Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017

ΔΝΤ: Ολα ανοιχτά για χρέος, πλεονάσματα και ανάπτυξη

«Το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη» δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις και συμπληρώνει ότι το Ταμείο εξετάζει όλες τις επιλογές εντός των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του.
Στο τραπέζι βρίσκονται ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τις προβλέψεις που θα υιοθετηθούν και τους στόχους που θα τεθούν – στο πλαίσιο της συμφωνίας ΔΝΤ – Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – ως προς την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και την διάρκεια αυτών: Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέρι Ράις, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς την εκταμίευση χρημάτων πριν τις γερμανικές εκλογές το 2018. 
Όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά, η επί της αρχής έγκριση ενός προγράμματος χωρίς την άμεση εκταμίευση χρημάτων, "είναι κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν”.

 
Ξεκαθάρισε δε ότι βασική προϋπόθεση προκειμένου να προταθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου η χρηματοδοτική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα είναι να πληρούνται οι εξής δύο πυλώνες: η νομοθέτηση ενός ισχυρού πακέτου μεταρρυθμίσεων, κάτι που, όπως τόνισε, έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και η παροχή σαφών εγγυήσεων από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων για την βιωσιμότητα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, οι εν εξελίξει συζητήσεις εστιάζουν στο δεύτερο σκέλος το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα. 
"Αυτό που έχουμε πει είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν μπορούν να υποστηρίξουν μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μακροπρόθεσμα ο στόχος αυτός δεν είναι βιώσιμος”, καθώς όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου "θα πρέπει να επιβληθεί πολύ μεγαλύτερη λιτότητα στον ελληνικό λαό”.  Κατά την άποψη του Ταμείου, που έχει διατυπωθεί πολλάκις, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθεί για να δημιουργηθεί δημοσιονομική περιθώριο για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων.
Όπως τόνισε ωστόσο, "το μονοπάτι που θα ακολουθηθεί δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη” και συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ εξετάζει όλες τις επιλογές εντός των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του. "Πράγματι έχουμε κανόνες και πρακτικές, αλλά όπως αποδεικνύεται από την ιστορία του Ταμείου, προσπαθούμε να είμαστε ευέλικτοι με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα”.
Κληθείς να αποκαλύψει ποια ήταν η πρόταση που έκανε το ΔΝΤ στο Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. εκπρόσωπος του Ταμείου αρνήθηκε καθώς όπως είπε "δεν θα ήταν πρέπον να κάνω δηλώσεις για το τι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες”, αλλά είπε ότι "υπάρχει πλήθος επιλογών και τρόπων με τους οποίους μπορεί να επιλυθεί το θέμα”. "Εξετάζουμε όλες τις επιλογές” επανέλαβε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com