Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Αλλαγή σελίδας με νέο «αφήγημα»

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε προχθές ότι τα καλύτερα είναι μπροστά και αν και λοιδορήθηκε για τη δήλωση αυτή, έχει απόλυτο δίκιο. Πόσο χειρότερα μπορεί να πάει η Ελλάδα έπειτα από επτά χρόνια μνημονίων; Μήπως ήρθε η ώρα για να επιβεβαιωθεί ότι έχουμε πιάσει πάτο και δεν υπάρχει παρά μόνο η έξοδος από την κρίση;

 
Μακάρι να επιβεβαιωθεί ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, υπάρχουν και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Πιθανότατα όχι ότι μπορούμε να πάμε πιο κάτω, π.χ. μια καταστροφική χρεοκοπία να οδηγήσει τη χώρα σε μια εθνική τραγωδία. Αν και δεν έχουν ακόμη εκλείψει οι κίνδυνοι εξόδου από το ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αυτό που φοβούνται οι απαισιόδοξοι είναι ο κίνδυνος της παγίωσης της στασιμοχρεοκοπίας. Μιας διαρκούς και κλιμακούμενης στασιμομιζέριας κατά την οποία η οικονομία δεν θα βουλιάζει μεν, αλλά δεν θα αλλάζει κιόλας. Είναι η κατάσταση κατά την οποία η Ελλάδα απλά συντηρείται από τα δανεικά της τρόικας και από τις απίστευτες θυσίες του κόσμου. Για πόσα χρόνια, όμως, θα μπορεί να διατηρείται μια οικονομία λίγο πάνω από το νερό ώστε να μην πνιγεί; Πόσο μπορεί να υπάρξει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη της τάξης του 2% ή και πιο πάνω, ταυτόχρονα με μεγάλα πλεονάσματα, χωρίς όμως να έχει αλλάξει η παραγωγική βάση της χώρας;
Το «λίπος» του ελληνικού λαού σώνεται. Οι καταθέσεις στα μαξιλάρια και το «μαύρο» χρήμα κάποια στιγμή θα πάψουν να υπάρχουν και τότε το ιδιωτικό χρέος θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο. Στις εφορίες τα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 94 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι οι συνολικές οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα φτάσουν τα 30 δισ. πολύ σύντομα. Αν υπολογιστούν και 110 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια, γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομία στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια και οι καλύτερες ημέρες δεν θα έρθουν.
Τι πρέπει να γίνει είναι το μείζον ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, αντί να διαγκωνίζονται για το ποιος θα μοιράσει περισσότερα από το πλεόνασμα της φτώχειας.
Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι ένα γενναίο restart σε όλα τα επίπεδα. Τα  χρέη θα πρέπει επιτέλους να ρυθμιστούν για όσους αδυνατούν να τα πληρώσουν. Και θα πρέπει να δοθούν κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις μπορούν να καταστούν βιώσιμες, να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους και να ατενίσουν το μέλλον διαφορετικά.
Όμως, το βασικότερο που πρέπει να συμβεί τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα είναι η παραγωγή νέου χρήματος μέσω μεγάλων επενδύσεων που θα επανεκκινήσουν την οικονομία. Πάση θυσία το πολιτικό σύστημα, όποιο κόμμα κι αν είναι στην κυβέρνηση, θα πρέπει να σχεδιάσει ένα στρατηγικό πλάνο για την επόμενη δεκαετία. Με κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, κυρίως στον τουρισμό και το real estate, με ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και του πρωτογενούς τομέα, με νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους όπως η τεχνολογία, τα startups και με προώθηση του brand «Ελλάδα» στο εξωτερικό.
Αν δεν γίνουν όλα αυτά, τότε τίποτε δεν θα είναι καλύτερο για κανέναν τα επόμενα χρόνια. Απλά θα συντηρεί η Ελλάδα της φτώχεια της...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com