Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Πανηγυρισμοί και ρεαλισμός

Οι πανηγυρισμοί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης, και της καταστροφολογίας από την αντιπολίτευση είναι μια διαδικασία άκρως αντιπαραγωγική. Δεν προσφέρει απολύτως τίποτε, καθώς η ουσία είναι ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την οικονομία.

 
Τα καμπανάκια που χτύπησε χθες ο ESM, λέγοντας ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, ασφαλώς βάζουν φρένο στην αισιοδοξία της Αθήνας και ανοίγουν νέο κύκλο συζητήσεων. Αν και πολιτικά η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα με την ψήφιση των μέτρων, ηθικά ωστόσο θα έχει. Διότι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καλούνται να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα και αμφιβόλου υλοποίησης αντίμετρα, χωρίς να υπάρχει κάποια ουσιαστική δέσμευση για το χρέος.
Πώς να πείσει, επομένως, η κυβέρνηση ότι οι περικοπές στις συντάξεις, οι νέοι φόροι, η πώληση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων είναι τα τελευταία μέτρα, το εξιτήριο εξόδου από την κρίση, όπως ο πρωθυπουργός λέει συχνά - πυκνά;
Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία, εφόσον κλείσει οριστικά στις 22 Μαΐου ή και αργότερα, θα άρει την καταστροφική αβεβαιότητα. Το είδαμε με την άνοδο στο Χρηματιστήριο και την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων. Ακόμη και οι συνήθως απαισιόδοξοι επιχειρηματίες λένε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς την έξοδο από την κρίση, αρκεί να συνοδευτεί και από άλλες παρεμβάσεις.
Εδώ είναι το μυστικό για πραγματικό success story. Οι επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν μεθοδικά, είναι να κτιστούν συμμαχίες με τους ξένους, να αποδείξει η Ελλάδα ότι τηρεί τις υποσχέσεις της και να παρουσιάσει τα ίδια εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα. Ομως, όλα αυτά πρέπει να γίνουν με αναπτυξιακή διάσταση, κι όχι με ιδεοληψίες όπως αυτές του υπουργείου Πολιτισμού που βάζει συνεχώς εμπόδια σε επενδύσεις όπως το Ελληνικό.
Δεν αρκούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση. Απαιτούνται και καθημερινές πράξεις ώστε και το αναπτυξιακό «μπουμ» να γίνει και η συζήτηση για το χρέος να ανοίξει.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com