Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Γ. Βαρουφάκης από Θεσσαλονίκη

Τις αρχές και το πλαίσιο οικονομικής και πολιτικής του πανευρωπαϊκού κινήματος DiEM25 παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη , ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

 
"Η επτάχρονη οικονομική κρίση έχει εγκλωβίσει τη χώρα στην γενικευμένη τετραπλή πτώχευση: πτωχευμένο κράτος, πτωχευμένες τράπεζες, πτωχευμένες επιχειρήσεις, πτωχευμένες οικογένειες. Όλοι χρωστούν σε όλους και κανείς δεν μπορεί να πληρώσει.
Σε συνθήκες γενικευμένης πτώχευσης οι παραδοσιακές κοινωνικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν αντικατασταθεί από το μέγα ζητούμενο: Την αναδιάρθρωση των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών που προαπαιτεί την αποκατάσταση της δημοκρατικής κυριαρχίας.
Η Ελλάδα έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί κανονική χώρα. Είναι η μόνη χωρά στην Ευρώπη όπου μειώνονται για μία επταετία τόσο τα κέρδη όσο και οι μισθοί, τόσο τα διαθέσιμα εισοδήματα των ιδιοκτητών, όσο και τα διαθέσιμα εισοδήματα των ενοίκων, τόσο το κόστος εργασίας όσο και οι επενδύσεις συνεχίζουν να μειώνονται και να απαξιώνονται. Nα μην επαναληφθούν όσα ζήσαμε το 2015", δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών .
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει για να ξεφύγει η Ελλάδα από την ερημοποίηση είναι δύο εθνικοί στόχοι και έξι μεταρρυθμίσεις.
Στόχος 1. δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας
Στόχος 2. Αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων
Η επίτευξη αυτών των δύο στόχων προϋποθέτει έξι μεταρρυθμίσεις:
  1. Φορολογία: Μεγάλες και άμεσες μειώσεις συντελεστών.
  2. Δημοσιονομικός στόχος: Ταυτόχρονη ακύρωση της λιτότητας και αποφυγή των ελλειμμάτων με αντίστοιχη αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους.
  3. Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών (ΔΕΣΠ): Σύστημα πολύπλευρης ακύρωσης ληξιπρόθεσμων οφειλών και εξωτραπεζικών πληρωμών-πρόγραμμα καταπολέμησης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
  4. Κόκκινα δάνεια: Δημόσια εταιρεία διαχείρισης μη βιώσιμων ιδιωτικών χρεών-μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς κυρίως της κύριας κατοικίας
  5. Επενδύσεις: Νέα αναπτυξιακή τράπεζα που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία, μετοχές της οποίας εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία
  6. Σεβασμός στην μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα: Τέλος στο "μπλοκάκι" και το ΤΕΒΕ-ΟΑΈ-ΕΦΚΑ για μισθωτούς και νέες επιχειρήσεις.
"Αυτή τη φορά οι έξι μεταρρυθμίσεις για την έξοδο από την κρίση θα εφαρμοστούν άνευ διαπραγμάτευσης", τόνισε χαρακτηριστικά.
"Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η συνολική λογική του 3ου μνημονίου εγγυώνται με μαθηματική ακρίβεια ερημοποίηση της χώρας. Η χώρα θα διατηρηθεί εντός της Ευρωζώνης για όσο χρειάζεται έως ότου η επίσημη Ευρώπη αποφασίσει να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με τις έξι μεταρρυθμίσεις ως δεδομένες :
  1. άμεση νομοθέτηση των έξι μεταρρυθμίσεων και άμεσες δράσεις για την απρόσκοπτη εφαρμογή τους
  2. Παράλληλη ανακοίνωση ότι όσο τα euroworking group, eurogroup αρνούνται  να δεχθούν τις έξι απαραίτητες ρυθμίσεις ως το αδιαπραγμάτευτο σημείο εκκίνησης της ελληνικής ανάκαμψης , η ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθεί στα euroworking group, eurogroup και συνόδους κορυφής την τακτική της "κενής καρέκλας" του Στρατηγού Ντε Κωλ
  3. Στο μεταξύ αναβάλλονται μονομερώς οι αποπληρωμές σε ΕΚΤ,ΔΝΤ και ESM-EFSF", επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ερωτηθείς αν το κίνημα θα συμμετέχει σε ευρωεκλογές ή εθνικές εκλογές είπε "αυτές οι προτάσεις θα παρουσιαστούν σίγουρα στις ευρωεκλογές του 2019 με ένα τρόπο που θα αποφασίσει η βάση μας. Αν κρίνουμε ότι αυτό πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα θα κάνουμε αυτό που κάνουμε ως DiEM25.
Θα κρίνουμε κατά πόσο υπάρχει προοπτική η νέα συμφωνία για την Ελλάδα να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού από πολιτικές δυνάμεις χωρίς εμάς μόνο μρ την υποστήριξή μας ή αν θα πρέπει το DiEM να μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα οπως θα γίνει σε κάποιες άλλες χώρες αλλα πάντα μέσα από αυτή την λήψη  απόφασης που θα είναι καθαρά πανευρωπαϊκή".
"Δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές, είμαστε φανατικά ευρωπαϊστές. Δεν είμαστε κόμμα και δεν έχουμε καμία σχέση με άλλα κόμματα", είπε.
Μιλώντας για την Ευρώπη και ερωτηθείς για γαλλικές και γερμανικές εκλογές ανέφερε ότι "Η Ευρώπη αποδομείται και δεν είναι μόνο δική μου αίσθηση. Είναι και αίσθηση του Μακρόν και της κα. Μέρκελ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες τελούν υπό καθεστώς πανικού. Εύχομαι να κερδίσει ο Μανουέλ τις γαλλικές εκλογές απέναντι στα πολιτικά τέρατα του πολιτικού μετώπου. Εύχομαι και η κυρία Μέρκελ να κρατήσει τις δυνάμεις της για να τις χρησιμοποιήσει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν με τον οποίο τις χρησιμοποιεί. Αλλά και να κερδίσει ο Μανουέλ τις γαλλικές εκλογές που δεν είναι καθόλου σίγουρο την επόμενη μέρα θα είναι ένας πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας με ελάχιστη επιρροή και ελάχιστες εξουσίες. Γιατί η κα. Λεπέν θα κερδίσει χάνοντας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μου θυμίζει τη Σοβιετική Ένωση του 1982. "
Αναφερόμενος στο 2010,τόνισε πως πτωχεύσαμε και δεν θα πρέπει να φοβόμαστε αυτή τη λέξη.
"Πτωχεύσαμε το 2010 και πρέπει να πάψουμε να φοβόμαστε τη λέξη. Όταν είσαι πτωχευμένος δεν δικαιούσαι να πάρεις άλλα δάνεια", δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Για ιδιωτικοποιήσεις είπε ότι "Το νερό δεν πρέπει να ιδιωτικοποιείται. Είναι δημόσιο αγαθό. Σε μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση δεν πουλάς".
Τέλος τόνισε ότι "Δεν υπάρχει πιθανότητα να αποπληρωθεί το χρέος. Η τρόικα θέλει να κρατήσει την Ελλάδα σε καθεστώς μόνιμης πτώχευσης για καθαρά εξουσιαστικούς λόγους".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com