Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Κυβερνητικές πηγές: Τα μέτρα είναι 4 δισ. -σκληρή διαπραγμάτευση ΔΝΤ με Βερολίνο για χρέος

"Δεν υπάρχουν μέτρα πάνω από 4 δισ. ευρώ. Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου είναι αυστηρά 2,1 δισ. για το 2019 και 1,9 δισ. για το 2020, με τα αντίστοιχα αντίμετρα", επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, αποδίδοντας σε δημιουργική λογιστική δημοσιεύματα που εμφανίζουν υψηλότερο το λογαριασμό.


Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, το 2018, οι ίδιες πηγές, δίνοντας ένα παράδειγμα της δημιουργικής αυτής λογιστικής, λένε ότι προσθέτουν 132 εκατ. ευρώ μέτρα, εννοώντας την εξοικονόμηση μέσω της έκπτωσης στα καινοτόμα φάρμακα. Το ίδιο, λένε, ισχύει για την κατάργηση φοροαπαλλαγών βουλευτών, την αύξηση κατά 40 εκατ. της φορολογίας σε εφοπλιστές κλπ και διερωτώνται "είναι αυτά μέτρα περικοπών;".
Σε ό,τι αφορά το 2019, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα, βρίσκονται σε ποσοστό 1 προς 1, δηλαδή 1% μέτρα, 1% αντίμετρα. Επικαλούμενες τον πίνακα που έδωσαν στη δημοσιότητα , επαναλαμβάνουν ότι το σύνολο των μέτρων είναι 4 δισ. που αφορούν και στα αντίστοιχα αντίμετρα. 

Σκληρή κόντρα Βερολίνου-ΔΝΤ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πραγματική και σκληρή είναι η διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Οι διαφορές που υφίστανται είναι πραγματικές. Και τούτο, όπως εξήγησαν, γιατί το ΔΝΤ δήλωσε πως εάν δεν πάρει αυτό που θέλει θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Εάν το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε τα μέτρα αυτά θα πάψουν να υφίστανται, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν ότι δεν αποτελεί νομική υποχρέωση της Ελλάδας η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, που σημαίνει ότι αν πει το Ταμείο ότι φεύγει, το πρόβλημα είναι της Γερμανίας και δεν αφορά τη χώρα μας.
Μιλώντας για τις συνέπειες που τυχόν υπάρξουν από απόφαση του ΔΝΤ να μην μπει τελικώς στο ελληνικό πρόγραμμα, κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν 1) πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην πάρουμε τη δόση στις 22 Μαΐου, είτε μπει είτε δεν μπει το Ταμείο 2) η ΕΚΤ, τεχνικά, μπορεί να μας βάλει στο QΕ και χωρίς το ΔΝΤ, αλλά θα πρόκειται για πολιτική απόφαση και 3) δεν αλλάζει σε τίποτα ο κυβερνητικός σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Ερωτηθείσες σχετικά, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι, σε κάθε περίπτωση, το αν θα ισχύουν ή όχι τα μέτρα το 2019 και το 2020, "θα το γνωρίζουμε πολύ σύντομα, δηλαδή μόλις ανακοινώσει το Ταμείο την πρόθεσή του για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com