Κυριακή 28 Μαΐου 2017

«Έξυπνο» μπλουζάκι παρακολουθεί συνεχώς την αναπνοή

Καναδοί ερευνητές δημιούργησαν ένα «έξυπνο» μπλουζάκι που μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο την αναπνοή αυτού που το φορά.


Το μπλουζάκι δεν έχει σύρματα ή ηλεκτρόδια, αλλά μόνο μια κεραία ραμμένη στο ύφασμα, στην περιοχή του στήθους, η οποία γύρω της διαθέτει μια πολύ λεπτή οπτική ίνα. Η κεραία επιτελεί διπλό έργο, αφενός καταγράφοντας την αναπνοή και αφετέρου μεταδίδοντας τα στοιχεία σε κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή.
Η οπτική ίνα στην κεραία μπορεί να «πιάσει» την αυξομείωση στην περιφέρεια του στήθους κατά την εισπνοή-εκπνοή, καθώς και τις μεταβολές του όγκου του αέρα στους πνεύμονες. Μάλιστα, για να δουλέψει σωστά η κεραία, δεν χρειάζεται το μπλουζάκι να φοριέται σφιχτά πάνω στο σώμα. Ο χρήστης μπορεί επίσης να κινείται, να ξαπλώνει ή να τρέχει, χωρίς να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα για την ενσωματωμένη κεραία.
Ακόμη, το ρούχο με την κεραία μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο πολλές φορές, αντέχοντας το νερό και το απορρυπαντικό, επειδή η κεραία και η οπτική ίνα της είναι καλυμμένες με ένα προστατευτικό πολυμερές υλικό.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουνές Μεσαντέκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Sensors" (Αισθητήρες), δήλωσαν ότι η νέα τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ρούχων που θα μπορούν να διαγνώσουν αναπνευστικές παθήσεις ή να παρακολουθούν ανθρώπους με άσθμα, υπνική άπνοια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άλλες ασθένειες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com