Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Στουρνάρας: Καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

"Ούτε οι εταίροι, ούτε η Ελλάδα έχουν διάθεση για άλλο ένα μνημόνιο", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Φρανκφούρτη.
Παρουσίασε ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η οποία βασίζεται σε πρόταση μείωσης του πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% του ΑΕΠ από το 3,5% του ΑΕΠ, έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι αποφάσισε το Eurogroup της 22ας  Μαΐου, δηλαδή από το 2021.
Επίσης ανήγαγε σε πρώτη και βασική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης "συστήνοντας" ουσιαστικά στην κυβέρνηση και στον Ελληνα ΥΠΟΙΚ, που είχε προηγηθεί ως ομιλητής, την ομαλή εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Ξεχωριστά ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην "τεράστια πρόοδο" που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, από το 2010, στη διόρθωση των ανισορροπιών.
 
"Είναι μια πρόοδος μοναδική και χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ" ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ακόμα μένουν πολλά να γίνουν και ότι το υψηλό χρέος και η υψηλή ανεργία είναι ακόμα προβλήματα που δυσκολεύουν την ελληνική οικονομία.
Χρέος

Στην ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη διευθέτησης του ζητήματος του χρέους, ως βασικής προϋπόθεσης για την ανάκαμψη.
Παρουσίασε μια πρόταση διευθέτησης, η οποία στηρίζεται στη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ, από 3,5% του ΑΕΠ, από το 2020.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η αναβολή πληρωμής των τόκων, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP και ΑΝFA).

Όπως τόνισε αυτό είναι το "λιγότερο" που χρειάζεται το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο. Καταλήγοντας ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως η διευκολύνσεις στην πληρωμή των τόκων των δανείων είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του χρέους από την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Προκλήσεις
Παρά τις θετικές εξελίξεις, υπάρχουν ακόμη ορισμένες βασικές προκλήσεις για την οικονομία:
-Ανεργία. Παρότι υποχωρεί, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (στο περίπου 23%). Η δημιουργία απασχόλησης, αν και ισχυρή, αφορά κυρίως προσωρινές και part time θέσεις εργασίας.
-Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει ανέβει σε μη βιώσιμα επίπεδα (179% του ΑΕΠ)
-Το υπερβολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα υπονομεύει την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την ανάκαμψη μέσω της πιστωτικής επέκτασης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com