Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Οι μεγάλες ανατροπές για επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρηματιών και μειώσεις στις μελλοντικές συντάξεις τους φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση τα χαράματα της περασμένης Πέμπτης. Παράλληλα, το πλαίσιο αυτό δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις σχέσεις τους με το προσωπικό που απασχολούν, αλλά και δυνατότητες επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας για την επιχείρησή τους.

Το "ισοζύγιο" των μέτρων για τους επιχειρηματίες κρίνεται πάντως μάλλον αρνητικό, καθώς όποια "ανάσα" θα μπορούσε να δώσει η κατάργηση ορισμένων "αγκυλώσεων" –κατά τους ίδιους– στην αγορά εργασίας (π.χ., το υπουργικό βέτο στις ομαδικές απολύσεις) και στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων (όπως το άνοιγμά τους μόνο 8 Κυριακές τον χρόνο), κινδυνεύει να "πνιγεί" από τις αυξημένες εισφορές τις οποίες θα πρέπει να πληρώνουν, αλλά και από τη συνεχιζόμενη φορο-λαίλαπα την οποία υπόκεινται.
Οι αλλαγές αυτές, μάλιστα, δρομολογούνται σε ένα περιβάλλον στο οποίο τα μηνύματα από τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι αρνητικά, δεδομένου πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Πιο αναλυτικά, οι ανατροπές στην επαγγελματική ζωή των επιχειρηματιών που φέρνει το πολυνομοσχέδιο έχουν ως εξής:
1. Αυξάνονται οι εισφορές των αυτοαπασχολουμένων
Από το 2018 ως βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ορίζεται, όπως προβλέπει ο νέος πολυ-νόμος, το ακαθάριστο εισόδημα του προηγούμενου έτους (και όχι το καθαρό εισόδημα, όπως ισχύει φέτος). Σημειώνεται πως δεν αλλάζει τίποτα στο ύψος των εισφορών (20% για την κύρια σύνταξη, 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ, 7% για το επικουρικό και 4% για το εφάπαξ). Διατηρούνται, επίσης, οι εκπτώσεις για τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους μέχρι το 2020.
Πιο συγκεκριμένα :
- Από 1/1/2018 οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των "μπλοκάκηδων" θα υπολογίζονται με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματος, δηλαδή του αθροίσματος του καθαρού εισοδήματός τους μαζί με τις εισφορές του 2017.
- Από 1/1/2019 οι εισφορές των επαγγελματιών θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ακαθάριστου εισοδήματός τους για το έτος 2018.
- Ειδικά για τις εισφορές των ασφαλισμένων του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) με πάνω από 5 έτη ασφάλισης και ακαθάριστο εισόδημα από 7.000 ευρώ έως 58.000 ευρώ θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι και την 31/12/2020 οι εκπτώσεις 5% έως 50% οι οποίες ισχύουν (βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) από 1/1/2017.
Παραμένουν, επίσης, οι εκπτώσεις για τους νέους επιστήμονες με κάτω από 5 έτη ασφάλισης (εισφορά κύριας σύνταξης 14% για τα 2 πρώτα χρόνια ασφάλισης, εισφορά 17% για τα επόμενα 3 χρόνια ασφάλισης).
2. Τι αλλάζει στις ομαδικές απολύσεις και στις κλαδικές συμβάσεις
Με τον νέο νόμο ο υπουργός Εργασίας χάνει το δικαίωμα της προέγκρισης μιας ομαδικής απόλυσης την οποία θα προτείνει ο ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης.
Η έγκριση μιας ομαδικής απόλυσης (σε ό,τι αφορά μόνο την ακολουθία της νόμιμης διαδικασίας από πλευράς εργοδοσίας) θα γίνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο, όμως, θα αντιπροσωπεύονται οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι και η κυβέρνηση.
Ωστόσο, παραμένει ο περιορισμός της απόλυσης του 5% του μόνιμου προσωπικού για τις εταιρείες με πάνω από 150 εργαζομένους.
Η καταγγελία της σχέσης εργασίας επιτρέπεται και στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- "Όταν ο εργαζόμενος τέλεσε κλοπή ή υπεξαίρεση σε βάρος του εργοδότη ή του εκπροσώπου του".
- "Όταν ο εργαζόμενος δεν προσέρχεται αδικαιολόγητα στην εργασία του για διάστημα μεγαλύτερο των επτά (7) ημερών".
Μη δεσμευτικές οι κλαδικές συμβάσεις
- Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 όσες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ισχύουν ή υπογραφούν δεν θα είναι δεσμευτικές για τη μέλη των κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών ενώσεων.
Επίσης, μέχρι τότε οι όροι των επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων θα μπορούν να είναι δυσμένεστεροι (για τον εργαζόμενο ) σε σχέση με εκείνους που προβλέπουν οι επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις.
- Μέχρι τον Μάρτιο του 2018 (οπότε αναμένεται η θέσπιση αλλαγών στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο) δεν θα επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή των εργαζομένων ή των εργοδοτών στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Συνεπώς, θα μπορούν μόνο αμφότερες οι πλευρές να προσφύγουν στον ΟΜΕΔ.
 
3. Περιορίζονται οι δυνατότητες απόφασης απεργίας
Για να αποφασιστεί απεργία από ένα πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο εργαζομένων θα πρέπει να είναι παρόντες στη διαδικασία απόφασης το 50% των μελών του.
Με άλλα λόγια, δεν θα μπορεί το διοικητικό συμβούλιο ενός τέτοιου σωματείου να λάβει μια σχετική απόφαση.
Έτσι, θα δυσκολευτεί η πραγματοποίηση μιας απεργίας (δεδομένου ότι θα απαιτείται απαρτία 50% των μελών του για να ληφθεί σχετική απόφαση).
4. Ενισχύεται η νομική "άμυνα" των εργοδοτών
Ο νέος νόμος προβλέπει πως κατά την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν απεργίες θα λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο διάταξη που προβλέπει ότι "ο εργοδότης έχει δικαίωμα να αφαιρέσει από τον μισθό καθετί που ο εργαζόμενος ωφελήθηκε από τη ματαίωση της εργασίας ή από την παροχή της αλλού".
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα προβλέπει πως "αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας ή αν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που τον αφορούν και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει τον μισθό, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να παράσχει την εργασία σ' άλλο χρόνο. Ο εργοδότης όμως έχει δικαίωμα να αφαιρέσει από τον μισθό καθετί που ο εργαζόμενος ωφελήθηκε από τη ματαίωση της εργασίας ή από την παροχή της αλλού".
5. Φορολογικά αντίμετρα, αλλά μετά τη φορολαίλαπα
Μπορεί στα φορολογικά "αντίμετρα" (π.χ., μείωση πρώτου συντελεστή φορολογικής κλίμακας στο 20% και εταιρικού συντελεστή στο 26%) της νέας συμφωνίας κυβέρνησης-"θεσμών" που αποτυπώνονται στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου να υπάρχουν παρεμβάσεις που εφόσον ενεργοποιηθούν το 2020 θα ελαφρύνουν τις επιχειρήσεις και τους μικρομεσαίους, ωστόσο μέχρι τότε θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες επιβαρύνσεις.
Με τη διαφορά, όμως, ότι οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης μόνο δεδομένες δεν είναι, αφού θα πρέπει για να ενεργοποιηθούν να υπάρξει πολύ μεγάλη υπέρβαση στο πλεόνασμα.
Πιο συγκεκριμένα, το φετινό εκκαθαριστικό θα είναι εξαιρετικά βαρύ για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας:
- της αύξησης από το 75% στο 100% της προκαταβολής φόρου,
- της επιβολής νέας φορολογικής κλίμακας για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που οδηγεί σε φορολόγηση ακόμη και με συντελεστή 45% αντί για 33% που ήταν ο ανώτερος συντελεστής στην προηγούμενη κλίμακα,
- της φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα ως άθροισμα με τυχόν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φορολογείται το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή έως 45% αντί για 33%.
Το πακέτο της συμφωνίας είναι πολύ βαρύ για τους φορολογουμένους, καθώς περιλαμβάνει μέτρα που θα αυξήσουν το φορολογικό βάρος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που θα μειώσουν το εισόδημά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζήτηση στην αγορά, τους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:
- Τη μείωση της έκπτωσης φόρου που δίνεται στους μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, από τα 1.900 ευρώ που είναι για τους άγαμους, 1.950 για τους έγγαμους με ένα παιδί, 2.000 ευρώ για δύο παιδιά και 2.100 ευρώ για τρία ή περισσότερα παιδιά, στα 1.250 ευρώ, στα 1.300 ευρώ, τα 1.350 ευρώ και 1.450 ευρώ, αντίστοιχα. Από τη μείωση της έκπτωσης φόρου συρρικνώνεται δραματικά το αφορολόγητο όριο, από το επίπεδο των 8.636 ευρώ έως 9.545 ευρώ, στα 5.681 ευρώ έως 6.591 ευρώ.
- Την κατάργηση από το 2018 της έκπτωσης 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 8.646 ευρώ θα δουν από τον ερχόμενο Ιανουάριο μείωση στις αποδοχές τους.
- Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες. Η έκπτωση δίνεται για όσους φορολογουμένους η συνολική ιατρική δαπάνη είναι μεγαλύτερη από το 5% του εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ. Για να έχει έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα, θα πρέπει η συνολική του ιατρική δαπάνη με παραστατικά να είναι τουλάχιστον 500 ευρώ. Αν, για παράδειγμα, έχει ετήσια δαπάνη 800 ευρώ, θα έχει έκπτωση φόρου ύψους 80 ευρώ.
- Σειρά αντιμέτρων για τη μείωση της φορολόγησης, τα οποία, όμως, είναι εξαιρετικά αβέβαιο ότι θα εφαρμοστούν. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση από το 2019 του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 70 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ, η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% και η μείωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης.
6. Ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα 30 Κυριακές τον χρόνο
Επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου (σε περίπτωση που η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, η εξαίρεση μετατίθεται την προηγούμενη Κυριακή), σε συγκεκριμένες περιοχές. Η απελευθέρωση αφορά τον Δήμο Αθηναίων και περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως ορίζεται από σχετική υπουργική απόφαση του 1994, και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Για τις περιοχές αυτές θα ορισθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομίας τα συγκεκριμένα όρια λαμβανομένης υπόψη της εμπορικής δραστηριότητας της κάθε περιοχής.
Επίσης, προβλέπεται πως με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπους αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς, θα ορίζονται οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην όσων έχουν προαναφερθεί, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη μπορεί να αναθεωρείται ετησίως τον Δεκέμβριο και θα ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ενώ αποφάσεις αντιπεριφερειαρχών, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν από τη δημοσίευση του νόμου και ρυθμίζουν τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, παραμένουν σε ισχύ και καταλαμβάνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα.
Για τους μικρούς του εμπορίου, το μέτρο της απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων 30 Κυριακές τον χρόνο με νομοθετική πρόβλεψη και με πρόσχημα, όπως αναφέρουν, την προσέλκυση τουριστών είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται και μελετάται η παραγωγική συγκρότηση της οικονομίας.
Άμεσες μειώσεις σε όσους "βγουν" στη σύνταξη
Πώς κόβεται η "προσωπική διαφορά" σταδιακά από φέτος. 
Όσοι επαγγελματίες βγουν φέτος στη σύνταξη θα υποστούν μείωση έως 35%, αλλά, αν η μείωση ξεπερνά το 20%, τότε θα καλυφθεί κατά το 1/3 έως το τέλος του 2018. Για όσους βγουν στη σύνταξη το 2018 και η μείωση της σύνταξής τους ξεπερνά το 20%, αυτή θα καλυφθεί κατά το 1/4 έως το τέλος του 2018. Η κάλυψη αυτή καταργείται, όμως, βάσει του νέου νόμου το 2019 και οι νέες αυτές συντάξεις θα μειωθούν σε κάθε περίπτωση έως 18%, ενώ δεν θα λάβουν καμία ονομαστική αύξηση τουλάχιστον έως το 2021.
Πιο συγκεκριμένα:
- Όσοι ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ ("μπλοκάκηδες", έμποροι, βιοτέχνες) ή του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αιτηθούν φέτος κύρια σύνταξη και η "προσωπική διαφορά" της σύνταξής τους (δηλαδή η διαφορά μεταξύ της σύνταξης που θα προκύψει με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και της σύνταξης με βάση τις προγενέστερες διατάξεις) και ξεπερνά το 20%, η διαφορά αυτή θα καλυφθεί κατά το 1/3 μέχρι την 31/12/2018.
Αν η "προσωπική διαφορά" της σύνταξης (την οποία θα αιτηθεί ο ασφαλισμένος φέτος) ανέρχεται σε κάτω από 20% της , τότε δεν θα υπάρχει καμία κάλυψή της.
Από 1/1/2019, όμως, η "κάλυψη" αυτή της "προσωπικής διαφοράς" (σε όσες συντάξεις ξεπερνά το 20%) θα πάψει να ισχύει και η "προσωπική διαφορά" αυτή θα μειωθεί μέχρι τέτοιου σημείου έτσι ώστε να μην προκαλεί περικοπή πάνω από 18% στην κύρια σύνταξή τους.
- Για όσους ασφαλισμένους αιτηθούν το 2018 κύριας σύνταξης και η "προσωπική διαφορά" της σύνταξής τους ξεπερνά το 20%, η διαφορά αυτή θα καλυφθεί κατά 1/4 μέχρι την 31/12/2018.
Αν η "προσωπική διαφορά" της σύνταξης (την οποία θα αιτηθεί ο ασφαλισμένος το 2018) ανέρχεται κάτω από το 20% της, τότε δεν θα υπάρξει καμία κάλυψή της.
- Από 1/1/2019 έως 31/12/2020 θα "παγώσουν" όλες οι συντάξεις, δηλαδή δεν θα δοθεί καμία ετήσια ονομαστική αύξηση σε καμία κύρια σύνταξη, με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού για τα έτη 2018, 2019, 2020. Συνεπώς, το πραγματικό επίπεδο των συντάξεων θα μειωθεί.
- Αν ακόμα και μετά το τριετές "πάγωμα" των συντάξεων δεν έχει "αποσβεστεί" το κομμάτι της "προσωπικής διαφοράς" που για ορισμένες συντάξεις δεν κόπηκε το 2019 (μέσω των μειώσεων έως 18%), τότε για αυτές θα συνεχιστεί η απόδοση των εκάστοτε προβλεπόμενων ονομαστικών αυξήσεων μέχρι να αποσβεστεί πλήρως.
Από την 1/1/2019, όμως, η "κάλυψη" της "προσωπικής διαφοράς" (σε όσες συντάξεις ξεπερνά το 20%) θα πάψει να ισχύει και η "προσωπική διαφορά" αυτή θα μειωθεί μέχρι του σημείου που να μην προκαλεί περικοπή πάνω από 18% στην κύρια σύνταξή τους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com