Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ο χρόνος είναι χρήμα

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του ελληνικού χρέους δεν είναι καλές. Η συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή και η Αθήνα δείχνει να πελαγοδρομεί, μετά το σαφές «άδειασμα» που επιφύλαξαν οι δανειστές στο πρόσφατο Eurogroup.


Το γεγονός και μόνο ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου, αν και παλεύει γι' αυτό, δείχνει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ένα ακόμη θρίλερ με άγνωστο τέλος.
Δυστυχώς η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στην προσπάθειά της να επιδείξει μια νίκη, ειδικά μετά την ψήφιση των πολύ σκληρών μέτρων. Ομως, το timing δεν ήταν και εξακολουθεί να μην είναι καλό, ειδικά με τη Γερμανία να βρίσκεται σε εκλογική εκκρεμότητα. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι θα έχουμε ένα ακόμη μακρύ καλοκαίρι διαπραγματεύσεων για το τι θα γίνει από το φθινόπωρο και ουσιαστικά για τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2018. «Συμφωνία να έρθει, κι όποτε έρθει», είναι πλέον η γραμμή που χάραξε ο Αλ. Τσίπρας καθώς βλέπει ότι η παράταση του αδιεξόδου πλήττει καίρια την οικονομία.
Οχι μόνο επειδή καθίσταται αδύνατη η έξοδος στις αγορές ή επειδή το QE θα μείνει όνειρο απατηλό. Αλλά και γιατί η αβεβαιότητα «φρενάρει» τις όποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες κι εμποδίζει την ανάπτυξη στη χώρα. Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, ακόμη κι αν η λύση για το χρέος μετατεθεί για μερικούς μήνες.
Η ανάληψη πρωτοβουλιών από την ίδια την κυβέρνηση για προσέλκυση επενδυτών, το «ξεμπλοκάρισμα» μεγάλων έργων, όπως το Ελληνικό, η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που χρονίζουν, είναι τα κρίσιμα στοιχήματα στην παρούσα φάση. Το χρέος είναι σημαντικό, όμως, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ας έρθει η λύση και ας καθυστερήσει.
Η χώρα δεν έχει ανάγκη αυτή την ώρα από «κολλήματα» που την φέρνουν πίσω αντί να την οδηγούν μπροστά. Ο χρόνος είναι χρήμα για την Ελλάδα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com