Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Γ. Μπουτάρης: Ο Σαββίδης βάζει ζεστά λεφτά - Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος αν με θέλει η παράταξή μου

Απαντήσεις για όσα συμβαίνουν τελευταία στην «Πρωτοβουλία» δίνει με συνέντευξή του στο makthes.gr ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απαντά επίσης για το εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι ξανά υποψήφιος το 2019. Μιλά για την έρευνα της δικαιοσύνης όσον αφορά τους διαγωνισμούς του τομέα Καθαριότητας. Για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση αλλά και στις συγκοινωνίες της πόλης που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Για το λιμάνι και τον Ιβάν Σαββίδη, για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 
Ας ξεκινήσουμε από τα πλέον επίκαιρα. Από αυτά που έγιναν τελευταία στην «Πρωτοβουλία». Εσείς προσπαθήσατε να τα υποβαθμίσετε λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για μια κοιλιά. Ωστόσο, εγώ δεν θυμάμαι άλλη φορά δημοτική πλειοψηφία να υφίσταται τρεις ήττες σε μία και μόνη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ποιες είναι οι τρεις ήττες;
Σας θυμίζω ότι καταψηφίστηκαν η πρόταση για τα τραπεζοκαθίσματα στην Αγίας Σοφίας και το ψήφισμα για τη Ροτόντα, ενώ αποσύρατε το μνημόνιο συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα. Δεν νομίζετε ότι όλο αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια απλή κοιλιά;
Όχι, δεν είναι έτσι. Το μνημόνιο συνεργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα ήταν μια πολύ βιαστική παρουσίαση και το πρόβλημα όλων δεν ήταν αυτή καθ’ αυτή η συνεργασία, ήταν η μετάφραση που παρουσιάστηκε η οποία ήταν άλλα αντ’ άλλων. Αυτό ήταν πρόβλημα πρακτικής φύσεως, δεν πήραν θέση οι δημοτικοί σύμβουλοι επί της ουσίας.
Δεύτερον, το ψήφισμα για τη Ροτόντα έγινε. Ποιος λέει ότι δεν έγινε; Ποιο είναι το πρόβλημα με τη Ροτόντα;
Το πρόβλημα είναι ότι δεν πέρασε η δική σας πρόταση για την αλλαγή του καθεστώτος χρήσης του μνημείου.
Εγώ δεν κατέθεσα πρόταση δική μου. Εγώ είπα μια ιδέα η οποία ήταν extreme. Αλλά κι άλλες φορές δεν έχουν περάσει δικές μου προτάσεις. Που είναι το πρόβλημα; Εσείς, μηδενός εξαιρουμένου, δεν έχετε καταλάβει πως λειτουργεί η «Πρωτοβουλία». Εγώ δεν είμαι «αποφασίζω και διατάζω». Λέω κι εγώ την ιδέα μου. Από κει και πέρα, εάν περάσει πέρασε. Υπάρχουν διαδικασίες από τις οποίες βγαίνουν κάποια πράγματα. Ακόμα κι αυτό που αναδεικνύετε συνεχώς ότι μαλώνουμε και κάνουμε και δείχνουμε, επανειλημμένα έχουν δημιουργηθεί τέτοιες καταστάσεις. Αλλά αυτό είναι το χαρακτηριστικό της «Πρωτοβουλίας». Δεν έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις. Κι αυτή ήταν εξ αρχής η δυσκολία του εγχειρήματος.
Με κάποιους, ωστόσο, από τους συνιδρυτές της παράταξης είχατε κάποτε τις ίδιες αντιλήψεις.
Όχι δεν είναι έτσι. Ο Κουράκης, ας πούμε, από πάντα ήταν της άποψης να αγοράσουμε το ΦΙΞ για παράδειγμα, είχε από πάντοτε την άποψη ότι όλα πρέπει να είναι του δημοσίου. Εγώ δεν ήμουνα ποτέ του δημοσίου. Η δική μου αντίληψη ήταν πάντοτε ότι ο δήμος είναι για να ανοίγει πόρτες ώστε να κάνουν οι ιδιώτες πράγματα. Ο Κουράκης είναι εναντίον. Να αγοράσουμε το ένα, να αγοράσουμε το άλλο, πως θα τα κάνουμε αυτά; Δεν είναι επιχειρηματίας ο δήμος. Από πάντοτε υπήρχαν αυτές οι αντιλήψεις και ο Ανδρέας προσπαθούσε πάντοτε να περάσει τη δική του ατζέντα. Δεν είναι αυτή η αντίληψη της «Πρωτοβουλίας». Ο Παναγιώτης (σ.σ. Αβραμόπουλος) τα ίδια. Δεν είχαμε τις ίδιες αντιλήψεις πάντοτε. Το μόνο κοινό που είχαμε ήταν ότι θα μείνουμε εκτός κομμάτων. Όλα τα άλλα ήταν αποτέλεσμα κάποιων συζητήσεων. Και να σας πω και κάτι ακόμη. Ενώ την πρώτη θητεία η δημοτική ομάδα λειτουργούσε ελάχιστα, στη δεύτερη θητεία η δημοτική ομάδα λειτουργεί καλύτερα από κάθε άλλο όργανο.
Την επόμενη ημέρα οι τέσσερις από τους πέντε που ψήφισαν «λευκό» στις προτάσεις σας εμφανίστηκαν με επιστολή τους ως ομάδα. Πιστεύετε ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο αμφισβήτησής σας;
Όχι. Δεν μπορείς να τους χαρακτηρίσεις «ομάδα». Αυτοί οι τέσσερις είχαν μια συγκυριακή αντίληψη για ένα συγκεκριμένο θέμα, για τα τραπεζοκαθίσματα στην Αγίας Σοφίας, ενώ στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε περάσει αυτή η πρόταση. Μετά μπερδεύτηκε η δουλειά. Και να σας πως και το εξής: εάν δεν τα κάνανε μαλλιά κουβάρια οι του Καλαφάτη θα περνούσε αυτή η πρόταση. Του Καλαφάτη οι σύμβουλοι μπερδεύτηκαν. Το ίδιο έγινε και με τους συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ.
ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ
Την επομένη του δημοτικού συμβουλίου είχατε ζητήσει απ’ όσους διαφώνησαν να παραιτηθούν. Επιμένετε σ’ αυτό ή ήταν μια κουβέντα της στιγμής, πάνω στον εκνευρισμό σας;
Αυτό το έχω πει κι άλλη φορά. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω. Όποιος συστηματικά έχει τραγική διαφωνία η οποία δεν μπορεί να λυθεί στη δημοτική ομάδα, ε τότε να χωρίσουμε. Για τον Ζέρβα το έχω πει και στο δημοτικό συμβούλιο: «δεν ανήκεις πια στην ‘Πρωτοβουλία’. Αν έχεις την αξιοπρέπειά σου, πρέπει να παραιτηθείς». Από μένα παίρνω παράδειγμα. Όταν ήμουν με τον Σαχίνη, πριν να κάνουμε την «Πρωτοβουλία» και αρχίσαμε να διαφωνούμε, παραιτήθηκα γιατί είχα εκλεγεί με τη σημαία του Σαχίνη. Δεν είχα βγει για τα γλυκά μου τα μάτια. Αλλά είχαμε πλέον μια μεγάλη διαφορά.
Η απαίτηση περί παραίτησης ισχύει μόνον για τον Ζέρβα;
Όχι, ισχύει για τον καθένα ο οποίος έχει συστηματική και έντονη διαφωνία.
Πάντως, εάν στους τέσσερις προσθέσουμε και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, τότε συμπληρώνεται ένας κρίσιμος αριθμός πέντε δημοτικών συμβούλων οι οποίοι εάν σας πάνε συστηματικά κόντρα τότε κινδυνεύετε να απολέσετε τη δεδηλωμένη. Πως θα αντιδράσετε σε μια τέτοια περίπτωση;
Κατ’ αρχήν δεν καταλαβαίνω γιατί να πάνε συστηματικά κόντρα. Και το ίδιο το γράμμα τους το δείχνει ότι θέλουν να λυθεί το θέμα στη δημοτική ομάδα. Δεν θα ‘ναι την πρώτη φορά, δεν θα ‘ναι τη δεύτερη, την τρίτη, κάποιον συμβιβασμό θα βρούμε. Άρα, δεν τίθεται θέμα ουσιαστικής διαφωνίας.
ΘΑ ΓΙΝΩ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Κάποιοι μέσα στην «Πρωτοβουλία» λένε ότι οι τέσσερις ή οι πέντε, προσπαθούν να στριμώξουν τον Μπουτάρη να πει «σας βαρέθηκα, παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω». Υπάρχει τέτοια περίπτωση;
Από την ώρα που λέω ότι «μέχρι εκατό ετών θα είμαι δήμαρχος», το λέω καθ’ υπερβολήν, αλλά του χρόνου ας πούμε θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τις δημοτικές εκλογές. Έχω πει επανειλημμένα και δημόσια: η «Πρωτοβουλία» έχει μια διαδικασία η οποία τι λέει; Ότι θα υποβάλλουμε στη γενική συνέλευση της παράταξης υποψηφιότητες για το ποιος θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Θα υποβάλω κι εγώ. Το ότι είμαι δήμαρχος δεν σημαίνει ότι θα είμαι ο μόνος υποψήφιος. Μπορεί να θέλουν κι άλλοι. Ακόμη και εκτός «Πρωτοβουλίας». Γιατί η «Πρωτοβουλία» δεν είναι ένα περίκλειστο κόμμα. Εγώ, ακόμη και να μην βγω υποψήφιος δήμαρχος θα υποβάλω υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος. Και θα είμαι δημοτικός σύμβουλος.
Θα επιστρέψουμε ξανά στις δημοτικές, αλλά θέλω προηγουμένως να σας πάω σε ένα άλλο θέμα. Βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για διαγωνισμούς στον τομέα Καθαριότητας του δήμου. Ανησυχείτε μήπως και η δική σας διοίκηση εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες όπως η προηγούμενη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα;
Το πρώτο τεράστιο λάθος που γίνεται είναι ότι έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, κυρίως από τον Τύπο, ότι πρόκειται για κάτι ανάλογο με την περίπτωση Παπαγεωργόπουλου. Τότε εξαφανίστηκαν λεφτά. Εδώ έγιναν παρατυπίες για τις οποίες και το πόρισμα της ΕΔΕ και το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας κάνουν λόγο για πλημμελήματα άνευ δόλου. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Και μην ξεχνάμε τώρα ότι και οι δικαστικοί ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι στην Ελλάδα περνάμε μια φάση «αμάν πιάσαμε τους κλέφτες». Παντού γίνεται αυτό, όχι μόνον στο δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν το ‘κανες καλά το ένα εδώ, δεν το ‘κανες καλά το άλλο εκεί. Παντού αυτό γίνεται.
Εμείς από την άλλη μεριά πληρώσαμε και εξακολουθούμε να πληρώνουμε κι ακόμη δεν έχουμε μια καλή τακτοποίηση, και τα ελλείμματα της εποχής Παπαγεωργόπουλου, τα οποία τα πληρώσαμε εις διπλούν, μια που φύγανε και μια που τα πληρώσαμε. Παρόλα αυτά δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η διαγραφή των προστίμων κι αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα. Κάθε τρίτο μήνα κατεβαίνω στην Αθήνα και φυλάω κατουρημένες ποδιές για να πάρουμε ασφαλιστικές ενημερότητες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα.
Συνεπώς δεν φοβάστε δικαστική εμπλοκή της διοίκησης στις υποθέσεις που διερευνώνται.
Όχι, δεν φοβάμαι.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
Για το θέμα αυτό υπάρχουν, πιστεύετε, πολιτικές ευθύνες;
Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν πάντοτε.
Αυτή, επιτρέψτε μου, είναι κάπως γενικόλογη απάντηση. Όταν λέμε ότι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν πάντοτε, είναι σα να λέμε ότι δεν υπάρχουν. Στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει πολιτική ευθύνη; Την έχετε εσείς; Την έχει κάποιος άλλος;
Εμείς έχουμε βάλει δύο γενικούς διευθυντές. Τον τεχνικό διευθυντή και τον διοικητικό – οικονομικό διευθυντή. Σε κάθε τέτοιο διαγωνισμό οι γενικοί διευθυντές πρέπει να προστατέψουν τους πολιτικούς, εγγυώμενοι ότι τηρούνται οι διαδικασίες. Ο πολιτικός υπεύθυνος δεν είναι αυτός που θα δει εάν τηρούνται ή όχι οι διαδικασίες. Ούτε ξέρει τόσο καλά τους νόμους. Αυτούς τους ξέρει ο γενικός διευθυντής. Εάν ο γενικός διευθυντής δεν ασπαστεί τη νέα διαδικασία, υπάρχει πρόβλημα.
Συνεπώς, έτσι όπως μου το λέτε, θεωρείτε πως δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη.
Πολιτική ευθύνη υπάρχει υπό την έννοια πως ό,τι και να συμβεί φταίει ο δήμαρχος.
Συμφωνήσατε να πάρετε ένα δάνειο 20 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα προλάβετε να το αξιοποιήσετε, έχετε ώριμα σχέδια ή τα λεφτά θα πάνε προίκα στον επόμενο, όποιος και εάν είναι αυτός. Εσείς, κάποιος άλλος...
Να μην πω όλα, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος ας πούμε από πέντε ως δέκα εκατομμύρια θα πάνε στην πλατεία Ελευθερίας για την οποία η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι σε απολύτως ώριμη φάση. Η οποία θα τελειώσει κιόλας ως το τέλος του 2019. Είναι και πολλά ακόμη έργα, όπως για παράδειγμα η συνέχιση της πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας κάτω από τη Μητροπόλεων, τα οποία θα ξεκινήσουν όλα και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος της θητείας.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΘΕΛΕΙ Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»!
Τελευταία δηλώνετε ότι θα είστε ξανά υποψήφιος το 2019.
Εγώ θα είμαι υποψήφιος στην «Πρωτοβουλία». Εκεί μπορεί να είναι άλλοι δέκα υποψήφιοι.
Ισχύει αυτό σε κάθε περίπτωση ή μήπως θα αποφασίσετε τότε, αφού έχετε μετρήσει προηγουμένως και τη γνώμη των δημοτών;
Ασφαλώς και θα δω τα μηνύματα από την κοινή γνώμη. Πάντως, τα μηνύματα που παίρνω τώρα είναι πολύ θετικά, όχι απλώς θετικά. Θα μετρήσω πάλι τις δυνάμεις μου, θα δω ποιοι άλλοι, κατά τη δική μου άποψη μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά και αναλόγως θα προχωρήσω. Αλλά εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι εγώ δεν λέω πως θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος για να με εκλέξετε, λέω ότι θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στην «Πρωτοβουλία». Έχει μεγάλη διαφορά αυτό. Μπορεί να μην με θέλει η «Πρωτοβουλία».
Ε, εντάξει δεν βλέπω πως μπορεί η «Πρωτοβουλία» να απορρίψει τον Μπουτάρη.
Μην το λες καθόλου!
ΣΤΗΡΙΞΗ ΝΑΙ, ΧΡΙΣΜΑ ΟΧΙ
Στην περίπτωση που θα είστε ξανά υποψήφιος, προσβλέπετε στην πολιτική στήριξη από κάποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία;
Είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλοί και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το πρώην ΠΑΣΟΚ θα με ξαναψηφίσουν, όπως έγινε και στις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο, ειδικά, στη δεύτερη εκλογή δεν στηριχθήκαμε από κάποιο κόμμα. Εγώ, όπως συνέβη και στις τρεις προηγούμενες φορές δεν θα δεχθώ χρίσμα από κανένα κόμμα. Άλλο στήριξη, άλλο χρίσμα. Εάν, για παράδειγμα έρθει ο Τσίπρας και μου πει «σε στηρίζω», θα πω «μπράβο, το δέχομαι».
Ωστόσο, θεωρείτε πιθανό κάτι τέτοιο; Δηλαδή ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να πουν το 2019 «στηρίζουμε Μπουτάρη»;
Όχι!
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΟ ΘΗΤΕΙΕΣ
Συμφωνείτε με τις προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών για καθιέρωση απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τη θέσπιση ορίου θητειών για τους δημάρχους;
Έχω συζητήσει και με τον Σκουρλέτη, έχω συζητήσει και με τον Πουλάκη. Η πρότασή μου και προς τους δύο ήταν οι δήμαρχοι να έχουν έως δύο πενταετείς θητείες, όχι παραπάνω. Δεν με νοιάζει να εφαρμοστεί το ίδιο και για τους βουλευτές. Οι βουλευτές είναι άλλο. Ο δήμαρχος να εκλέγεται από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους δημοτικούς συμβούλους. Επίσης να καθιερωθεί ένα σύστημα απλής αναλογικής, αλλά να δίδεται ένα μπόνους στην παράταξη του δημάρχου ώστε να μπορεί να έχει, έστω και οριακή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Εγώ τους πρότεινα να μιμηθούμε το γερμανικό σύστημα. Εκεί εκλέγεται ο δήμαρχος από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και εν συνεχεία οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται σ’ αυτόν εκλέγονται σε αυτόν τον αριθμό έως ότου ο δήμαρχος αποκτήσει την πλειοψηφία του 50% συν έναν.
Επομένως, συμφωνείτε σε ένα περισσότερο αναλογικό σύστημα, αλλά όχι στην απλή και άδολη αναλογική.
Η απλή και άδολη αναλογική οδηγεί όχι μόνο σε ακυβερνησία τους δήμους αλλά και σε πολιτικές συναλλαγές. Είναι γνωστά πράγματα αυτά.
ΟΧΙ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΟΑΣΘ
Οι προτάσεις του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη για τις αλλαγές στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης σας βρίσκουν σύμφωνο;
Ο μεν πρώτος φορέας, η δημόσια αρχή μεταφορών που θα σχεδιάζει και θα εποπτεύει τις αστικές συγκοινωνίες ο οποίος αντικαθιστά τον ΣΑΣΘ, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Βέβαια, θα πρέπει να πω ότι διαφωνώ με την πρόταση τα έξι από τα εννέα μέλη του δ.σ. να τα διορίζει το υπουργείο. Αυτό δεν γίνεται αποδεκτό. Ο δεύτερος φορέας που θα αντικαταστήσει τον ΟΑΣΘ και που προτείνεται να είναι κι αυτός κρατικός με βρίσκει απόλυτα αντίθετο. Εκεί πρέπει να γίνει διαγωνισμός και να μπουν ιδιώτες.
ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ Α’ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ
Είστε ικανοποιημένος από την πώληση του ΟΛΘ;
Πολύ. Εμένα δεν με ενδιαφέρει το ποσό που θα πάρει το κράτος από την πώληση. Αυτό θα πάει όλο στη μαύρη τρύπα του χρέους. Εμένα με ενδιαφέρουν οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω το ύψος ούτε του ενός, του τιμήματος δηλαδή, ούτε του άλλου, των επενδύσεων. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι το λιμάνι τα δύο τελευταία χρόνια έχει πέσει, είτε λόγω Ειδομένης, είτε λόγω απεργιών, σημασία έχει ότι έπεσε. Αυτό σημαίνει ότι τα ξένα φορτία βρήκαν άλλες διεξόδους. Αυτό δεν γυρνάει εύκολα και θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες και σημαντικά κίνητρα για να ξαναεμπιστευτούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αυτοί που έφυγαν.
Θέλω να σταθώ σε δύο μόνο πράγματα όσον αφορά τις επενδύσεις. Το πρώτο, να γίνουν τα αναγκαία έργα ώστε να μπορούν να προσελκύσουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια και το δεύτερο, να μπει επιτέλους μια τάξη στο λεγόμενο χύμα φορτίο. Αυτό, για περιβαλλοντικούς λόγους θα πρέπει να διακινείται σε κλειστούς χώρους. Όλη η ρύπανση της Θεσσαλονίκης όσον αφορά τα μικροσωματίδια είναι απ’ αυτό.
Το αίτημά σας για την παραχώρηση της πρώτης προβλήτας θα ικανοποιηθεί τελικά ή μήπως, σας γέλασε ο Τσίπρας;
Δεν με γέλασε καθόλου ο Τσίπρας. Ήδη είχα μια επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και θα αναζητήσουμε τρόπους για το πώς θα διατυπωθεί αυτό μέσα στη σύμβαση παραχώρησης.
Δική σας επιδίωξη είναι να περάσει η πρώτη προβλήτα στο δήμο ή ενδιαφέρεστε μόνο για τη χρήση;
Δεν με ενδιαφέρει το ιδιοκτησιακό. Η πρώτη προβλήτα ανήκει έτσι κι αλλιώς στο κράτος. Τι να την κάνω την ιδιοκτησία, για να πληρώνω ΕΝΦΙΑ; Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει η χρήση. Δεν μπορεί να σε ρωτάει η ιδιωτική ασφάλεια «που πας;».
Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΕ ΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ
Ό,τι πωλείται, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, καταλήγει στον Ιβάν Σαββίδη. Ακίνητα, ΣΕΚΑΠ, Μακεδονία Παλλάς, Σουρωτή, λιμάνι και πάει λέγοντας. Ανησυχείτε μήπως δημιουργηθεί κάποιο ιδιότυπο μονοπώλιο;
Όχι, καθόλου. Ίσα ίσα εγώ πρότεινα προχθές στον Σαββίδη αφού πήρε τη Σουρωτή να πάρει και το Ξινό Νερό, στη Φλώρινα. Ο Σαββίδης είναι ο μόνος κεφαλαιούχος, δεν εξετάζω από πού τα βρήκε τα λεφτά, αυτό είναι δικιά του υπόθεση. Ξέρω ότι είναι ο μόνος κεφαλαιούχος ο οποίος έχει βάλει ζεστά λεφτά στο χώρο. Πήρε τη ΣΕΚΑΠ. Τώρα, το ότι τον κορόιδεψε ο Σαμαράς και του έβαλε μετά πρόστιμα, καλά κάνει ο Σαββίδης και ζητά να διαγραφούν. Και απορώ πως η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε αυτήν την τροπολογία. Επίσης, η ΣΕΚΑΠ, εκτός του ότι σώθηκε, αναπτύχθηκε και κάνει και εξαγωγές. Ποιος άλλος έκανε τέτοια δουλειά; Πήρε τη Σουρωτή. Ξέρουμε ότι ο Σαββίδης έχει μια ανάλογη εταιρεία στη Ρωσία και διακινεί νερό και θα αναπτυχθεί η Σουρωτή. Ποιος άλλος έκανε τέτοια δουλειά; Αν την έπαιρνε η Coca Cola τι θα λέγαμε;
Θα του δώσετε και τα λουτρά Θέρμης;
Γι’ αυτό το θέμα είμαστε σε συζήτηση. Μας κατέθεσε μια πρόταση, κάποιες μακέτες για το τι θέλει να κάνει και είπαμε να την κοστολογήσει, όπως και τι οφέλη θα έχει ο δήμος απ’ αυτό.
Επίσης, ο Σαββίδης σχεδιάζει στην περιοχή της Θέρμης να αναπτύξει αθλητικό κέντρο. Εμένα μου έφερε δύο σχέδια. Ένα για την ανάπλαση του γηπέδου της Τούμπας και ένα για ένα καινούργιο γήπεδο στη Θέρμη. Όταν είδα τη δεύτερη πρόταση ζαλίστηκα. Του είπα ότι η ανακατασκευή της Τούμπας και πιο πολλά λεφτά θα σου κοστίσει και δουλειά δεν θα γίνει.
Μιας και ο λόγος περί Ιβάν, στον τελικό κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ με ποιον είστε;
Με τον ΠΑΟΚ, με ποιον θες να είμαι.
ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κλείνω με δύο ερωτήσεις σχετικά με την κεντρική πολιτική σκηνή. Πιστεύετε πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία ή οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν νωρίτερα, όπως ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία κι αυτό για να μπούμε πια σε μια πολιτική ομαλότητα. Δηλαδή, από την ώρα που τώρα φαίνεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση περπατάει και από την ώρα που φαίνεται όλα τα μηνύματα από παντού είναι «άντε παιδιά ακόμη μία για να βγούμε από την κρίση», νομίζω ότι πρέπει να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Να μην γίνουν εκλογές. Όση ζημιά κι αν έχει γίνει μέχρι τώρα.
Αυτή είναι και η τελευταία μου ερώτηση. Πως κρίνετε την έως τώρα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;
Δεν πήγε καλά. Είχε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση για λόγους που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω. Αφού έτσι κι αλλιώς θα υπογράφανε. Δεν κέρδισαν τίποτε παραπάνω με την καθυστέρηση. Για να μην πούμε βέβαια ότι το mail Χαρδούβελη ήταν το πιο μαλακό απ’ όλα. Το μεγαλύτερο λάθος βέβαια, ήταν του Σαμαρά. Ο Σαμαράς εάν προχωρούσε το 2014 την αξιολόγηση και δεν τον έπιανε πανικός επειδή είχε χάσει τις ευρωεκλογές τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Βεβαίως, πάλι ο Τσίπρας θα έβγαινε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com