Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά φαρμάκου από το νέο Μνημόνιο

Νέα αυστηρά κριτήρια στην αποζημίωση των νέων φαρμάκων που έρχονται στην ελληνική αγορά προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.
Πιο συγκεκριμένα:
 

-       Για τα νέα φάρμακα που θα μπουν στη θετική λίστα (για να αποζημιώνονται) θεσπίζονται νέα κριτήρια: ειδικότερα για να μπουν στη λίστα αποζημιώνονται τουλάχιστον στα δύο τρίτα (2/3) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κυκλοφορούν.
Τα κράτη στα οποία κυκλοφορούν  δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα και από τα ανωτέρω κράτη που αποζημιώνουν το φάρμακο, τουλάχιστον τα μισά  περιλαμβάνονται στα κάτωθι ειδικώς αναφερόμενα κράτη-μέλη που διαθέτουν μηχανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, ήτοι:  η Αυστρία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Φινλανδία. .
-       Για κάθε φάρμακο που συνταγογραφείται από τους γιατρούς και καλύπτεται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τον ΕΟΠΥΥ και τον οίκο Ναύτου θεσπίζεται "τιμή κοινωνικής ασφάλισης, η οποία συνίσταται στην τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα μειωμένη κατά 9%. Το ποσό που υποχρεούται να αποδώσει κάθε εταιρεία προκύπτει από τα στοιχεία των συνολικών πωλήσεων ανά φάρμακο, αφού αφαιρεθούν οι πωλήσεις προς τα νοσοκομεία και οι παράλληλες εξαγωγές.
-       Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ποσού επιστροφής (rebate).
-       Καθιερώνεται η παροχή υποχρεωτικής έκπτωσης από τις φαρμακευτικές προς τα φαρμακεία. Σε περίπτωση που υπερβαίνουν το 25% μηνιαίως κατά όγκο πωλήσεων τους, όσον αφορά στα γενόσημα σκευάσματα.
-       Επίσης επανακαθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία τιμολόγησης των μη συνταγογραφούμενων. Τα νέα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα τεθούν σε κυκλοφορία στην Ελλάδα και για τα οποία υπάρχουν ήδη σε κυκλοφορία όμοια ως προς τη δραστική τους ουσία, θα διατίθενται στις ίδιες ή σε χαμηλότερες τιμές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com