Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Μεσοπρόθεσμο: Οι κίνδυνοι για το ΑΕΠ και τα πλεονάσματα

Μια σειρά από κινδύνους, μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς, για την υλοποίηση των στόχων περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο. Τους διακρίνει σε εσωτερικούς και διεθνείς και κάνει σαφές πόσο σημαντικά είναι η ένταξη στο QE αλλά και η πολιτική σταθερότητα.

Οι  μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την υλοποίηση των στόχων του Μεσοπροθέσμου σχετίζονται κυρίως, όπως αναφέρεται, με ενδογενείς παράγοντες της οικονομίας οι οποίοι επηρεάζουν δυσμενώς τη σταθερότητα του οικονομικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη θετικών προσδοκιών για την πραγματική οικονομία και την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι  η εξυγίανση συνδέεται άμεσα με τη μελλοντική ωφέλεια της ελληνικής οικονομίας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αναλυτικά, αναφέρεται ότι η αντιμετώπιση των "προκλήσεων και των συνδεόμενων με αυτές κινδύνων" προκειμένου να ευοδωθούν οι συνθήκες ανάπτυξης  από το 2017 προϋποθέτει:
·         Τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος όπως συνέβη μέσω της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης του 2015 σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του συστημικού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
·     Τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και την αύξηση της παραγωγικότητας και του ανταγωνισμού.
·     Τη διασφάλιση της σταθερότητας στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομία.
·    Την παγίωση της βελτίωσης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων ώστε βαθμιαία να επιστρέψει η δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω των διεθνών αγορών.
·       Την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής συνοχής και παράλληλα την κατανομή των βαρών της δημοσιονομικής προσαρμογής μεταξύ κοινωνικών ομάδων με τρόπο δίκαιο.
Πέρα από τους ενδογενείς κινδύνους, υπάρχουν και εξωγενείς κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο. Κάνει λόγο για κινδύνους που σχετίζονται με την ασταθή ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας, την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της υπερβάλλουσας προσφοράς πετρελαίου και την επίπτωση που αυτή θα έχει στην ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης.
Ζήτημα Τουρκίας
Κάνει λόγο και για μακροπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους εξωγενείς κινδύνους για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, που σχετίζονται με:
·  Τη δυσμενή δημογραφική τάση που διαμορφώνεται σε επίπεδο Ευρωζώνης. 
·  Ενδεχόμενες δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και στη Μέση Ανατολή. 
·   Μια δυνητική επιδείνωση προσφυγικής κρίσης τόσο ως προς τον βαθμό εσωστρέφειας σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και προς τη συνέχιση εφαρμογής της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας. 
·   Μια   επιδείνωση των προσδοκιών όσον αφορά, αφενός, την πολιτική και οικονομική συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο (σε σχέση με την πραγματοποίηση ενδεχόμενων όπως μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ) αλλά και, αφετέρου, τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος (σε σχέση με γεγονότα όπως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com