Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Στασιμότητα στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Oι αρνητικοί δείκτες στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, που δείχνουν ότι η κοινωνία παραμένει απαισιόδοξη, προβληματίζουν τον ΣΕΒ, ο οποίος στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία, που κυκλοφόρησε χθες επισημαίνει το χάσμα μεταξύ της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που είναι μουδιασμένη και του επιχειρηματικού κλίματος, το οποίο καταγράφει βελτίωση, προεξοφλώνας την έξοδο από την ύφεση.


 «Μία παρατεταμένη στασιμότητα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να διαβρώνει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, οδηγώντας σε αναβολή ή ματαίωση των επενδυτικών τους σχεδίων» υπογραμμίζουν οι αναλυτές του ΣΕΒ και στο πλαίσιο αυτό τονίζουν ότι είναι «επιτακτική η ανάγκη η οικονομική πολιτική να επιδιώξει fast track ανόρθωση των προσδοκιών, τώρα που διαμορφώνονται ευνοικότερες συνθήκες για την ανάκαμψη της οικονομίας».
Η ενισχυμένη αναπτυξιακή δυναμική δεν πρόκειται να έλθει από μόνη της, αναφέρει ο ΣΕΒ. Δεν αρκεί να αποσαφηνιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά χρειάζονται και ορισμένες κινήσεις αναπτυξιακού περιεχομένου. Πρέπει να ενισχυθούν η μεταποίηση και οι εξαγωγές, να προετοιμαστούν και να προβληθούν διεθνώς μεγάλα επενδυτικά έργα υποδομών προς αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών και χρηματοδότησης, αναφέρει το δελτίο του Συνδέσμου.
Ο ΣΕΒ προτείνει επίσης η κυβέρνηση να συστήσει ομάδες δράσης υψηλού επιπέδου για την συνδιαμόρφωση των μεσοπρόθεσμων εξελίξεων που κυοφορούνται στην παραγωγική διαδικασία λόγω των επερχόμενων τεχνολογικών και θεσμικών αλλαγών.
Οι πρακτικές συνεργασίες και συνδιαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρήσεων βοηθούν τις ελληνικές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν τις δικές τους επενδυτικές δράσεις, προσδίδοντας μία νέα δυναμική στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι ενισχύονται τα θετικά μηνύματα από την αγορά εργασίας, ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται οι βιομηχανικές πωλήσεις στους περισσότερους κλάδους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com