Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Τα αντίμετρα μπορεί να αποδειχθούν ένα τέχνασμα, ένα πυροτέχνημα.

Γιατί η αποδοχή των εταίρων για αντίμετρα δεν θα σημάνει τη λήψη ισόποσων σε αξία μέτρων όπως διατείνεται η Κυβέρνηση. Ακόμη κι αν επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% η κυβέρνηση δεν θα έχει την ευχέρεια να λάβει κανένα αντίμετρο. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται μόνο και εφόσον το πλεόνασμα ξεπεράσει τον στόχο του 3,5% και τα αντίμετρα σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι ευθέως ανάλογα με τη διαφορά που θα προκύψει.
Έτσι, εάν το πλεόνασμα διαμορφωθεί στο 4% τα αντίμετρα θα περιοριστούν στο 0,5% του ΑΕΠ, εάν το πλεόνασμα φθάσει στο 3,6%, τα αντίμετρα θα είναι μόλις 0,1%.


Για να υπάρξει ισοσκέλιση θα πρέπει το πλεόνασμα να φθάσει στο 5,5% του ΑΕΠ ώστε να περισσέψουν για λήψη ευνοϊκών μέτρων κεφάλαια ύψους 2%, όσα παίρνει η κυβέρνηση τώρα από τις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου (3,6 δισ. ευρώ).
Αυτό άλλωστε έγινε και το 2013, όταν με βάση συμφωνία με την τρόικα η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) πέτυχε πλεόνασμα το οποίο και διέθεσε κατά 70% ως κοινωνικό μέρισμα και το 30% για την αποπληρωμή του χρέους.
Αλλά, όπως εύστοχα παρατηρεί η ΔΗΜΑΡ, η ιδέα για αντίμετρα πρωτοέπεσε στο τραπέζι τον Νοέμβριο του 2012 και εφαρμόστηκε για το πλεόνασμα του 2013. Η ιδέα αυτή απλώς διατηρήθηκε και στο τρίτο Μνημόνιο.
Με βάση αυτή τη συμφωνία διατέθηκε στο τέλος του 2016 και η «κουτσή» 13η σύνταξη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com