Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Ξανθός: Ενημέρωση εφ' όλης της ύλης στους φαρμακοποιούς

Οι δικλείδες ασφαλείας που θα συμβάλλουν στην διατήρηση των τιμών των φαρμάκων, η γενική διάθεσή τους αλλά και τα κίνητρα, απασχόλησαν την εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στους φαρμακοποιούς.
Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Ανδρέα Ξανθό, ο υπουργός τους ενημέρωσε για τις τελικές διατάξεις που αφορούν στα φαρμακεία και έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.


Με δεδομένη την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ ) η οποία έχει νομοθετηθεί από το 2014 με ισχύ από 1.1.2017, με απόφαση του υπουργού Υγείας και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον ΕΟΦ, θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ - εκτός του δελτίου τιμών - με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑν
Επίσης, ο Ξανθός ξεκαθάρισε πως οι νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα αυξηθούν ενώ τόνισε ότι ιδρύεται παρατηρητήριο τιμών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος θα είναι αρμόδιος να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη αύξησή τους.

Όσον αφορά την πώληση των γενικής διάθεσης φάρμακων (ΓΕΔΙΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι.
Έτσι, τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο κίνητρο προς τα φαρμακεία για την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Όπως διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών, στα φαρμακεία που θα υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων (25% του όγκου των πωλήσεων) θα παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις (3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Ο υπουργός μίλησε και για τη σχετική με τα φαρμακεία διάταξη που υπάρχει στο προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης, καθώς θα συνιστούν μαζί με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ και με τους παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, το τοπικό δίκτυο ΠΦΥ.
Συμπλήρωσε δε, λέγοντας πως είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τα πειθαρχικά συμβούλια των φαρμακευτικών συλλόγων και έχει ήδη αποσταλεί για παρατηρήσεις στο συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com