Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Αργία «διά νόμου» η Πρωτομαγιά

Ως ημέρα «υποχρεωτικής αργίας καθορίζεται πλέον δια νόμου η Πρωτομαγιά, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης, κατά την κρίση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. Τη σχετική διάταξη προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή χθες η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου ως «ελάχιστο φόρο τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης» και «για να μην βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού το πότε θα κηρύσσεται ως υποχρεωτική αργία η 1η Μάη».

 
Με βάση τη διάταξη σε περίπτωση που η αργία της 1ης Μαίου συμπέσει με Κυριακή ή με τη Δευτέρα του Πάσχα που είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή με ημέρα της Μ. Εβδομάδας, θα μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η φετινή Πρωτομαγιά έχει ήδη κηρυχθεί με απόφαση της υπουργού ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας αν και τα συνδικάτα προκηρύσσουν 24ωρη απεργία και συλλαλητήρια.
Με άλλη τροπολογία, δημιουργείται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) νέο τμήμα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και την αξιολόγηση των κυρώσεων και προστίμων. Στο τμήμα αυτό θα συμμετέχουν ισομερώς εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com