Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Drone εξαιρετικά χαμηλών πτήσεων για χρήση κατά πλοίων φέρεται να αναπτύσσει η Κίνα

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), ικανό για να πετά σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, για χρήση εναντίον πολεμικών πλοίων, φέρεται να αναπτύσσει η Κίνα.
Όπως αναφέρει το Defense Blog, το drone αυτό φαίνεται να εκμεταλλεύεται την αεροδυναμική αλληλεπίδραση ανάμεσα στα φτερά και την επιφάνεια της θάλασσας για να μπορεί να πετά πολύ χαμηλά, με καλύτερες επιδόσεις από τα συμβατικά αεροσκάφη, ενώ παράλληλα αναπτύσσει πολύ υψηλότερες ταχύτητες από ό,τι τα σημερινά ταχύπλοα.


Σύμφωνα με πηγή, το συγκεκριμένο αεροσκάφος- που προορίζεται ειδικά για χρήση εναντίον εχθρικών μονάδων επιφανείας- συνδυάζει δοκιμασμένες δυνατότητες από τον χώρο των πυραύλων κατά πλοίων με τεχνολογίες μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Όσον αφορά στο ύψος στο οποίο μπορεί να πετά, φέρεται να μπορεί να ίπταται μέχρι και μόλις 50 εκατοστά πάνω από το νερό, αλλά ταυτόχρονα να είναι ικανό να ανεβεί και στα 3.000 μέτρα, με αυτονομία 1,5 ωρών (ανάλογα με το είδος της αποστολής). Επίσης, θεωρείται πως μπορεί να μεταφέρει φορτίο 1.000 κιλών.
Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του Defense Blog, η άμυνα απέναντι σε ένα τέτοιο σύστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς θα είναι δύσκολος ο εντοπισμός του, τη στιγμή που για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του θα χρειάζεται ταχύτατη αντίδραση.
Σύμφωνα με το Popular Mechanics, πληροφορίες για το drone (που, όπως φαίνεται, προορίζεται να χρησιμοποιείται ως πύραυλος, αν και Ρώσος ειδικός σε στρατιωτικά θέματα είπε στο Sputnik China πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για επιθέσεις με τορπίλες σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς και για την απομόνωση/ αποκλεισμό θαλάσσιων περιοχών) αυτό πρωτοεμφανίστηκαν στο κινεζικό κομμάτι του Διαδικτύου και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε ρωσικές και δυτικές ιστοσελίδες του χώρου της αμυντικής τεχνολογίας.
Όπως υπογραμμίζεται, το ύψος στο οποίο λέγεται ότι θα πετά είναι αρκετά μικρότερο από ό,τι οι σημερινοί πύραυλοι που προορίζονται για χρήση εναντίον πλοίων, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τις δυνατότητές εντοπισμού του. Εάν θεωρηθεί ότι δεν μπορεί να κινείται σε ταχύτητα μεγαλύτερη αυτής του ήχου (λόγω του ύψους στο οποίο ίπταται) και ότι η ταχύτητά του είναι αντίστοιχη αυτής των κλασικών υποηχητικών πυραύλων κατά πλοίων, τότε εκτιμάται πως ο χρόνος αντίδρασης ενός πλοίου- στόχου θα μπορούσε να είναι μόλις 59 δευτερόλεπτα.
Το drone αυτό, εάν ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, καταφέρνει να πετά τόσο χαμηλά εκμεταλλευόμενο την αεροδυναμική αρχή της επίδρασης του εδάφους (όπως τα εκρανοπλάνα της Σοβιετικής Ένωσης). Όσον αφορά στην εμβέλειά του, αν ισχύουν τα περί 1,5 ωρών και ταχύτητας που προαναφέρθηκαν, εκτιμάται πως θα ανέρχεται στα 1.400 χλμ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πότε ενδεχομένως να τεθεί σε υπηρεσία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com