Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Ποιοι 18χρονοι θα υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση

Υποχρεωμένοι να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι φέτος όλοι οι νέοι και οι νέες που ενηλικιώθηκαν (έκλεισαν τα 18 έτη ηλικίας) εντός του 2016, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Δηλαδή, αρκεί στο όνομα ενός νέου ή μιας νέας που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας το 2016 να έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων της τάξεως μερικών λεπτών του ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να θεωρηθεί ότι το συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο υποχρεούται να υποβάλει δική του φορολογική δήλωση. Η υποχρέωση αυτή ισχύει ακόμη κι αν ο 18χρονος ή η 18χρονη δεν έχει αποκτήσει κανενός άλλου είδους εισόδημα εντός του 2016 και εξακολουθεί να δηλώνεται ως προστατευόμενο μέλος από τους γονείς.
Επιπλέον, ένας νέος ή μια νέα που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:

 
* Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του, αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω και ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
* Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.).
* Απέκτησε εντός του 2016 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.).
* Ίδρυσε εντός του 2016 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του.
* Προχώρησε εντός του 2016 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
* Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.
Οι μόνοι νέοι οι οποίοι συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2016 και δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι το 2016 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31/12/2016 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Τέλος, για κάθε 18χρονο, είτε πρέπει να υποβάλει δική του φορολογική δήλωση είτε όχι, ισχύει η υποχρέωση λήψης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο οποίος πρέπει να αναγράφεται στη φορολογική δήλωση του ιδίου ή των γονέων του, κατά περίπτωση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com