Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Χώρα γερόντων λόγω οικονομικής κρίσης

Επ' αόριστον αναβάλλουν οι Ελληνίδες τη μητρότητα λόγω της οικονομικής κρίσης! Στην Ελλάδα πλέον ο ρυθμός γεννήσεων βρίσκεται στο 1,3 αριθμός που είχε καταγραφεί το 2008, δηλαδή πριν από την έναρξη της κρίσης όταν σύμφωνα με την Eurostat η Ευρώπη χρειάζεται έναν ρυθμό γεννήσεων της τάξης του 2,1, προκειμένου ο ευρωπαϊκός πληθυσμός να μείνει τουλάχιστον σταθερός.

 
Σύμφωνα μάλιστα με το Κέντρο Δημογραφίας Βίτγκεσταϊν στην Αυστρία, το ένα πέμπτο των γυναικών που γεννήθηκαν τη δεκαετία του '70 στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία πιθανότατα δεν θα γίνουν ποτέ μητέρες, ένα ποσοστό που δεν έχει καταγραφεί ξανά μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αρθρο NYT
Την πραγματικότητα που βιώνουν οι Ελληνίδες στα χρόνια της κρίσης επιλέγοντας να μη γίνουν μητέρες υπό τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να προσφέρουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους, περιγράφουν σε άρθρο τους οι New York Times.
Συζητώντας με τον γιατρό Μηνά Μαστρομηνά που έχει βοηθήσει αρκετά ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά, η δημοσιογράφος των NYT αποτυπώνει γλαφυρά την νέα κατάσταση. «Τελευταία έχει δημιουργηθεί μια ανησυχητική τάση στην κλινική του. Ζευγάρια επιμένουν να κάνουν μόνο ένα παιδί. Γυναίκες με δάκρυα στα μάτια ακυρώνουν τα σχέδιά τους να συλλάβουν ένα παιδί. Και αυξάνονται οι γονείς με ένα παιδί που του ζητούν να καταστρέψει τα έμβρύα τους που φυλάσσονται στην κλινική του». «Μου λένε ότι δεν μπορούν να αντέξουν πάνω από ένα παιδί ή ακόμα και κανένα παιδί. Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης εγκαταλείπουν τα όνειρά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαστρομηνάς.
Επιδόματα
Την κατάσταση, γράφουν οι ΝΥΤ, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο οι πιέσεις για τα δημοσιονομικά. Ενώ στη Γαλλία δίνονται 130 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί μετά το δεύτερο ως οικογενειακό επίδομα, στην Ελλάδα χορηγούνται μόνο 40 ευρώ. «Οι χώρες έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και πήραν μέτρα. Στην Ισπανία διόρισαν «υπουργό του σεξ» τον Φεβρουάριο προκειμένου να αναπτύξει ένα εθνικό σχέδιο γονιμότητας, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκαν τα επιδόματα για παιδιά και ενισχύθηκαν οι νόμοι για πιο ευέλικτες γονικές άδειες. Η Ελλάδα, όμως, ως ο πιο αδύναμος κρίκος, δεν έχει τις ίδιες επιλογές. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει την αύξηση των γεννήσεων ως πρώτη προτεραιότητα. Οι φοροελαφρύνσεις και τα επιδόματα για μεγάλες οικογένειες μειώθηκαν υπό το βάρος των Μνημονίων. Η Ελλάδα έχει τώρα το χαμηλότερο προϋπολογισμό στην Ε.Ε. για οικογενειακά επιδόματα», γράφουν οι ΝΥΤ. «Πρέπει να τοποθετήσουμε περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσουμε υπηρεσίες για οικογένειες και παιδιά. Αλλά είναι δύσκολο να το κάνουμε εν μέσω κρίσης», δηλώνει στην εφημερίδα ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Δημήτρης Καρέλλας. Και προειδοποιεί: «Αν δεν φτιάξουμε την κατάσταση αυτή, τα επόμενα 20 χρόνια θα γίνουμε μια χώρα γερόντων. Αν αυτό γίνει θα πρόκειται για καταστροφή».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com