Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

"Χιονοστιβάδα" ​13.000 ​προσφυγών εναντίον της εφορίας

Περισσότερες από 13.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν προσφύγει τα τελευταία τρία χρόνια στη δικαιοσύνη, καταγγέλλοντας την εφορία για τα υπερβολικά πρόστιμα που... τους έχουν επιβληθεί. Το σημαντικό είναι πως επτά στους δέκα φορολογούμενους κερδίζουν τις υποθέσεις τους με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον τρόπο που κάνουν τη δουλειά τους οι φορολογικές αρχές.
Τα δικαστήρια όπως φαίνεται είναι η μοναδική διέξοδος στην βιομηχανία προστίμων από τις φορολογικές αρχές (για όσους αντέχουν) καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουν τις υπερβολές των ελεγκτών, οι οποίοι σε μία προσπάθεια να «πιάσουν» τους στόχους προσπερνούν κάθε εγκύκλιο, απόφαση ή διάταξη νόμου ακόμα και τις γνωμοδοτήσεις της κεντρικής υπηρεσίας για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται συγκεκριμένα θέματα.
Το τελευταίο δε είχε αναδειχθεί ως μείζον πρόβλημα, καθώς κάθε εφορία ή ελεγκτική μονάδα διάβαζε διαφορετικά τις εγκυκλίους της φορολογικής διοίκησης επιβάλλοντας πρόστιμα κατά το δοκούν.


Από το πουθενά ή για μία απλή παράβαση επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μπλέκουν στα πλοκάμια της εφορίας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγκάζονται να προσφύγουν ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε μία προσπάθεια να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Ωστόσο πριν φθάσουν στα δικαστήρια οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να περάσουν από την επιτροπή επίλυσης διαφορών του υπουργείου Οικονομικών. Στη συντριπτική τους πλειονότητα σε ποσοστό 84% οι ενστάσεις τους απορρίπτονται από την αρμόδια επιτροπή, η οποία επί της ουσίας επικροτεί - συμφωνεί με τα πρόστιμα που έχουν υποβληθεί από την φορολογική αρχή καθώς δεν θα μπορούσαν να τα βάλουν με τους συναδέλφους τους.

Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης που αφορούν τις ενστάσεις των φορολογούμενων για τα πεπραγμένα της φορολογικής διοίκησης (δηλαδή τα πρόστιμα που έχει επιβάλει) είναι αμείλικτα. Από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 30.601 αιτήσεις στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών από ελεγχόμενους που αμφισβητούν τις πράξεις των ελεγκτών. Από αυτές οι 25.743 έχουν απορριφθεί ενώ 4.200 έχουν γίνει δεκτές.

Από τους 25.743 που απορρίφθηκαν οι 13.334 προσέφυγαν στη δικαιοσύνη επιμένοντας ότι οι ελεγκτές λειτούργησαν με υπερβάλλοντα ζήλο. Με βάση τα στοιχεία:

-2014: Προσφυγές στην Επιτροπή 7.832. Έγιναν δεκτές 1.346, ενώ 2.973 απορρίφθηκαν. Οι υπόλοιπες 3.513 απορρίφθηκαν σιωπηρώς. Αυτό σημαίνει ότι παρήλθε το διάστημα που έπρεπε να εκδοθεί απόφαση από την Επιτροπή με αποτέλεσμα να απορριφθεί το αίτημα του φορολογούμενου. Το 2014 στη δικαιοσύνη προσέφυγαν 4.151 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα

2015. Προσφυγές στην Επιτροπή 10.222. Έγιναν δεκτές 490 ή διαφορετικά το 4,7% των προσφυγών. Οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν. Προσέφυγαν στη δικαιοσύνη 5.562

2016. Προσφυγές στην Επιτροπή 8.711. Έγιναν δεκτές 1.381. Οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν. Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν 3.621.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και τα τέλη 26 Σεπτεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 604 αποφάσεις δικαστηρίων, εκ των οποίων οι 440 ήταν υπέρ των φορολογουμένων. Δηλαδή επτά στους δέκα φορολογούμενους που προσέφυγαν στα δικαστήρια κέρδισαν την εφορία και την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών.

Από τις περισσότερες αποφάσεις που κερδήθηκαν στα δικαστήρια προκύπτει ότι η εφορία υπολόγιζε λανθασμένα τους φόρους και τα πρόστιμα ή ότι βεβαίωνε υψηλότερα ποσά φόρου από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα, προκειμένου οι επικεφαλής των ελεγκτικών κέντρων να εμφανίζουν ότι η υπηρεσία τους είναι εντός των στόχων που έχουν τεθεί, δημιουργώντας ψευδή εικόνα, καθώς τα έσοδα αυτά δεν μπορούσαν να εισπραχθούν, με αποτέλεσμα να διογκώνεται και η τρύπα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πάντως, εκτός από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία έδειχναν υπερβάλλοντα ζήλο και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών δύσκολα δικαίωνε τους φορολογουμένους που αμφισβητούσαν φόρους και πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες αφενός ο ελεγκτικός μηχανισμός να μην ξεπερνάει τα εσκαμμένα και να λειτουργεί με βάση τη νομοθεσία, αφετέρου να αποσυνδεθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής (μέλη της οποίας είναι και εφοριακοί) από τον έλεγχο που διενεργούν οι συνάδελφοι τους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com