Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Αυξάνουν στα 5,72 δισ. ευρώ τα νέα μέτρα- Μειώνουν τις προσδοκίες για το χρέος

Με ένα "ενισχυμένο" πακέτο νέων μέτρων ύψους 5,72 δισ. ευρώ (σ.σ. αυξημένο κατά 250 εκατ. ευρώ), αλλά και με "αστερίσκους" από το ΣτΕ (που μένει να φανεί πως θα "περάσουν" από τους θεσμούς), η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί από σήμερα τα μεγάλα "μέτωπα" εντός και εκτός Ελλάδος έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Στο εσωτερικό, επιχειρεί να αναδείξει τις "παροχές" που βρίσκονται στα σκαριά μέσω του σχεδίου ανάπτυξης και μίας υψηλότερης δόσης, ενώ "κοινωνεί" και μία καλύτερη (σ.σ. σε σχέση με την πρόταση της 22ας Μαΐου) συμφωνία για το χρέος. 

Παράλληλα ξεδιπλώνεται η πρωτοβουλία Μακρόν, με έλευση  στην Αθήνα τη Δευτέρα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, αλλά και επαφές σε διεθνές επίπεδο. Ανάλογη στήριξη εξελίσσεται με δηλώσεις στελεχών της Κομισιόν (ο Επίτροπος Moscovici ανέφερε χθες ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν πρέπει να "παίζουν με τη φωτιά", ενώ ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της δόσης για Ελλάδα).
Ωστόσο, το ΔΝΤ προανήγγειλε ότι προσέρχεται στη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης σε "κορυφαίο" επίπεδο, δηλαδή με την κα Λαγκάρντ αλλά με όλα τα σενάρια... ανοικτά. 
Όσο για τον Γερμανικό άξονα, η θέση του εκφράστηκε κεκλεισμένων των "θυρών" στο χθεσινό EWG με τον επικεφαλής Τόμας Βίζερ να προαναγγέλλει θετικές προσδοκίες για συμφωνία (95% πιθανότητες) αλλά και να "καταγγέλλει" την θέση του ΔΝΤ...
Σημειώνεται ότι και σήμερα συνεχίζεται η σύνοδος των επιτελών των υπουργών Οικονομικών, όχι πλέον σε επίπεδο EWG (ευρωζώνης) αλλά σε επίπεδο κρατών μελών ΕΕ (EFC). 
Οι αστερίσκοι ιδιωτικοποιήσεων στα προαπαιτούμενα και ο νέος "λογαριασμός"
Τα "αποκαλυπτήρια" μέρους από τις τελευταίες εκκρεμότητες των 140 συνολικά προαπαιτούμενων της 2ης αξιολόγησης έγιναν χθες με 5 τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την αλιεία, δίδοντας το "σήμα" στο EWG που συνεδρίαζε χθες για το ελληνικό ζήτημα και ψηφίζονται σήμερα.
Στην σύνοδο της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες κατεγράφησαν κάποιοι "αστερίσκοι" αναφορικά κυρίως με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και με την νομική κάλυψη των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ που διώκονται σε σχέση με το θέμα εκμίσθωσης 28 ακινήτων του ελληνικού δημοσίου (σ.σ. η ρύθμιση που τους καλύπτει νομικά ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπ. Δικαιοσύνης και αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι αναμένεται να έρθει άμεσα).
Πλέον επιχειρείται και αυτοί να "σβηστούν" μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου για να υπάρχει καθαρός "δρόμος" για τη δόση. Στο πεδίο του χρέους, συζητήθηκαν μεν κάποιες "βελτιώσεις" στην πρόταση της 22ας Μαΐου αλλά χωρίς να υπάρχει κάποια πρόοδος.
Με τις τροπολογίες για το πάγωμα των συντάξεων και το 2022 ο "λογαριασμός" των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης αυξάνεται κατά 250 εκατ ευρώ (σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση του ΓΛΚ). Και έτσι το συνολικό "πακέτο" των νέων μέτρων για την περίοδο 2018-2022 φτάνει πλέον στα 5,72 δισ. ευρώ (545 εκατ. ευρώ περίπου για το 2018, 4,9 δισ. ευρώ για το 2019-2021 και ακόμη 250 εκατ. ευρώ για το 2022). Όσο για τον συνολικό "λογαριασμό" του 3ου μνημονίου με την ΕΕ, φτάνει πλέον στα 14,4 δισ. ευρώ. 
Τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ολοκληρωθεί, ακόμη και με τις τροπολογίες της τελευταίες στιγμής που ήρθαν προς ψήφιση στη Βουλή. Απομένουν και άλλες "πράξεις" στο συνδικαλιστικό νόμο, στη συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας, στις αποκρατικοποιήσεις (κυρίως στην ενέργεια), στο Ελληνικό (σ.σ. που προωθούνται ήδη αναφορικά με το δασικό και την αρχαιολογία) και σε άλλα μέτωπα που κυρίως πρέπει να έρθουν με εφαρμοστικές διατάξεις. 
Ζήτημα συνταγματικότητας 
Μένει επίσης να φανεί και πως θα "αποτιμηθεί" από τους θεσμούς η θέση του ΣτΕ για το πάγωμα των συντάξεων. Η γνωμοδότηση περί αντισυνταγματικότητας δεν είναι μεν δεσμευτική για την κυβέρνηση αλλά ένα από τα προαπαιτούμενα είναι η διασφάλιση ότι οι παρεμβάσεις στις συντάξεις είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τον Χάρτη δικαιωμάτων.
Για την ακρίβεια, το προαπαιτούμενο αφορά στη γνωμοδότηση του κατά πόσο είναι συμβατή η περικοπή στις συντάξεις (μέτρο 2019) με το Σύνταγμα και τον Χάρτη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.  Και μένει να φανεί πως συνδέεται πλέον ή όχι με τη χθεσινή γνωμοδότηση.
Επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι μία από τις τροπολογίες αφορούσε μία πολύ οριακή αλλαγή στη διατύπωση του ρόλου του ΔΝΤ. Δηλαδή το πώς θα διασφαλίζεται ότι θα πρέπει να υπάρχει "συμφωνία" πριν από την απόφαση για το χρόνο μείωσης του αφορολογήτου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com