Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Έρχεται "πλατφόρμα" ΚΕΑ -Σεπτέμβριο ξεκινάει η διαδικασία για όλα τα Προνοιακά

Επέκταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αιτήσεων που ισχύει σήμερα για την χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) σε όλες τις συναλλαγές που έχει  ο πολίτης με το κράτος ανακοίνωσε η αναπλ. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. 
"Αλλάζει εντελώς η σχέση κράτους-πολίτη" είπε η υπουργός. "Ολα τα Προνοιακά επιδόματα που δίνει το κράτος, το ΚΕΑ, οι Δήμοι, οι Νομαρχίες, θα δίνονται μέσω αυτής της πλατφόρμας", είπε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου τονίζοντας ότι στόχος είναι να μειωθεί η επαφή των πολιτών με το Δημόσιο.

Δηλαδή οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων θα κληθούν απο Σεπτέμβριο να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση, ενώ τα στοιχεία τους θα καταγραφούν, και θα διασταυρωθούν κατά το πρότυπο χορήγησης του ΚΕΑ. 
Όπως είπε η υπουργός ενημερώνοντας τους βουλευτές της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα πεπραγμένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), η επέκταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνει πρώτα πιλοτικά ενώ στόχος είναι μέχρι τέλος του χρόνου να εφαρμοστεί σε όλες τις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Άμεσα θα ξεκινήσει με τα προνοιακά επιδόματα από κάθε φορέα, ενώ θα ακολουθήσει και η "πλατφόρμα υγείας" μέσω της οποίας ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση και να βλέπει όλα τα στάδια μιας αίτησής του (ονόματα γιατρών, θεραπείες, κλπ).
Όπως τονίστηκε στην επιτροπή το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ που εφαρμόζεται για την χορήγηση του ΚΕΑ είναι ιδανικό ώστε να επεκταθεί παντού στο Δημόσιο, γιατί ενοποιεί και κάνει online διασταυρώσεις με στοιχεία από ΑΜΚΑ, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, αλλά και ΓΓΔΕ (ΑΦΜ, Ε1, Ε2, Ε9, μέλη νοικοκυριού κλπ). Έτσι ο πολίτης θα έχει προσυμπληρωμένα στοιχεία και δεν θα χρειάζεται να τα ζητάει απο τις υπηρεσίες. Εάν κάτι χρειάζεται τότε το 'σύστημα' θα το ζητήσει αυτόματα. 
Τόσο η υπουργός όσο και οι αρμόδιοι της ΗΔΙΚΑ διασκέδασαν τις ανησυχίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Χρ. Μαντάς για το απόρρητο προσωπικών δεδομένων -ιδιαίτερα για τα ιατρικά- λέγοντας ότι υπάρχει εξασφάλιση. 
Η αρχή της επέκτασης λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνει από τον Σεπτέμβριο με τα Προνοιακά επιδόματα του χορηγούνται μέσω ΟΓΑ. 
Στο ερώτημα γιατί η ΗΔΙΚΑ δεν έλεγξε την χορήγηση του βοηθήματος που δόθηκε για χαμηλοσυνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν υπήρξαν εισοδηματικά κριτήρια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com