Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Η Κομισιόν πρότεινε σχέδιο κοινοτικού προϋπολογισμού συνολικού ύψους 161 δισ. ευρώ

Τον κίνδυνο να μειωθούν μεταξύ 2018 και 2020, λόγω του Brexit, κατά 700 εκατ. ευρώ οι δαπάνες της ΕΕ που αφορούν την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων, επισήμανε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της πρότασης της επί του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2018.
Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε ένα σχέδιο προϋπολογισμού ύψους 161 δισ. ευρώ, στόχος του οποίου είναι, όπως αναφέρει, η ενίσχυση της δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας, ιδίως για νέους, και η τόνωση της ανάπτυξης και των στρατηγικών επενδύσεων.

 
Με βάση τις δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί σε προηγούμενα έτη, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το επόμενο έτος θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την πρόκληση της μετανάστευσης, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, σημειώνει η Επιτροπή.
Η Επιτροπή αναφέρει επίσης ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός λειτουργεί εντός των ορίων που έχουν καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, υπό την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσημα την ήδη συμφωνηθείσα ενδιάμεση αναθεώρηση του εν λόγω πλαισίου αμέσως μετά τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 8 Ιουνίου. Σε αντίθετη περίπτωση, ορισμένες από τις πρόσθετες προτεινόμενες δαπάνες -όπως και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ για την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2018 έως 2020- θα τεθούν σε κίνδυνο, αναφέρει η Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει κονδύλια του προϋπολογισμού από τον τομέα της γεωργίας για την πληρωμή των πρόσθετων ποσών που θα διατεθούν για την ασφάλεια και τη μετανάστευση.
Δεδομένου ότι η μετανάστευση και η ασφάλεια συνεχίζουν να αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες, η Επιτροπή αναφέρει ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί ένα ευρύ φάσμα σχετικών δράσεων εντός της ΕΕ, όπως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, η στήριξη των κρατών μελών που επηρεάζονται περισσότερο, κ.ά.
Το ποσό των 4,1 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας, ανεβάζει τη συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ για τη μετανάστευση και την ασφάλεια στο άνευ προηγουμένου ποσό των 22 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2015-2018, αναφέρει η Επιτροπή, τονίζοντας ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης αυτής διατέθηκε εμπροσθοβαρώς.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com