Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Οι πέντε κινήσεις κατά της φοροδιαφυγής στο νέο μνημόνιο

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής πρόκειται να βάλει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το υπουργείο πρόκειται να προχωρήσει σε πέντε κινήσεις με στόχο να έρθουν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα και να προκύψουν έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει το κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου:
-Πρόκειται να ολοκληρωθεί και να τεθεί πλήρως σε λειτουργία το σύστημα διασταύρωσης των καταθέσεων με τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων. Μέσα από τη διασταύρωση θα προκύπτουν ενδείξεις για εισόδημα που δεν έχει δηλωθεί και θα ξεκινούν φορολογικοί έλεγχοι. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε λειτουργία το ειδικό λογισμικό το οποίο υπολογίζει με ακρίβεια το καθαρό ποσό αύξησης των καταθετικών υπολοίπων τα οποία θα συγκρίνονται με τα ποσά που δήλωσε ως εισόδημα κάθε φορολογούμενος.
-Θα ζητηθεί από τις φορολογικές αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουν στις αντίστοιχες ελληνικές στοιχεία για τα εισοδήματα αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτήσει στο εξωτερικό φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, Με βάση αυτά τα στοιχεία θα ξεκινήσουν φορολογικοί έλεγχοι.
-Θα ολοκληρωθεί σύντομα η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο θα χρησιμεύει για την παρακολούθηση της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσία των φορολογούμενων. Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθούν οι πρώτες δηλώσεις πόθεν έσχες από τους υπόχρεους.
-Θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που διενεργείται μέσω υπεράκτιων εταιρειών. Πρόκειται για φοροδιαφυγή φυσικών προσώπων που αποκρύπτουν εισοδήματα μέσω offshore δραστηριοτήτων.
-Στενότερη συνεργασία μεταξύ της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της φορολογικής διοίκησης. Στόχος της συνεργασίας είναι να βοηθηθεί η φορολογική διοίκηση για καλύτερους φορολογικούς ελέγχους αλλά και είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορολογούμενους που έχουν εντοπισθεί να φοροδιαφεύγουν και να εμπλέκονται σε οικονομικό έγκλημα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com