Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Γερμανικός τύπος: Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια

Με εκτενείς αναφορές, ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει ποικιλότροπα την προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας-δανειστών.
Αρκετές εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα τονίζουν την άνοδο των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο άλλοι προτάσσουν την πραγματικότητα ότι η Ελλάδα είναι πιο κοντά σε νέα δάνεια.
Απαντες τονίζουν πάντως ότι για τους επενδυτές κρίσιμο παραμένει το θέμα του χρέους.


Ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα

«Ζήτηση για ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στη θετική εικόνα που κατέγραψαν σήμερα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στις διεθνείς χρηματαγορές. «Η Ελλάδα, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, έβαλε τέλος στη διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Τώρα μπορούν να εκταμιευθούν επιπρόσθετα χρήματα από το πρόγραμμα δανειακής βοήθειας ύψους 86 δις ευρώ, δήλωσε ο Έλληνας υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στη συνέχεια οι επενδυτές έσπευσαν θαρραλέα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, κάτι που κατά συνέπεια έσπρωξε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου προς τα κάτω, υποχωρώντας στο 6,043%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δυόμισι χρόνια. Εντούτοις η Ελλάδα αγόρασε έτσι μόνο λίγο χρόνο, ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτικής της DZ Bank Nτάνιελ Λεντς. 'Δεν καταγράφηκε κάποια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα των περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους'. Aλλά για να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο», σημειώνει η SZ.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο «Σε τροχιά-ρεκόρ», που αναφέρεται στη γενικότερη καλή εικόνα που καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις χώρες της ευρωζώνης. Ειδικότερα για την Ελλάδα το δημοσίευμα αναφέρει ότι η σημερινή συμφωνία Αθήνας και πιστωτών μετά από τη διαμάχη τους «για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τον ενεργειακό τομέα, τις περικοπές στις συντάξεις και την αύξηση στη φορολογία» δίνει μια «επιπλέον ανάσα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα «η κυβέρνηση στην Αθήνα χρειάζεται επειγόντως χρήματα για να πληρώσει τον Ιούλιο χρέη ύψους 7,5 δις ευρώ». Οι επενδυτές «αρπάζουν» τώρα ελληνικά ομόλογα. Η Ηandelsblatt σημειώνει ωστόσο ότι τις επόμενες μέρες οι διεθνείς επενδυτές θα επιδείξουν πιο συγκρατημένη στάση λόγω του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Επίσης την Τετάρτη αναμένεται και η απόφαση της αμερικανικής Fed αναφορικά με τα επιτόκια. «Αν και δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων, θα δοθεί ωστόσο ένα πρώτο στίγμα για την απόφαση του Ιουνίου».
«Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια»
Στην προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας και θεσμών που επιτεύχθηκε στην Αθήνα αναφέρονται και στα αυριανά τους φύλλα λεπτομερώς γερμανικές εφημερίδες. «Η Ελλάδα πιο κοντά σε νέα δάνεια» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις για τα επόμενα μεταρρυθμιστικά βήματα στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των διεθνών πιστωτών, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του EMΣ και του ΔΝΤ πέτυχαν μια προσωρινή συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. (…). Η συμφωνία είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο για την έγκριση νέων δανειακών δόσεων προς την Ελλάδα. (…) Mέχρι τότε όμως απαιτούνται κι άλλα βήματα». Όπως σημειώνει η FAZ το λόγο έχει την επόμενη εβδομάδα η ελληνική βουλή, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει νόμο που θα περιλαμβάνει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που εξακολουθεί να αποτελεί αιτία προστριβής μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων πιστωτών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ένα άλλο επίμαχο σημείο είναι το ποσοστό στο οποίο θα πρέπει να ανέλθει μεσοπρόθεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα. «Οι πιστωτές είχαν συμφωνήσει το 2015 με την Αθήνα ότι η χώρα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018, θα πρέπει 'μεσοπρόθεσμα' να πετυχαίνει κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα (…) που θα ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ. Εντούτοις, τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί».
Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι από γερμανικής πλευράς, παρά τη σημερινή συμφωνία, το ζήτημα του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει ακόμη να αποσαφηνιστεί. Σε αυτό το σημείο άλλωστε διαφωνούν ΔΝΤ και Σόιμπλε. Το μεν Ταμείο, σύμφωνα με την εφημερίδα προκρίνει αυξομειώσεις στο ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια ενώ ο Β. Σόιμπλε τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ ενός σταθερού πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. «Οι εργασίες συνεχίζονται» διατείνεται το γερμανικό υπ. Οικονομικών έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο κλείσιμο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup της 22ης Μαΐου. Μόνο μετά ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορεί να καταβληθεί η επόμενη δανειακή δόση, σημειώνει η SZ, προσθέτοντας ότι, δεδομένου ότι η Ελλάδα τον Ιούλιο πρέπει να πληρώσει υπέρογκα χρέη, χρειάζεται άμεσα τα χρήματα αυτά. «Βέβαια υπάρχει επίσης κι ένα σχέδιο Β: Εάν το ΔΝΤ παρά τα όσα αναμένονται δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τα χρήματα αυτά μπορούν και πάλι να καταβληθούν στην Ελλάδα. Στη συνέχεια όμως το τρέχον πρόγραμμα θα έφτανε στο τέλος του».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com