Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Coeure: Πρώτα οι αποφάσεις από ESM και ΔΝΤ και μετά το QE για την Ελλάδα

Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις αλλά θα πρέπει να περάσει ορισμένα ακόμη εμπόδια προτού η ΕΚΤ εξετάσει την ένταξη των ομολόγων της στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, τόνισε το μέλος της ΕΚΤ, Benoit Coeure σε συνέντευξή του στο Reuters.
Όπως τόνισε στο πρακτορείο, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του φορτίου χρέους της Ελλάδας και το ΔΝΤ πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Μια τέτοια χρονική συγκυρία υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να απέχει μήνες από την ένταξή της στο QE, μια συμβολική αλλά πολυπόθητη κίνηση που θα μπορούσε να εκτινάξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επισπεύσει την ανάκαμψη της χώρας.
"Δεν βλέπω να ξεκινάει η συζήτηση στο δ.σ. για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προτού ληφθούν όλα τα μέτρα από την πλευρά της Ευρώπης και του ΔΝΤ, που σημαίνει προτού ληφθούν αποφάσεις από το δ.σ. του ESM και του ΔΝΤ", δήλωσε ο Coeure.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν τη Δευτέρα για να εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά μια συμφωνία κάθε άλλο παρά σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται, καθώς η Γερμανία αντιτίθεται εδώ και καιρό στο να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερη βοήθεια.
"Η Δευτέρα θα είναι η ημέρα για πολιτικές αποφάσεις. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια σαφής περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Θέλουμε έναν επαρκή βαθμό ακρίβειας", τόνισε ο Coeure.
Τα πραγματικά μέτρα για το χρέος, ακόμη και αν συμφωνηθούν, δεν θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το επόμενο έτος, διατηρώντας τις πιέσεις στην Ελλάδα. Αλλά θα μπορούσαν να αφήσουν την ΕΚΤ να συμπεράνει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, μια βασική προϋπόθεση προτού μπορεί να αγοράζει ομόλογα.
Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι τα μέσα Ιουλίου, καθώς πρέπει να αποπληρώσει περί τα 7,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.
"Επισήμως δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στη συμφωνία, αλλά θα μας έδινε ανακούφιση η συμμετοχή του ΔΝΤ, κυρίως για την αξιοπιστία των μέτρων του χρέους", τόνισε ο Coeure.
Ωστόσο, οποιαδήποτε αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα είναι μικρή, καθώς η τράπεζα κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα οπότε θα φθάσει γρήγορα το όριό της για την αγορά μέχρι και το 33% των ομολόγων οποιασδήποτε χώρας.
Αλλά θα τόνωνε την εμπιστοσύνη της αγοράς και θα επέτρεπε στο ελληνικό δημόσιο να επιστρέψει στις αγορές, και να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται.
Αν και η άμεση διαγραφή χρέους είναι πολιτικά ανέφικτη, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η εξομάλυνση της πληρωμής τόκων και η ανταλλαγή πιο ακριβών δανείων με φθηνότερα, θα μπορούσαν να μειώσουν το ύψος του χρέους.

"Να μην περιμένει πολύ η ΕΚΤ να αποσύρει το πρόγραμμα τόνωσης"
Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να περιμένει πάρα πολύ προτού αποσύρει το πρόγραμμα τόνωσης, από τη στιγμή που πειστεί ότι ο πληθωρισμός έχει ανακάμψει, και θεωρητικά θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια νωρίς εάν παραστεί ανάγκη, τόνισε το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Benoit Coeure.
Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να βρίσκεται λίγο κάτω από το 2% και την ανάπτυξη στην καλύτερη πορεία της εδώ και χρόνια, η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις από τη Γερμανία να αρχίσει να αποσύρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να αρχίσει να αυξάνει το βασικό επιτόκιο, που αυτή τη στιγμή είναι κάτω του μηδενός.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Coeure τονίζει πως η τράπεζα θα πρέπει να είναι έτοιμη να αλλάξει τη στάση της μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες ή αλλιώς κινδυνεύει από μεγαλύτερη επιβράδυνση όταν τελικά το κάνει.
"Οι σταδιακές μεταβολές στη νομισματική πολιτική φέρουν το ρίσκο μεγαλύτερων προσαρμογών της αγοράς όταν η απόφαση τελικά ληφθεί", δήλωσε ο Coeure.
Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να δίνει πολύ μεγάλη σημασία στα πολιτικά γεγονότα όπως εκλογές, όταν αποφασίζει για την πολιτική της, μια πιθανή αναφορά στις εκλογές της Γερμανίας το Σεπτέμβριο και της Ιταλίας, μέχρι το Μάιο του 2018.
Ενώ ο Coeure υπερασπίστηκε την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της τράπεζας , άνοιξε την πόρτα, τουλάχιστον θεωρητικά, σε μια αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων ακόμη και πριν λήξουν οι αγορές ομολόγων, σε αντίθεση με την δηλωμένη πολιτική της τράπεζας.
Τα σχόλιά του σηματοδοτούν μια υπαναχώρηση από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Vitor Constancio και του επικεφαλής οικονομολόγου Peter Praet.
Ο Coeure υποστήριξε πως οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι η ανάκαμψη του πληθωρισμού είναι βιώσιμη και θα παραμείνει ακόμη και μετά από την απόσυρση του προγράμματος στήριξης.
Αλλά πρόσθεσε πως η μελλοντική πορεία της τράπεζας, που αυτή τη στιγμή προβλέπει αγορές ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους και επιτόκια στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα και μετά από τη λήξη του, δεν είναι κάτι που δεν αλλάζει.
"Συγκεκριμένα, θα εξαρτηθεί από το τα κόστη και τα οφέλη του να έχουμε πολύ χαμηλά και αρνητικά επιτόκια κατάθεσης", δήλωσε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com