Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Προ των πυλών νέο σοκ στα έσοδα των Ταμείων από το χαράτσι

Νέο σοκ από τα ανείσπρακτα ασφαλιστικά χαράτσια στους επαγγελματίες και τους αγρότες αναμένεται για τα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στο β΄ εξάμηνο του 2017.
Και αυτό γιατί από τον ερχόμενο Αύγουστο ή τo αργότερο Σεπτέμβριο αναμένεται ο υπολογισμός των εισφορών κύριας σύνταξης και υγείας με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016, το οποίο ήδη προβλέπεται χαμηλότερο από εκείνο του 2015.
 
Ήδη αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, προβλέπουν πως για αυτό το λόγο τα βεβαιωμένα έσοδα από τις νέες εισφορές των αυταπασχολούμενων (δηλαδή τα έσοδα τα οποία θα έπρεπε να εισπραχθούν αν πλήρωναν όλοι οι υπόχρεοι τις προϋπολογισμένες εισφορές τους) με βάση το περσινό εισόδημα θα είναι χαμηλότερα από εκείνα που βεβαιώθηκαν με βάση το προπέρσινο.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα βεβαιωμένα έσοδα από το χαράτσι με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 θα είναι σίγουρα κάτω από τα 250 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως με παγιωμένη πλέον εισπραξιμότητα 65% στο χαράτσι κατά το α΄ τρίμηνο του 2017, θα πρέπει να αναμένονται μετά το καλοκαίρι χαμηλότερες εισπράξεις από τις τρέχουσες εισφορές σε σχέση με εκείνες που σημειώθηκαν πριν το καλοκαίρι.
Με ανακοίνωση της, η διοίκηση του ΕΦΚΑ υπενθύμισε στους αυταπασχολούμενους πως οι εισφορές του Απριλίου 2017 θα πρέπει να καταβληθούν έως 31 /5. Κύκλοι του Υπ.Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως δεν προβλέπεται να δοθεί παράταση καταβολής των εισφορών αυτών.
Ένας από τους λόγους για αυτό,πέραν του ότι πρέπει να ομαλοποιηθούν οι προθεσμίες καταβολής των εισφορών, είναι το γεγονός πως έχει παρατηρηθεί πως μία σημαντική μερίδα αυταπασχολούμενων πληρώνουν εισφορές και μετά την προθεσμία καταβολής.
Έτσι  έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με τις εισφορές του Μαρτίου. Η  μέση εισπραξιμότητα κατά το α΄ τρίμηνο του 2017 είχε ανέλθει κατά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής του χαρατσιού του Μαρτίου  στις 12/5 /2017 στο 61,5% (69% τον Ιανουάριο, 60% το Φεβρουάριο και 56% το Μάρτιο).
Τις αμέσως επόμενες μέρες, όμως, η μέση τριμηνιαία εισπραξιμότητα ανέβηκε στο 65% ,λόγω του ότι πολλοί αυταπασχολούμενοι κατέβαλαν εκπρόθεσμα τις εισφορές τους. Έτσι,συνολικά από εισφορές Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου–Μαρτίου έχουν εισπραχθεί γύρω στα 500 εκατ. ευρώ έναντι βεβαιωμένων εσόδων για 750 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ αποτελούν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε εκείνες των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) που εντάχθηκαν σε αυτόν από 1/1/2017 και φτάνουν τα 31 δισ. ευρώ.Από αυτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα 22,4 δισ. ευρώ έχουν ήδη  "εγγραφεί" στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) και αναμένεται να γίνει το ίδιο με επιπλέον 8,6 δισ. ευρώ.
Στη διατήρηση της εισπραξιμότητας του χαρατσιού για την κύρια σύνταξη και την υγεία γύρω στο 65% τουλάχιστον μέχρι το Ιούλιο αναμένεται να βοηθήσει το ότι είναι πολύ πιθανόν να μην αναρτηθούν έως τότε τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ από γύρω στους 300.000 επαγγελματίες.
Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να αποκλείεται πλέον, σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, ο υπολογισμός των εισφορών επικουρικής ασφάλισης –εφάπαξ (7% και 4% αντίστοιχα) κατευθείαν με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016 και όχι,μεταβατικά, με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015 όπως γίνεται έως τώρα με τις εισφορές κύριας σύνταξης–υγείας. Έτσι μην έχοντας την υποχρέωση καταβολής εισφορών και για το επικουρικό και το εφάπαξ μέχρι τα μέσα του φετινού καλοκαιριού,θα μπορεί η εν λόγω μερίδα των επαγγελματιών πιο εύκολα να καταβάλλει τις εισφορές για κύρια σύνταξη –υγεία.
Για να αντιμετωπιστεί η χαμηλή εισπραξιμότητα των εισφορών μεσοπρόθεσμα, ειδικά ενόψει του υπολογισμού τους με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματος το 2018 και με βάση το 100% του ακαθάριστου εισοδήματος το 2019, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας εξετάζει δύο βασικά μέτρα:
· Το ένα προβλέπει τη θέσπιση νέας ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα ταμεία (πέραν εκείνης στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού), οι οποίες δημιουργήθηκαν μέχρι και το 2016 (εξόφληση με έως 120 δόσεις χρεών έως 20.000 ευρώ). Έτσι, εκτιμούν  από το Υπ. Εργασίας ότι θα μπορούσαν εκατοντάδες χιλιάδες αυταπασχολούμενοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και καταβάλλοντας ταυτόχρονα τις τρέχουσες εισφορές να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυόταν διπλά τα έσοδα του ΕΦΚΑ  (σ.σ. από την έστω και τμηματική  εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών,αλλά και από την καταβολή των τρεχουσών)
· Το άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι η μείωση του ανωτάτου πλαφόν του εισοδήματος επί του οποίου επιβάλλονται οι εισφορές (σ.σ. ασφαλιστέο εισόδημα) από τα 5860 ευρώ/μήνα στα 2500 ευρώ/μήνα. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο οι εισφορές κύριας σύνταξης –υγείας δεν θα ξεπερνούσαν τα 682 ευρώ /μήνα και τα 8072 ευρώ/έτος, ακόμα και αν το εισόδημα ξεπερνούσε τα 30.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται το ανώτατο όριο των ετήσιων ασφαλιστέων αποδοχών των αυταπασχολούμενων είναι σήμερα στα 70.320 ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com