Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Σκληρή στάση από ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος με σφραγίδα Τραμπ

Μια νέα κατάσταση μεγαλύτερης πίεσης προς την Ευρωζώνη από την πλευρά του ΔΝΤ, έχει αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται το τελευταίο δεκαήμερο, όσον  αφορά τις σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ μέσα στο Συμβούλιο του Ταμείου. Και ένα από τα σημεία αιχμής αυτής της αυξημένης πίεσης αφορά στο θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. 
Κοινοτικός αξιωματούχος, που είναι σε γνώση των σχετικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει, ότι το συνολικό κλίμα των σχέσεων μεταξύ Ευρωζώνης και Ουάσιγκτον –ανεξαρτήτως δημοσίων δηλώσεων έχει αποδειχθεί μετά τις συναντήσεις κορυφής στο ΝΑΤΟ και το G-7 περισσότερο δύσκολο από ό,τι αρχικά φαινόταν. Ένα από τα σημεία που αυτή η διαπίστωση είναι εμφανής είναι αυτή της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. 


Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, χαρακτηριστικό της συνολικής αναθεώρησης των σχέσεων είναι ότι το μοναδικό "χρήσιμο" αποτέλεσμα από τις επαφές αυτές του κ. Τραμπ και του επιτελείου του στις Βρυξέλλες και την Ταορμίνα, είναι η συγκρότηση μίας επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα πρέπει να εξετάσει "που" μπορούν να βρεθούν κοινά σημεία οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωζώνης, ώστε να τεθούν σε νέα βάση όλες οι συναλλαγές μεταξύ των δύο οικονομικών χώρων... Και βασικό αγκάθι στην προσπάθεια αυτή είναι το πλεονασματικό ισοζύγιο της Γερμανίας με τις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτής της έντασης, από την πλευρά των συμβούλων του αμερικανού προέδρου, πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους της Ιταλίας, επαναβεβαιώνουν ότι ο οικονομικός σύμβουλός του, επιμένει ότι το θέμα του χρέους της Ελλάδας είναι... ευρωπαϊκή υπόθεση και σ’ αυτή τη βάση θα κινηθεί η θέση του αμερικανού εκπροσώπου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. 
Τι σημαίνει αυτό; Μεγαλύτερες απαιτήσεις ελάφρυνσης του χρέους από την ευρωπαϊκή πλευρά, θέση η οποία επιβεβαιώνεται από τη στάση του ΔΝΤ στο τελευταίο "ατυχές" Eurogroup. 
Οι πιέσεις αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες αλλά παράλληλα διαφαίνεται ότι και το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο να διολισθήσει περισσότερο από τα όρια των αποφάσεων του Μαΐου του 2016, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές. 
Παρ’ όλα αυτά, εκφράζεται βεβαιότητα από όλες τις πλευρές ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χώρος για "ατύχημα", ήτοι μη εκταμίευση των 7,4 δισ. ευρώ που πρέπει να δοθούν για να αποπληρωθούν οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων του Ιουλίου. 
"Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να πει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα ότι έχει λήξει εδώ και καιρό. Η εκκρεμότητα αφορά μόνο το πότε θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα απαλλαγής από τον χαρακτηρισμό του "μη βιώσιμου" χρέους...".
Και αυτό είναι ένα "παιχνίδι πιέσεων" που θα παίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου, όπως υποστηρίζεται από τους ίδιους κύκλους στις Βρυξέλλες. 
Οι καθυστερήσεις στο μέτωπο αυτό είναι φανερό ότι πέραν των οικονομικών συνεπειών για την Ελλάδα θα επηρεάσουν και τις πολιτικές εξελίξεις. Και από την πλευρά αυτή τα... απρόοπτα πλέον αποτελούν βασικό παράγοντα ανησυχίας που έχει αρχίσει να συνυπολογίζεται από τους κοινοτικούς αξιωματούχους που χειρίζονται το ελληνικό θέμα του χρέους. 
Παραδόξως ο κ. Ντάισελμπλουμ φαίνεται να παίζει ένα σημαντικό ρόλο διαμεσολαβητή στη διελκυστίνδα αυτή με την λιγότερο ή περισσότερο σιωπηρή – κατά περίπτωση - υποστήριξη του κ. Γιουνκέρ.    
 
website counter
friend finderplentyoffish.com