Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Aπολύσεις συμβασιούχων "δείχνει" απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

"Φωτιά" στη θρυαλλίδα της ήδη διαταραγμένης σχέσης κυβέρνησης –δημοσίων υπαλλήλων  βάζει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματικές οι παρατάσεις στις 8μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργαζομένων στους Δήμους.
Η απόφαση αυτή, αν και δεν είναι η τελική, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την απόλυση αυτών των εργαζομένων, παραδέχονται κύκλοι του ΥΠΕΣ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις αυτές για 4η συνεχόμενη φορά, όπως έκανε μέχρι πρότινος. 
Ενάντια σ’ αυτό το ενδεχόμενο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), αποφάσισε μπαράζ κινητοποιήσεων με αποκλεισμό των γκαράζ των οχημάτων καθαριότητας των δήμων μέχρι την Τετάρτη 21/6  και απεργία την Πέμπτη 22/6.

Σε σύγκρουση με το ΥΠΕΣ βρίσκεται και η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία με προχθεσινή ανακοίνωση κατηγορεί τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Πάνο Σκουρλέτη, για "ανικανότητα να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν οι αδιέξοδες πολιτικές επιλογές του, στο ζήτημα των συμβασιούχων". 
Το μόνο το οποίο έχει δεσμευτεί, ο ίδιος ο ΥΠΕΣ, κ. Πάνος Σκουρλέτης είναι πως θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων αυτών, ενώ -σύμφωνα με ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους- αναζητούνται "εναλλακτικές λύσεις" για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων αυτών.
Το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα αξιοποιήσει το ΥΠΕΣ προς αυτήν την κατεύθυνση θα εξαρτηθεί από την τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σημειώνουν συνεργάτες του κ. Σκουρλέτη.                 
Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση αυτή να  μην κρίνει αντισυνταγματική την καταβολή των δεδουλευμένων (ακόμα και αν είναι αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεων), κάτι το οποίο θα διευκολύνει εξαιρετικά το ΥΠΕΣ να υλοποιήσει τη δέσμευσή του, χωρίς έτσι να χρειαστεί να περάσει κάποια ειδική διάταξη γι’ αυτό το σκοπό.
Τα πράγματα, όμως, θα γίνουν πιο δύσκολα για τους συμβασιούχους, αλλά και για το ΥΠΕΣ, σε περίπτωση που στην τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου διατυπωθεί ρητά ότι είναι αντισυνταγματική και η καταβολή των μισθών, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εγείρει θέμα επιστροφής τους ως "αχρεωστήτως καταβληθέντων".
Την ίδια στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο "δείχνει" απολύσεις συμβασιούχων στους Δήμους, το ΥΠΕΣ επιμένει να επιθυμεί τη μονιμοποίηση άλλων κατηγοριών συμβασιούχων στο Δημόσιο (κοντά στους 30.000 στο σύνολο), οι οποίοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες (πχ εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"). Για τον καθορισμό των κριτηρίων με βάση τα οποία θα μονιμοποιηθούν 30.000 συμβασιούχοι του Δημοσίου θα ζητηθεί από το ΥΠΕΣ βοήθεια από τον ΑΣΕΠ. 
Προς αυτήν την κατεύθυνση, αναμένεται πρωτοβουλία διαλόγου της κυβέρνησης προς όλα τα κόμματα της Βουλής προκειμένου να υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία πριν το τέλος του 2017.
Και στην περίπτωση, όμως, της μονιμοποίησης συμβασιούχων  μέσω της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπάρχουν συνταγματικά εμπόδια (δεδομένου ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μετατροπή συμβάσεων). 
Ωστόσο,  στο ΥΠΕΣ ελπίζουν στην εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου, σύμφωνα με το οποίο θεωρείται "καταχρηστική" κάθε εργασιακή σύμβαση η οποία δεν αντιστοιχεί στις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει ένας εργαζόμενο.  
 
website counter
friend finderplentyoffish.com