Σάββατο 27 Μαΐου 2017

«Όχι» σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την Bundesbank

Νέα γερμανική παρέμβαση για το θέμα του ελληνικού χρέους σηματοδοτεί το μηνιαίο δελτίο της Bundesbank. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας παίρνει ξεκάθαρα θέση υπερ του ESM και κατά του ΔΝΤ αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 
«Γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;», διερωτάται χαρακτηριστικά η Bundesbank στο μηνιαίο δελτίο της.
Στο πλαίσιο αυτό και στη γνωστή πεπατημένη του Βερολίνου, προσθέτει ότι μετά την επιτυχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 3,5% θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Τονίζει μάλιστα ότι χώρες όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Ιταλία το πέτυχαν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους κατά το παρελθόν.
Επί της ουσίας, η Bundesbank συντάσσεται με τον ESM, έγγραφο του οποίου διέρρευσε προ ημερών φανερώνοντας ένα πιθανό σενάριο για την Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο αν η χώρα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, τότε δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους από τους δανειστές της.
Τονίζει τέλος ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι «ιδιαίτερα απαιτητικοί». Οπως τονίζεται, η άποψη ότι οι δημοσιονομικές απαιτήσεις του προγράμματος θα μειωθούν πρέπει να αποφευχθεί, αλλά και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα αποδυναμώσει την αξιοπιστία των προγραμμάτων προσαρμογής, την ιδιοκτησία του προγράμματος και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com