Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Μόνιµη "οροφή" 13,3 δισ. ευρώ στην κρατική δαπάνη για συντάξεις

Έναν µόνιµο "μηχανισμό" ακόµα μεγαλύτερων – σε σχέση µε εκείνες που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή – μειώσεων των κύριων συντάξεων "κρύβει" το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Ο μηχανισμός αυτός τροφοδοτείται από το "ταβάνι" που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο στην κρατική χρηματοδότηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για την περίοδο 2019-2021, αλλά και από τα χαµηλά έσοδα του ίδιου του ασφαλιστικού υπερταμείου από τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών.

Πιο συγκεκριμένα,  η κρατική επιχορήγηση των συντάξεων θα μειωθεί κατά 9,5% το 2019, δηλαδή τη χρονιά των μεγάλων μειώσεων στις αποδοχές των συνταξιούχων, µέσω της περικοπής των "προσωπικών διαφορών". Θα παραμείνει, όµως, στα επίπεδα του 2019 και για τα επόµενα δύο χρόνια.
Και αυτό, την ίδια στιγμή που  η "τρύπα" που αφήνει πίσω της η µόνιµα µειωµένη κρατική χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ δεν φαίνεται σε καµία περίπτωση να καλύπτεται από την προβλεπόμενη αύξηση στα έσοδα από τις εισφορές, δεδομένης της όψιµης κατάρρευσης των εισπράξεων από το "χαράτσι" στους επαγγελματίες.
Έτσι, όπως δεν μπορούν να αποκλείσουν ακόµα και τα πιο αισιόδοξα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ανοίγει ο δρόµος για νέες παρεμβάσεις σε βάρος των συντάξεων και µετά το 2019, οι οποίες δεν θα έχουν να "ζηλέψουν" τίποτα σε σχέση µε εκείνες του 2019.  
Πλαφόν τριετίας
Συγκεκριμένα, το κράτος θα μειώσει τη δαπάνη του για τις κύριες συντάξεις από τα 14,7 δισ. ευρώ το 2018 στα 13,3 δισ. ευρώ το 2019.  Η μείωση αυτή συµπίπτει χρονικά µε τη μείωση έως 18% των κύριων συντάξεων, αλλά και τις άλλες περικοπές, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, μέχρι το 2021 (2,4 δισ. ευρώ το 2019).
Ωστόσο, η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΦΚΑ  θα παραμείνει στα επίπεδα του 2019, δηλαδή αυτά των 13,3 δισ. ευρώ το 2020, αλλά και το 2021, σύμφωνα µε το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραμμα.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, παρά τις άγριες περικοπές στις κύριες συντάξεις το 2019,  έχει συμφωνήσει µε τους "θεσµούς" να µην αυξήσει καθόλου την επιχορήγηση του ΕΦΚΑ τα επόµενα δύο χρόνια. 
Οι πηγές, τις οποίες "φωτογραφίζει" το υπουργείο Οικονομικών διαμέσου του Μεσοπρόθεσµου, για την κάλυψη της µόνιµης "τρύπας" 1,4 δισ. ευρώ που αφήνει πίσω της η µόνιµη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, κάθε άλλο παρά επαρκείς πρέπει να θεωρηθούν.
Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ προβλέπει αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 600 εκατ. ευρώ την περίοδο 2019-2021.
Ωστόσο, ο στόχος αυτός δεν στηρίζεται καθόλου, τουλάχιστον από την έως τώρα πορεία εσόδων από το ασφαλιστικό "χαράτσι" σε βάρος των επαγγελματιών και των αγροτών.
Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα εφαρμογής του είναι τραγικά. Η εισπραξιμότητά του στο α’ τρίµηνο ανέρχεται μόλις στο 61,5%. Είναι αυτή η πορεία που οδήγησε το ΥΠΟΙΚ να αναθεωρήσει ριζικά επί τα χείρω τις προβλέψεις εσόδων από τις νέες εισφορές στους αυτοαπασχολουμένους. Φέτος, στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραμμα προβλέπεται απώλεια εσόδων πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Η εικόνα αυτή σκιάζει από τώρα τις προβλέψεις για αύξηση εσόδων κατά 140 εκατ. ευρώ λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού των εισφορών το 2018-2019.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com