Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΕΣΕΕ: Αυτά είναι τα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τους εμπόρους

Με ανακοίνωση της η ΕΣΕΕ επικεντρώνεται στα οχτώ άρθρα του πολυνομοσχεδίου τα οποία αφορούν ιδιαίτερα τους εμπόρους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής:

Άρθρο 16
Τα εργασιακά σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις παραμένουν ως έχουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, θεωρητικά δηλαδή μέχρι 20 Αυγούστου 2018. Τα κατώτατα όρια μισθών εξακολουθούν να ορίζονται από το κράτος, η επιχειρησιακή σύμβαση εξακολουθεί να υπερισχύει των κλαδικών και δεν υπάρχει επεκτασιμότητα των συμβάσεων.
Άρθρο 17
Δεν αυξάνεται μεν το όριο των απολύσεων αλλά η πραγματοποίησή τους διευκολύνεται καθώς καταργείται η προέγκρισή τους. Η διενέργεια του ελέγχου μετατίθεται από τον υπουργό ή τον Αντιπεριφερειάρχη στο ΑΣΕ επάνω όμως σε συγκεκριμένα κριτήρια. Η προέγκριση αντικαθίσταται από μια διαδικασία απλής κοινοποίησης μέγιστης διάρκειας τριών μηνών. Το όλο πλαίσιο θα εποπτεύεται από ένα εποπτικό όργανο κράτους και εργοδοτών – εργαζομένων, στο οποίο συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι.
Άρθρα 18
Περιορίζεται η προστασία των συνδικαλιστών από απολύσεις. Ως λόγοι απόλυσης προβλέπονται η κλοπή, η υπεξαίρεση σε βάρος του εργοδότη, η τέλεση εγκλημάτων κατά της ιδιοκτησίας καθώς και η αδικαιολόγητη απουσία του εργαζόμενου για διάστημα μεγαλύτερο των επτά ημερών.

Άρθρο 19
Αλλάζει επίσης το καθεστώς χορήγησης άδειας στους συνδικαλιστές. Θα θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες που θα καθορίζουν τις άδειες μετ’ αποδοχών και άνευ αποδοχών ανάλογα με τη βαθμίδα της συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Άρθρο 49
Απελευθερώνεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές:
- Στο Δήμο Αθηναίων
- Σε περιοχές του Δήμου Πειραιά
- Σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών
- Σε περιοχές του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται στην Υπουργική Απόφαση 3046/51009/1994 (η οποία δεν φαίνεται να περιλαμβάνει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών) και
- Στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Ειδικότερα, προβλέπεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποία ορίζονται τα συγκεκριμένα όρια των παραπάνω περιοχών.
2. Με την παράγραφο 2 καταργούνται οι περιορισμοί (εμβαδόν, νομική σχέση με αλυσίδα καταστημάτων, shop in the shop, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά καταστήματα ή εκπτωτικά χωριά) σχετικά με τα εμπορικά καταστήματα των οποίων η λειτουργία επιτρέπεται Κυριακές έπειτα από απόφαση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη. Οι μέχρι τώρα εκδοθείσες αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών διατηρούνται σε ισχύ αλλά περιλαμβάνουν πλέον όλα τα καταστήματα.
Άρθρο 59
Καθιερώνεται πλέον η επίσημη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και καθορίζεται η σχετική διαδικασία.
Άρθρο 62
Εισάγονται διατάξεις για την απλούστευση της διαδικασίας και την επιτάχυνση των πτωχεύσεων των μικρών επιχειρήσεων.
Άρθρο 65
Εισάγεται το ακαταδίωκτο στα τραπεζικά στελέχη για τα κόκκινα δάνεια. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις για ποινικό αδίκημα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, την ποινική δίωξη ασκούν: - Για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης. - Για τα τραπεζικά στελέχη, 3μελής ad hoc επιτροπή από έναν Αρεοπαγίτη και δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com