Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Μετά το Πάσχα η επιστροφή της τρόικας

Μετά το Πάσχα και πιθανότατα, μετά και τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, στην ετήσια Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που τελειώνουν στις 23 Απριλίου, ίσως επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων δεν αποκλείουν η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών να γίνει στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, για παράδειγμα κοντά στις 24 - 25 του τρέχοντος μήνα. Στόχος παραμένει η οριστικοποίηση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA), με τη νομοθέτηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν στη Μάλτα, το συντομότερο δυνατό, αφού το σημαντικό ορόσημο για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας (SLA, χρέος, πλεονάσματα και εμπλοκή ΔΝΤ) είναι πια το Eurogroup στις 22 Μαΐου.







Στο διάστημα των περίπου 15 ημερών που απομένουν, εκτός απροόπτου, έως την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα, οι συνομιλίες εξ αποστάσεως αναμένεται να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος είναι να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό η σύνταξη του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, που θα αποτελέσει τη βάση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement).
Στην πορεία έως την οριστικοποίηση του SLA, οι λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν παραμένουν πολλές, ενώ και η αποτύπωση σε κείμενο συμφωνίας του προσυμφώνου που έκλεισε στη Μάλτα για τα μέτρα και τα αντίμετρα, στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί όχι και τόσο απλή διαδικασία. Στο τραπέζι παραμένουν σημαντικά ζητήματα, όπως το πώς θα εφαρμοστούν τα σχέδια για τις περικοπές σε αφορολόγητο και σε συντάξεις, οι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου της επίτευξης των στόχων και να προετοιμαστούν τα νομοσχέδια που θα πρέπει να κατατεθούν και να ψηφιστούν στη Βουλή, όπως όλα δείχνουν, πριν από το ορόσημο του Μαΐου.
Δύσκολη η συζήτηση για το χρέος
Σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλείται αξιωματούχους και αναφέρει πως οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα προς το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με μία πηγή, ή μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον. Η Σύνοδος ξεκινά στις 17, αλλά οι εργασίες κορυφώνονται στο διάστημα 21 - 23 Απριλίου. «Οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τον Μάιο», εκτίμησε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters, ενώ μια άλλη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο προεξόφλησε πως οι συζητήσεις για το χρέος δεν θα είναι εύκολες.
Θετική η JP Morgan
Η απόφαση του Eurogroup φαίνεται να ξεκαθαρίζει τα περισσότερα από τα εμπόδια, που καθυστέρησαν τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και παραπέμπει σε μία επιταχυνόμενη θετική λύση του αδιεξόδου, εκτίμησε ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος JP Morgan.
Το κεντρικό του σενάριο προβλέπει επιστροφή της τρόικας, για να κλείσει το SLA, ψήφιση των μέτρων και, τελικά,την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με διασφάλιση των μελλοντικών εκταμιεύσεων και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.
Στο σενάριο αυτό, προσθέτει η JP Morgan, αναμένεται ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE το καλοκαίρι.
«Δίνουμε πιθανότητα 85% σε αυτή την εξέλιξη. Αυτή είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων και αναμένουμε ότι τα 10ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν επίπεδα τιμών/απόδοσης περί τα 85 ευρώ/5,5%-6% με το σενάριο αυτό», σημειώνεται.
15 ημέρες προθεσμία
• Στο διάστημα των περίπου 15 ημερών που απομένουν, εκτός απροόπτου, έως την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, οι συνομιλίες εξ αποστάσεως αναμένεται να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο. Στόχος είναι να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό η σύνταξη του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, που θα αποτελέσει τη βάση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement).
• Η αποτύπωση σε κείμενο συμφωνίας του προσυμφώνου που έκλεισε στη Μάλτα για τα μέτρα και τα αντίμετρα, στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί όχι και τόσο απλή διαδικασία.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com