Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Το πρόβλημα και λάθος συνταγή

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις που γίνονται για το ελληνικό χρέος, ένα θέμα που μπήκε τώρα στο κάδρο από την κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους. Ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν πριν μερικές ημέρες, ο πρωθυπουργός θέλησε να πάρει... ρελάνς, να καταγάγει μια νίκη η οποία ασφαλώς είναι σημαντική για τη χώρα, αλλά θα μπορούσε να προετοιμαστεί καλύτερα.


Την ίδια στιγμή που όλη η προσοχή είναι στραμμένη στα όσα λένε ή υπονοούν κορυφαίοι Ελληνες και ξένοι αξιωματούχοι και όλοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν τι μηνύματα στέλνουν, έρχεται ο ESM αλλά ιδιαίτερα η έρευνα για την ανταγωνιστικότητα να υπενθυμίσει το πραγματικό πρόβλημα. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός λέει ορθά ? κοφτά ότι η Ελλάδα το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αφήσει την υπερβολική ενασχόληση με το χρέος και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τη σημερινή οικονομική κατάσταση.
Ενώ η παγκόσμια έρευνα για το 2017 δείχνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην 57η θέση σε σύνολο 63 χωρών σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα. Οι χειρότερες επιδόσεις καταγράφονται στην οικονομική και κυβερνητική αποδοτικότητα, στην επιχειρηματική αποτελεσματικότητα ενώ επιδεινώθηκε και η θέση στον τομέα των υποδομών.
Τι άλλο θα έπρεπε να ξέρει μια κυβέρνηση για να αλλάξει ρότα; Να πάψει να ασχολείται με «ανεμόμυλους» και να επενδύσει στην πραγματική οικονομία; Να ανοίξει την αγορά, να δώσει κίνητρα για επενδύσεις και για την προσέλκυση ξένων; Να εμποδίσει όλους όσοι ιδεοληπτικά μπλοκάρουν επενδύσεις όπως το Ελληνικό; Να προχωρήσει σε γενναίες τομές στη λειτουργία του κράτους και στην απλοποίηση του φορολογικού και θεσμικού πλαισίου;
Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν χρεώνεται την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία. Ομως, αν θέλει να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα ας ξεκινήσει να εφαρμόζει ένα μακρόπνοο, εθνικό, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης. Δεν πρέπει να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος με λάθος συνταγές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com