Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Στα «κόκκινα δάνεια» δίνουν προτεραιότητα οι τράπεζες

Αμεση προτεραιότητα στα σχέδιά τους που σχετίζονται με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων δίνουν οι τράπεζες αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας της χώρας με τους δανειστές.

 
Οπως παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες, η εκτίμηση πως οι τιμές των μετοχών του Χρηματιστηρίου κινούνται και θα συνεχίσουν να κινούνται σε επίπεδα ικανοποιητικά βοηθά τα πιστωτικά ιδρύματα να «αναστηλώσουν» τα καλύμματα ή αλλιώς τα ενέχυρα των δανείων. Αυτό σημαίνει, όπως παρατηρούν οι ίδιοι παράγοντες, πως οι τράπεζες διευκολύνονται πολύ στις κινήσεις τους, αφού ήδη έχουν διενεργήσει προβλέψεις εν πολλοίς με την πτώση των ενεχύρων ιδιαίτερα στα επιχειρηματικά δάνεια. Στα δάνεια αυτά, τα καλύμματα εκτός από ακίνητα είναι και μετοχές και άλλες κινητές αξίες.
Ετσι λοιπόν οι ενέργειες των τραπεζών τόσο να πουλήσουν όσο και να προωθήσουν προς διαχείριση κόκκινα δάνεια σε εταιρείες ειδικού σκοπού διευκολύνονται σημαντικά από την αύξηση των τιμών των μετοχών.
Ομως αυτή δεν είναι η μόνη προτεραιότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι συστημικές τράπεζες θα περάσουν το 2018 από stress tests με βάση τα στοιχεία τους το 2017. Επομένως πρέπει με κάθε τρόπο να φτιάξουν τον ισολογισμό τους καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες αν κριθεί πως απαιτείται γι' αυτές ή για κάποιες από αυτές νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ
Εξάλλου στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπεται, επίσης, η επιτάχυνση της εξυγίανσης των μικρών τραπεζών. Καλείται η Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει άμεσα τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των μη συστημικών τραπεζών, θέμα το οποίο φαίνεται να αφορά την Attica Bank. Αλλωστε η Τράπεζα Αττικής αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στην ανακοίνωση της συμφωνίας της με ξένο fund, το οποίο θα αποκτήσει τη διαχείριση κόκκινων δανείων 1,074 δισ. ευρώ και θα καλύψει τις ανάγκες που απομένουν.
Αντιστοίχως πάντως μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για τις συνεταιριστικές τράπεζες που δεν καλύπτουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Συγχρόνως τα πιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να αυξήσουν όσο γίνεται την καταθετική τους βάση και να απαγκιστρωθούν από τον ELA. H προσπάθεια αυτή από τις αρχές τού έτους δεν στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, ωστόσο στην παρούσα φάση εκτιμάται πως οι τράπεζες θα βοηθηθούν πολύ προς αυτην την κατεύθυνση από τη συμφωνία.
Τέλος οι τράπεζες επιχειρούν να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος μέσα από τη μείωση όλων των λειτουργικών τους δαπανών. Συγχρόνως επιχειρούν με κάθε τρόπο να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον που θα τους επιτρέψει μία επιστροφή στην κανονικότητα των εργασιών, δηλαδή στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com