Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Citi: Εκταμίευση της δόσης χωρίς συμφωνία για το χρέος, να περιμένει η Ελλάδα

Στο δημοσίευμα της Bild και τις εξελίξεις γύρω από την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναφέρεται η Citigroup σε νέο της note, η οποία εκτιμά πως αν και θα δοθεί το "πράσινο φως" για τη δόση, ωστόσο δεν θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, με το QE να είναι εξαιρετικά αβέβαιο πια.
Όπως σημειώνει, η γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ετοιμάζεται να απορρίψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης διάσωσης εάν οι πιστωτές δεν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Ο κ. Τσακαλώτος ωστόσο το διέψευσε και διευκρίνισε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το να γίνει η εκταμίευση χωρίς να υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει σε στροφή την ελληνική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε στους ευρωβουλευτές ότι η ΕΚΤ δεν θα αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της αν δεν επιτευχθεί πλήρης συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και αν δεν συμφωνηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης.
Όπως σχολιάζει η Citi, οι κίνδυνοι να μην υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι πολύ περιορισμένοι, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ωστόσο, η εκταμίευση μπορεί να γίνει χωρίς να έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, αφήνοντας έτσι εξαιρετικά αβέβαιη την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Παράλληλα, η αμερικάνικη τράπεζα, αναφερόμενη στην μείωση των καταθέσεων τον Απρίλιο, επισημαίνει πως αυτή η αδυναμία αντανακλά τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα και capital controls καθώς και την ακόμη πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Αυτό, όπως επισημαίνει, περιορίζει σημαντικά την εγχώρια ρευστότητα και κρατά τις πιθανότητες οικονομικής ανάκαμψης στο εγγύς μέλλον αρκετά περιορισμένες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com