Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Πότε θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία οι ξένοι οίκοι

Παρά τις συγκρατημένες εκτιμήσεις που διατυπώνονται από τους οίκους αξιολόγησης, η συμφωνία της χώρας με τους πιστωτές φέρνει έναν άνεμο αισιοδοξίας για θετική αναθεώρηση, κοινώς για μία αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας μας και των τραπεζών.

 
Επομένως χρηματοοικονομικοί κύκλοι αναμένουν βασίμως αναβάθμιση τόσο της εθνικής οικονομίας όσο και των τραπεζών που αποτελεί φυσική συνέπεια της πρώτης πράξης (δηλαδή της αξιολόγησης) σε μία τουλάχιστον από τις αναθεωρήσεις που θα ακολουθήσουν στο προσεχές χρονικό διάστημα και μέχρι τέλος του έτους. Θεωρούν δε ως πιθανότερη περίοδο το φθινόπωρο, ειδικά αν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία για το χρέος και έχει προχωρήσει το QE.
Άλλωστε μία αναβάθμιση όπως σημειώνουν έγκυροι παράγοντες της αγοράς μπορεί να συμπέσει με τις γερμανικές εκλογές. Επομένως η προσφορότερη περίοδος παραμένει το φθινόπωρο και κυρίως ο Σεπτέμβριος. Ας σημειωθεί πως όταν κάποιος από τους διεθνείς οίκους προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια, συνήθως και οι άλλοι τον ακολουθούν.
Οι προγραμματισμένες ημερομηνίες σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις αυτές είναι για τους 4 οίκους που παρακολουθούν τη χώρα μας:
Οι αξιολογήσεις
DBRS: 12/5 - 10/11. Κατά τη δεύτερη ημερομηνία ο διεθνής οίκος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύσει τουλάχιστον μία επιβεβαίωση ή και πιθανή αναθεώρηση της αξιολόγησής του για τη χώρα, καθώς απέχει σχεδόν 12 μήνες από το προηγούμενο ratingaction.
Moody's: 23/6 + 13/10. Κατά τη δεύτερη ημερομηνία επίσης ο διεθνής οίκος εμφανίζεται υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει τουλάχιστον μία επιβεβαίωση αν όχι αναθεώρηση, καθώς και αυτός απέχει 12 μήνες από το προηγούμενο rating action.
S&P: Η ημερομηνία που ο οίκος θα πραγματοποιήσει rating είναι η 21/7
Fitch: 18/8. Σε αυτήν την ημερομηνία θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή μία επιβεβαίωση της αξιολόγησης, καθώς συνηθίζεται ο οίκος να πραγματοποιεί rating κάθε έξι μήνες.
Οι συνέπειες από μία αλλαγή στην αξιολόγηση
• Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας και κατ’ επέκταση των τραπεζών μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες πολύ θετικές σε ό,τι αφορά το επενδυτικό κλίμα και όχι μόνον. Μια αναβάθμιση, λένε χρηματιστηριακοί παράγοντες, θα οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο, ιδιαιτέρως στον κλάδο των τραπεζών.
• Εφόσον τούτο συμβεί, θα συμπαρασύρει και τις τιμές των μετοχών των υπολοίπων κλάδων αλλάζοντας την αξία των ενεχύρων. Με τη σειρά της μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει σαφώς την ανάγκη των πιστωτικών ιδρυμάτων για προβλέψεις λίγο πριν ολοκληρωθεί ο σχηματισμός των στοιχείων με τα οποία οι τράπεζες θα μετέχουν στα stress tests της επόμενης χρονιάς, δηλαδή του 2018.
• Η σημαντικότερη όμως εξέλιξη από μία δυνητική αναβάθμιση του rating της χώρας και των τραπεζών είναι πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένδειξη με αξιώσεις για την έξοδο τόσο της χώρας όσο και των τραπεζών στις αγορές.
Μάλιστα στην περίπτωση αναβάθμισης τα επιτόκια με τα οποία θα μπορούσε να γίνει η προαναφερόμενη έξοδος είναι δυνατόν να διαμορφωθούν σε μία λογική βάση και να επιτρέψουν τη σταδιακή απαγκίστρωση της χρηματοδότησης της χώρας και των τραπεζών απ’ όσα προβλέπουν τα μνημόνια.
• Η καλύτερη αξιολόγηση των πιστωτικών ιδρυμάτων ενδέχεται να οδηγήσει και σε μία σταδιακή επανάκαμψη των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα κάτι το οποίο αποτελεί επίσης επιδιωκώμενο μέγεθος.
• Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές από το εξωτερικό σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται περίπου δεδομένο. Τα road shows που θα ακολουθήσουν πριν και μετά την αναβάθμιση, λένε οι χρηματιστηριακοί παράγοντες πως θα το καταγράψουν αυτό με σαφήνεια, αρχής γενομένης από εκείνο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη.
Ενδείξεις για τον τρόπο που θα κινηθούν οι διεθνείς οίκοι θα υπάρξουν και μέσα από τις εκθέσεις τους στις ημερομηνίες των αξιολογήσεων παρά το γεγονός πως δεν αναμένονται άμεσα οι εξελίξεις.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα περιγράφει η Fitch για την προκαταρκτική συμφωνία.
Η προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές είναι ένα θετικό βήμα προς την απελευθέρωση πόρων που θα επιτρέψουν στη χώρα να αποπληρώσει τις πληρωμές ομολόγων τον Ιούλιο, αναφέρει η Fitch σε ανακοίνωση της ξεκινώντας από το αξιόμαχο της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, αποτελεί σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης μιας προϋπόθεση για τις συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση χρέους, αν και το χρονοδιάγραμμα και το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών παραμένει αβέβαιο.
Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν πως η εκταμίευση της δόσης στις 22 Μαΐου θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλώντης κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα και για την αποπληρωμή χρέους 6,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η εξέλιξη αυτή ευθυγραμμίζεται με τις βασικές τους υποθέσεις, όταν επιβεβαίωσαν την αξιολόγηση «CCC» της Ελλάδα τον Φεβρουάριο.
Η Fitch επισημαίνει ακόμα πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσο κοντά είναι το ΔΝΤ και ορισμένοι Ευρωπαίοι πιστωτές σε μια συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα και τη φύση μιας πιθανής ελάφρυνσης χρέους που θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα ως δανειστής. Τονίζει επίσης πως πλέον το χρονοδιάγραμμα για την εξασφάλιση μιας τέτοιας συμφωνίας και της συμμετοχής του ΔΝΤ πριν τον Ιούλιο είναι αρκετά σφιχτό.
Υπογραμμίζει πάντως πως οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας θα είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν πόρους χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κυρίως επειδή η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η Fitch, μια απόφαση του ΔΝΤ να μη λάβει μέρος θα περιέπλεκε την αξιολόγηση του προγράμματος και την εκταμίευση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com