Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Χρέος: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

Κατάθεση και ψήφιση νέου νομοσχεδίου, που θα αναιρεί το σύνολο του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που ετοιμάζεται και πρόκειται να ψηφιστεί το διήμερο 17-18 Μαΐου, σχεδιάζει η κυβέρνηση αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, για την οποία πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος.
Ταυτόχρονα, κυβερνητική πηγή αρνείται ότι έχει συμφωνήσει με τους δανειστές σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως και το 2022, όπως αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας που δημοσίευσαν χθες ξένα ΜΜΕ. «Θα αντιδράσουμε με τον μοναδικό τρόπο που προσφέρεται στις δημοκρατίες», απαντά επί λέξει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στην ερώτηση πώς θα γίνει πράξη η πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού, την οποία επανέλαβε και χθες κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα δεν θα εφαρμοστούν χωρίς συμφωνία για το χρέος.



Η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι δεν αναφέρεται σε διενέργεια εκλογών ή δημοψηφίσματος, αλλά στην κατάθεση νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει τη μη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και επαναλαμβάνει ότι δεν έχει νομική ισχύ να υπάρξει σχετική πρόβλεψη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο τώρα, όπως φέρεται να ζήτησε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ωστόσο, δεν απάντησε στο ερώτημα αν έχουν ενημερωθεί οι εκπρόσωποι των θεσμών, ενώ αρνείται κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως και το 2022 όπως αναφέρεται ρητά στο κείμενο της συμφωνίας που δημοσιεύεται σε διεθνή και εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης από προχθές.
Υποστηρίζει ότι «αυτό που δημοσιεύθηκε ως τελική συμφωνία είναι μόνο ένα draft από αυτά που υπάρχουν» και τόσο το ύψος όσο και η χρονική διάρκειά της για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία «πρέπει να λήξει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου».
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, πάντως, οι χειρισμοί αυτοί σχετίζονται περισσότερο με την πρόθεση της κυβέρνησης να συντηρήσει ένα κλίμα «επαναδιαπραγμάτευσης σε εξέλιξη και όχι τετελεσμένων» με τους δανειστές, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ψηφίσουν τα μέτρα και να μην αντιμετωπίσει προβλήματα.
Χθες, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, την πρώτη μιας σειράς που θα ακολουθήσουν στα υπουργεία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια ουσιαστική διευθέτηση του χρέους», κάνοντας λόγο για ρητή υποχρέωση των δανειστών και σημείωσε: «Κάναμε ό,τι μας ζήτησαν, εμείς έχουμε βγει από το κάδρο, η μπάλα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο».


Ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να απαντήσει και στα όσα λέει η αντιπολίτευση για τις προϋποθέσεις εφαρμογής των λεγόμενων αντίμετρων, δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντίμετρων το 2019 και το 2020.
«Είναι η πρώτη φορά που κλείνουμε μια αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή των μέτρων την επόμενη περίοδο υπό τον όρο ότι θα έχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους» είπε, για να απαντήσει στην κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προχώρησε σε 4ο μνημόνιο, συμφωνώντας -για πρώτη φορά- σε μέτρα χωρίς χρήματα.
«Είμαστε προσηλωμένοι να έχουμε μια συμφωνία στις 22 Μαΐου και για κλείσιμο της αξιολόγησης και για τα αναγκαία μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ διέψευσε τα σενάρια ανασχηματισμού λέγοντας: «Κάναμε πρόσφατα ανασχηματισμό, στόχος είναι τώρα να τρέξουμε και όχι να αλλάζουμε τα σχήματα, να τρέξουμε όσο περισσότερο μπορούμε».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com