Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Από τριπλό "κόσκινο" περνούν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες δόσεις και χρέος

Η "εσωτερική" μάχη για το πολυνομοσχέδιο που φέρει περίπου 5,5 δισ. ευρώ νέα μέτρα έως και το 2021 ανεβάζοντας τον συνολικό "λογαριασμό"  από το 2015 και μετά στα 14,15 δισ. ευρώ μπαίνει στην τελική της ευθεία από σήμερα καθώς συνεχίζεται η συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής εν μέσω εντονότατων αντιδράσεων. Και παράλληλα προωθούνται δεκάδες παρεμβάσεις μέσω δευτερογενούς  νομοθεσίας που πρέπει να ολοκληρωθούν στο μεγαλύτερό τους μέρος επίσης έως την Πέμπτη.

Ο λόγος είναι η δεύτερη, εξωτερική "μάχη" που έχει επόμενο τριπλό ενδεχομένως "σταθμό" την Δευτέρα. Πριν το  Eurogroup θα συνεδριάσει εκτάκτως εκ νέου το EuroWorking Group όχι μόνο επιχειρώντας συγκλίσεις στο θέμα του χρέους αλλά και για να κρίνει την επάρκεια του πολυνομοσχεδίου και των υπολοίπων διατάξεων, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η σύγκλιση νέου Washington Group ως συνέχεια της συνόδου στο Μπάρι.  


Και ενώ τα σενάρια για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων (που φαίνεται να κλειδώνουν στο 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστο έως το 2022) ξεδιπλώνονται, το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει καλά ότι αυτό που πρέπει πρώτα να "διασφαλίσει" είναι η πολιτική ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

Η "πικρή" γεύση που άφησαν οι γερμανικές ενστάσεις για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου ειδικά στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων στις προηγούμενες συναντήσεις έχει χτυπήσει "καμπανάκι". Και τούτο διότι ακόμη και αν υπάρξει τελικά η "παράταση" έως στις 15/5 ια την συνολική συμφωνία η απρόσκοπτη προώθηση των αποδόσεων για το επόμενο πακέτο δόσεων θεωρείται ένας πολύ κομβικός στόχος για να διατηρηθεί το "κλίμα".

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ατζέντα της συνόδου που έστειλε στην ολλανδική Βουλή  αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα.  Η ελληνική κυβέρνηση όπως αναφέρει, έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτούμενων πριν το Eurogroup στις 22 Μαΐου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση κατά τη διάρκεια του Eurogroup (compliance report) και o  ESM αναμένεται να προτείνει το ύψος και τη μορφή του επόμενου πακέτου δόσεων. Η εκταμίευση θα γίνει μόνο εάν η τελική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα, γίνεται σαφές.

Το πακέτο μέτρων

Προς το παρόν επιχειρείται να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία χωρίς "ατυχήματα" αλλαγών στο παρά πέντε που δεν θα είναι συμβατές με το "πλαίσιο" συμφωνίας που περιγράφει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Το νομοσχέδιο φέρει προς ψήφιση:

-    Νέα μέτρα αξίας 5,5 δισ. ευρώ περίπου εκ  των οποίων  τα "μετά" μνημονίου (περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο) φτάνουν στα 4,9 δισ ευρώ και τα εντός μνημονίου  αποτιμώνται σε 500 εκατ ευρώ περίπου.

-     Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που αποκαλύπτει ότι πλέον αυξάνεται στα 14,15 δισ ευρώ το σύνολο των μέτρων από το  2015 και μετά και ορίζει πρωτογενή πλεονάδματα έως το 4% του ΑΕΠ το 2021.

-   Τα αντίμετρα των 7,5 δισ. ευρώ με σταδιακή ισχύ από το 2019 και μετά των οποίων η "τύχη" θα αποφασιστεί από το ΔΝΤ σε έναν χρόνο από σήμερα. Σημειώνεται ότι το κρίσιμο Άρθρο 15 που περιέχει ο Εφαρμοστικός, ορίζει πλέον και δια νόμου ως υπερεπόπτη το ΔΝΤ που θα κρίνει το 2018 αν θα επιβληθούν (και σε ποιο βαθμό) τα αντίμετρα και αν θα έρθουν πιο "μπροστά" οι περικοπές στο αφορολόγητο (το 2019 αντί για το 2020).

-  Περιλαμβάνει δεκάδες παρεμβάσεις στο εργασιακό, στο εμπόριο τις Κυριακές, σ το ακαταδίωκτο των στελεχών που μετέχουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων,  στον εξωδικαστικό, στα φάρμακα, στην παιδεία, στο Δημόσιο, στους δήμους, στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, στο νέο πακέτο μεταβίβασης ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο και σε πολλά άλλα πεδία.
-    Βασίζεται σε ανάπτυξη κατά 1,8% φέτος και στο ότι μετά από μία επιτάχυνση θα επιβραδυνθεί σε 2,2% ρυθμό το 2021. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com