Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Αυξάνουν τα χαράτσια, ενώ μειώνονται τα έσοδα

Κόντρα στην έως τώρα πορεία εσόδων από το χαράτσι, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς την αύξηση της βάση υπολογισμού του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία αποκάλυψε ο Όμιλος για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα, τα έσοδα από τις εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος έπεσε από τα 173 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο στα 151 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι ο μηνιαίος στόχος είσπραξης του χαρατσιού ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, η εισπραξιμότητα του χαρατσιού έπεσε από το 69% τον Ιανουάριο, στο 60% το Φεβρουάριο.
 
Υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως ο βασικός λόγος για την υποχώρηση της εισπραξιμότητας είναι το γεγονός ότι μεσολάβησαν μόλις 15 μέρες μεταξύ της λήξης προθεσμίας καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου και της λήξης προθεσμίας καταβολής των εισφορών του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, οι εισφορές του Ιανουαρίου έπρεπε να καταβληθούν έως 31 Μαρτίου και οι εισφορές του Φεβρουαρίου έπρεπε να καταβληθούν μέχρι 13 Απριλίου.
Μένει να δει κανείς τι θα γίνει με τα έσοδα από τις εισφορές του Μαρτίου οι οποίες πρέπει να καταβληθούν μέχρι αύριο, Παρασκευή 12 Μαΐου. Στο μεταξύ δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι πότε να καταβληθούν οι εισφορές του Απριλίου (πχ μέχρι 31 Μάιου ή μέχρι τα μέσα Ιουνίου). Εξάλλου ακόμα δεν έχουν σταλεί τα γύρω στα 300.000 -350.000 ειδοποιητήρια για την καταβολή εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ από τους επαγγελματίες.
Υπενθυμίζεται πως οι εισφορές που εισπράττονται φέτος υπολογίζονται επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος των επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών για το έτος 2015 και, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του περσινού έτους, με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016.
Ωστόσο, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο το οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς στις 2 Μάιου προβλέπει ότι οι εισφορές το 2018 θα υπολογιστούν με βάση το 85% του ακαθαρίστου εισοδήματος του 2017 (σ.σ. Καθαρό εισόδημα συν εισφορές), ενώ το 2019 θα υπολογιστούν με βάση το 100% του ακαθαρίστου εισοδήματος του 2018.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από παραδείγματα, οι εισφορές τις οποίες θα κληθούν να καταβάλλουν οι επαγγελματίες το 2018 -2019 θα είναι μέχρι και 20% -30% αυξημένες, προσδοκώντας το Υπουργείο Εργασίας αντίστοιχα μεγαλύτερα έσοδα από αυτές για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, τον ΕΟΠΥΥ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com