Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Στρίβειν δια... της ποσοτικής χαλάρωσης από τους Ευρωπαίους

Ο πήχης για συνολική απόφαση για την Ελλάδα στο επόμενο Εurogroup της 15ης Ιουνίου εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά, ωστόσο συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι διεργασίες, κυρίως σε επίπεδο πρωτευουσών της Ευρωζώνης, με στόχο να υπάρξει κάτι περισσότερο από την εκταμίευση της δόσης..



Οι μεγάλες διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους, που καταγράφηκαν στη συνεδρίαση του Εurogroup της 22ας Μαΐου, δεν έχουν γεφυρωθεί γιατί μέχρι στιγμής καμία πλευρά δεν δείχνει διάθεση μετακίνησης από τη θέση της. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πως δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πρόβλεψη για την πορεία μιας οικονομίας σε βάθος 40 ετών.
Κοινοτική πηγή υπογράμμιζε χθες στις Βρυξέλλες ότι στόχος του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσει να παρουσιάσει στη συνεδρίαση των υπουργών ένα κείμενο που θα ικανοποιεί σχετικά την ελληνική πλευρά, χωρίς από την άλλη να δημιουργεί εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Είναι προφανές, συνέχισε η ίδια πηγή, ότι με δεδομένη την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, όλο το βάρος πέφτει πλέον στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο γιατί ο πρόεδρος Ντράγκι, μιλώντας στην αρχή της εβδομάδας ενώπιον της Ευρωβουλής, συνέδεσε την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση με μια καθαρή απόφαση για το χρέος.
Ωστόσο, στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας που θα ανοίγει παράθυρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ και πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο ελληνικό ζήτημα αναφέρθηκε χθες και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερφελντ, ο οποίος -απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια οικονομικού φόρουμ- ανέφερε ότι η συμφωνία του Μαΐου 2016 προβλέπει ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και το καλοκαίρι του 2018 θα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ και η Ελλάδα θέλουν πιο νωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους, και πως ο ίδιος θεωρεί πως υπάρχει χώρος για συμφωνία στις 15 Ιουνίου, αλλά θα ήταν, όπως είπε, μη σοφό εκ μέρους του αν ανέφερε τι θα περιέχει αυτή η συμφωνία.
Παρασκηνιακά στο ελληνικό ζήτημα έχει εμπλακεί και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος συναντήθηκε προχθές το απόγευμα στο Βερολίνο με τον κ. Σόιμπλε. «Γνωρίζονται εδώ και χρόνια και χθες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μια γενική συζήτηση για την οικονομία» ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αποφεύγοντας επιμελώς να απαντήσει αν συζήτησαν και το ελληνικό ζήτημα. Οι πληροφορίες στις Βρυξέλλες λένε ότι η Ελλάδα ήταν το κυρίαρχο θέμα της συνάντησης.
Ο κ. Γιούνκερ προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να πιέσει όλες τις πλευρές για μια συνολική απόφαση γιατί θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από μια ώθηση, η οποία μπορεί να έρθει μόνο εάν υπάρξει μια προχωρημένη συμφωνία στις 15 Ιουνίου, που δεν θα περιορίζεται μόνο στην εκταμίευση της δόσης.
Στην Ελλάδα αναφέρθηκε χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος αναμένει τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης στις 15 Ιουνίου, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει για το χρέος.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg και απαντώντας στην ερώτηση αν θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις και επομένως τώρα είναι η ώρα και οι εταίροι να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση για να εκταμιευθεί η δόση. Πρόσθεσε ότι σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους, «η Ελλάδα στην πραγματικότητα τους ξεπέρασε πέρυσι και αναμένεται να επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το επόμενο έτος, που είναι 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα».
«Επομένως», πρόσθεσε, «είναι ώρα να προχωρήσουμε και οι εταίροι στο πρόγραμμα, για να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com