Κυριακή 30 Απριλίου 2017

ΚΟΜΙΣΙΟΝ «Μπλόκο» στη ρητορική μίσους από Facebook, Twitter και Google

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την θέσπιση νομοθετικών μέτρων για να καθορίσει το πλαίσιο με το οποίο οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, όπως το Facebook, το Twitter και η Google θα διαγράφουν αναρτήσεις ρητορικής μίσους και παρακίνησης στην βία, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

 
Η ταχεία αναπαραγωγή και εξάπλωση της ρητορικής μίσους και των ψευδών ειδήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επιφέρει αυξημένες πιέσεις στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο για να αφαιρούν ταχέως αναρτήσεις με τέτοιο περιεχόμενο.
Σε ένα προσχέδιο εγγράφου πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως υπάρχουν «σημαντικές αποκλίσεις στις προσεγγίσεις που ακολουθούνται για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου – όπως στην υποκίνηση στην τρομοκρατία, τη ρητορική μίσους, αναφορικά με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ή στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας».
«Τέτοιες αποκλίσεις μπορεί να δικαιολογούνται σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. σε συγκεκριμένους τύπους παράνομου περιεχομένου), αλλά σε άλλες περιπτώσεις μειώνουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος (π.χ. με την καθυστέρηση διαγραφής αναρτήσεων τρομοκρατικής προπαγάνδας)», υπογραμμίζεται.
Η Επιτροπή τονίζει ότι μπορεί να προχωρήσει στην θέσπιση νομοθετικών και/είτε μη νομοθετικών μέτρων μέχρι το τέλος του χρόνου για να αντιμετωπίσει «τον νομοθετικό κατακερματισμό και την αβεβαιότητα που αφορά την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου σε διαδικτυακές πλατφόρμες».
Η Γερμανία τον περασμένο μήνα παρουσίασε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα επιβάλλονται πρόστιμα σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ, αν αυτές αποτυγχάνουν να διαγράφουν γρήγορα αναρτήσεις μίσους, με την νομοθεσία εντούντοις να εγείρει ανησυχίες ότι ενδέχεται να απειλήσει την ελευθερία του λόγου.
Τον περασμένο χρόνο το Facebook, το Twitter, το YouTube (Google) και η Microsoft συμφώνησαν σε έναν κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και την αφαίρεση αντίστοιχου περιεχομένου εντός 24 ωρών, με την Επιτροπή όμως να επικρίνει τις εταιρείες ότι δεν δρουν αρκετά γρήγορα.
Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση καθώς, όπως τονίζουν, δεν είναι υπόλογες για το περιεχόμενο που αναρτάτε στις πλατφόρμες τους και δεν είναι υποχρεωμένες να παρακολουθούν ενεργά τις αναρτήσεις των χρηστών. Εντούτοις, πρέπει να κατεβάζουν από τις σελίδες τους παράνομο περιεχόμενο έπειτα από ειδοποιήσεις.
Στο προσχέδιο, που αποτελεί μια ενδιάμεση αξιολόγηση της στρατηγικής της Επιτροπής για την δημιουργία μιας ψηφιακής κοινής αγοράς στην Ευρώπη, τονίζεται ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος που διαδραματίζουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες, χωρίς να πληγεί το καθεστώς απαλλαγής ευθύνης για τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.
«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η µεγαλύτερη διαφάνεια και ένα προβλέψιµο περιβάλλον θα δημιουργήσουν τα κίνητρα για τους παρόχους να λάβουν προληπτικά μέτρα για να διατηρήσουν ένα υγιές διαδικτυακό οικοσύστημα».
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως η Επιτροπή εξετάζει την υιοθέτηση της αρχής του αποκαλούμενου «καλού Σαμαρείτη», μέσω της οποίας οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου δεν θα φέρουν ευθύνη για το περιεχόμενο αν αναζητούν ενεργά παράνομο περιεχόμενο στους ιστοτόπους τους, ελπίζοντας ότι με αυτό το μέτρο οι εταιρείες θα δρουν περισσότερο προληπτικά.
Η ενδιάμεση αξιολόγηση αναμένεται να υιοθετηθεί τον Μάιο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com