Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ EUROGROUP Από Μάλτα... Αθήνα με κόστος 3,6 δισ.

Ακριβό... εισιτήριο, 3,6 δισ. ευρώ για την Αθήνα, έδωσε το Eurogroup στην τρόικα, που επιστρέφει το συντομότερο δυνατό (χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος) ώστε να επιτευχθεί άμεσα τεχνική συμφωνία. Με αυτά τα δεδομένα νέα μεγάλα ορόσημα, ως προς την επίτευξη μια συνολικής συμφωνίας που θα αποδεσμεύσει κεφάλαια προς την Ελλάδα, φαίνεται πως είναι, η Σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, στο διάστημα 17 - 22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, και το Eurogroup στις 22 Μαΐου. 



Μετά από ένα θυελλώδες δεκαήμερο, με διαδοχικές ανατροπές, δηλώσεις και διαρροές από όλα τα στρατόπεδα σε υψηλούς τόνους, χθες στη Μάλτα αποφασίστηκε η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα, για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε τεχνική συμφωνία (SLA) «το συντομότερο δυνατόν», όπως δήλωσε χθες, ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Δεν υπάρχει τίποτα αυτή τη στιγμή που να εμποδίζει τους Θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα» τόνισε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, που επιβεβαίωσε πως η βάση της καταρχήν συμφωνίας είναι περικοπές 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό το 2019 και περικοπές 1% του ΑΕΠ από το φορολογικό πεδίο το 2020, παράλληλα με τη δυνατότητα ενεργοποίησης ισόποσων αντίμετρων, εφόσον η εξέλιξη της οικονομίας επιτρέψει κάτι τέτοιο. Μέτρα και αντίμετρα, εφόσον «κλειδώσουν» τις επόμενες μέρες σε τεχνικό επίπεδο και επιτευχθεί Staff Level Agreement, μπορούν να νομοθετηθούν ταυτόχρονα, εκτίμησε ο κ. Ντάισελμπλουμ, και να λειτουργούν με παράλληλο τρόπο, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή η επίτευξη των στόχων.
«Με δική μου πρωτοβουλία αλλάξαμε τη στρατηγική, εντατικοποιήσαμε τις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών ως προς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Έχουμε μία συμφωνία ως προς τα μεγάλα ζητήματα, το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος. Τις επόμενες ημέρες θα ρυθμιστούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο στην Αθήνα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Από Μάλτα... Αθήνα με κόστος 3,6 δισ.
Ολα κλειδώνουν στην Αθήνα
Οι ακριβείς παράμετροι του πακέτου μέτρων και αντίμετρων αναμένεται να προσδιοριστούν στις συζητήσεις επί ελληνικού εδάφους. Το πιθανότερο είναι δε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία, και η ρήτρα στην οποία θα διασφαλίζεται η συνολική επιβολή των μέτρων το 2019 και όχι τμηματικά, εάν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018. Σχετικά με το ενδεχόμενο επίσπευσης των μέτρων, ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να πάρει καθαρή θέση. Παρέπεμψε όμως στην τελική, όπως είπε, αξιολόγηση του προγράμματος το 2018, όπου θα επαναξιολογηθεί η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, εάν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί και αναπτυξιακοί στόχοι.
Εκεί, όπως γίνεται αντιληπτό, θα οριστικοποιηθεί και το σχήμα της επόμενης μέρας, μετά δηλαδή τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, με μεγάλο ερώτημα πλέον για όλους το εάν θα καταστεί δυνατόν η χώρα να αποφύγει να αιτηθεί νέας χρηματοδοτικής στήριξης.
Δεν θα μιλούσα, εάν διαφωνούσε το ΔΝΤ
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο θρίλερ που εξελίχθηκε από την Τρίτη που συναντήθηκε με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, έως και χθες που επετράπη η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, διάστημα στο οποίο κυριάρχησαν οι διαρροές ότι η γερμανική πλευρά αύξησε τις πιέσεις για μέτρα και το 2018, κάτι που φέρεται να απαιτούσε και το ΔΝΤ, ήταν φειδωλός. Ξεκαθάρισε όμως πως δεν θα έλεγε αυτά που είπε χθες, εάν δεν υπήρχε συμφωνία με το ΔΝΤ. Για το τι μεσολάβησε αυτές τις ημέρες, περιορίστηκε να δηλώσει πως ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα την Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Μετά όμως προέκυψαν κάποια ερωτήματα, που έπρεπε να διευθετηθούν για να μπορέσει να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.
Κοντά στο τέλος της αβεβαιότητας
«Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα που υπάρχει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την οικονομία της Ελλάδας και δεν επιτρέπει να υπάρξουν επενδύσεις και αύξηση των θέσεων εργασίας», ανέφερε, από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Ο ίδιος εκτίμησε πως είναι μια ισορροπημένη συμφωνία, που δίνει ευκαιρία στην Ελλάδα να λάβει ένα πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη που θα επιτρέψει στην ελληνική κοινωνία να σταθεί στα πόδια της. Προβλήματα που ήταν δύσκολο να επιλυθούν. Δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά. Πρέπει να μπουν οι τελικές πινελιές για μία ξεκάθαρη και τελική συμφωνία».
«Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί. Το θέμα της Ελλάδας δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στις γερμανικές εκλογές», εκτίμησε χθες σε συνέντευξή του ο Β. Σόιμπλε. Σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποστήριξε πως θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Ψαλίδισε» όμως τις προσδοκίες για το ύψος της χρηματοδότησης που θα δώσει στο πρόγραμμα, τονίζοντας πως «δεν είναι τόσο σημαντικό με ποιο ποσό θα συμμετέχει, αποφασιστικής σημασίας είναι ότι θα το κάνει». Αίσθηση προκάλεσε επίσης η αναφορά του στο ότι το ΔΝΤ ήταν πάντα σχετικά πιο απαισιόδοξο σε σχέση με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα? Τόνισε παράλληλα πως «υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για τα πολιτικά μέτρα. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι διανύσαμε το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και τώρα θα μπορούσε πράγματι να γίνει (η τελική συμφωνία)».
Η συμφωνία...
01 Περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. από το 2019
02 Μείωση αφορολόγητου για έσοδα 1,8 δισ. από το 2020
03 Επιστροφή της τρόικας με άγνωστη ημερομηνία
... και οι επώδυνες λεπτομέρειες
  • Ενεργοποίηση αντίμετρων μόνο με ρήτρα ανάπτυξης
  • Πρόβλεψη για μέτρα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας, της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς όσον αφορά την απασχόληση, καθώς και μέτρα για την αναπτυξιακή πολιτική.
  • Στον... αέρα η μείωση των πλεονασμάτων 3,5%
  • Το 2020 οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος.
  • Αγνωστο πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος
  • Αγνωστη η στάση του ΔΝΤ και του Β. Σόιμπλε τις επόμενες εβδομάδες
«Φταίμε κι εμείς....»
Ο επικεφαλής του Eurogroup εμφανίστηκε ανήσυχος για τις καθυστερήσεις και τις επιπτώσεις που αυτές είχαν στην πραγματική οικονομία, ενώ παραδέχθηκε πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν βελτιώνεται και γι’ αυτό «φταίμε και εμείς». Όπως αναγνώρισε, το θετικό momentum που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα, αποδυναμώνεται και πρέπει να εργαστούμε όλοι, γρήγορα, ώστε οι συζητήσεις για την Ελλάδα να περάσουν σε πιο ώριμο στάδιο. Στόχος είναι σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, να κλείσει η τεχνική συμφωνία, στη συνέχεια να εξεταστεί σε επίπεδο Eurogroup, το επόμενο βήμα, δηλαδή το τι θα γίνει με το πόσο χρόνο θα διατηρηθεί σε ισχύ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την εμπλόκή του ΔΝΤ. Αυτά όπως είπε, αναφερόμενος σε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα πρέπει να έχουν κλείσει αρκετά πριν και να εκταμιευθούν χρήματα στη χώρα αρκετά προτού το ελληνικό δημόσιο βρεθεί αντιμέτωπο με πληρωμές 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Υπό αυτό το πρίσμα το Eurogroup στις 22 Μαΐου, φαίνεται πως είναι πια το νέο μεγάλο ορόσημο για την Ελλάδα.
Επιτεύχθηκε ο στόχος
Κυβερνητικές πηγές, υποστήριζαν πως επιτεύχθηκε ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντίμετρων για το 2019 και το 2020. Στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Αποκρούστηκαν λοκ άουτ και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων. Εκτιμούσαν πως τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του Αλ. Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί λύση στο Eurogroup. Στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση της Κρ. Λαγκάρντ με την Αγκ. Μέρκελ στο Βερολίνο.
Ευκλ. Τσακαλώτος: Υπάρχουν μέτρα που θα στενοχωρήσουν τον λαό
Η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα, και ότι συμφωνήθηκαν 1% του ΑΕΠ θετικά μέτρα και αρνητικά μέτρα το 2019 και 1% του ΑΕΠ επίσης θετικά και αρνητικά το 2020. Τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες και θα ισχύουν έτσι και αλλιώς
Αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup της Μάλτας, εκτίμησε πως όπως σε όλες οι συμφωνίες που υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν μας ικανοποιούν και αυτά που μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση της συμφωνίας να έχει συμβιβασμούς και πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον λαό, εκτίμησε, και έκανε μια δήλωση που θα συζητηθεί: ««Όπως όλες οι συμφωνίες όπου υπάρχουν συμβιβασμοί υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και άλλα που θα μας ικανοποιήσουν. Υπάρχουν πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό».
Διευκρίνισε πως η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα, και ότι συμφωνήθηκε 1% του ΑΕΠ θετικά μέτρα και αρνητικά μέτρα το 2019 και 1% του ΑΕΠ επίσης θετικά και αρνητικά το 2020. Τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες και θα ισχύουν έτσι και αλλιώς. Επίσης, σημείωσε ότι στα εργασιακά δεν θα υπάρξει η νομοθέτηση lock out και η αύξηση στις ομαδικές απολύσεις. Οι συλλογικές συμβάσεις θα επιστρέψουν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα στα μέσα του 2018 με επαναφορά της επεκτασιμότητας, τόνισε, ενώ επέμεινε στο ότι όλη η συμφωνία θα τρέξει αν και μόνο αν υπάρξουν προηγουμένως τα μέτρα για το χρέος.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΑΝ...
Τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν επίσης και θα υλοποιηθούν αν είμαστε εντός των στόχων. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα θετικά μέτρα το 2019 θα είναι από τη μεριά των δαπανών, κάνοντας λόγο για ένα πακέτο 1,8 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση και μέτρα για την αναπτυξιακή πολιτική. Σημείωσε επίσης πως θα μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα και θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό πακέτο.
Το 2020 οι αλλαγές αναμένεται να αφορούν στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, αυτό το μείγμα, αντισταθμίζει κατά κάποιο τρόπο τα σκληρά μέτρα και δημιουργεί τη βάση για ένα κράτος πρόνοιας, ενώ τόνισε πως υπήρξε συμφωνία και για τον μηχανισμό που θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα.
Το ΔΝΤ ζήτησε διασφαλίσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους
Χρειαζόμαστε επαρκείς διασφαλίσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους ήταν το μήνυμα του ΔΝΤ που χαρακτήρισε πάντως θετικές τις προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπάρχουν ακόμη θέματα πολιτικής που παραμένουν ανοικτά δήλωσε ο εκπρόσωπος του. Όπως είπε μία τέτοια συμφωνία, στις πολιτικές πρέπει να συμπληρωθεί με διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλιστούν επαρκείς διασφαλίσεις για το χρέος, πριν το πρόγραμμα τεθεί για έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com