Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ελληνικά πανεπιστήμια και επιχειρηματικότητα

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήγαγε η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης. Δηλαδή να έρχονται ξένοι και να σπουδάζουν.

 
Η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ μπορεί να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ ετησίως, σε ορίζοντα δεκαετίας, τονίζουν οι αναλυτές καθώς μέσα σε 40 χρόνια έχουν τετραπλασιαστεί οι ξένοι φοιτητές που έρχονται να φοιτήσουν στην Ελλάδα.
Αδιαμφισβήτητα η ελληνική Παιδεία προσελκύει τους ξένους. Πολλοί είναι νέοι στη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ ή ακόμη την Ιαπωνία και την Κίνα που έχουν μάθει τα πάντα για το αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και θα ήθελαν να έρθουν να σπουδάσουν στη χώρα.
Βάσει των εκτιμήσεων της μελέτης, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει 110.000 ξένους φοιτητές (από 27.600 το 2015). Αρκεί, βεβαίως, να γίνουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως κίνητρα για να επιστρέψουν Ελληνες καθηγητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ενίσχυση των Κέντρων Αριστείας, μια εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση κ.λπ. Οι μελέτες είναι ασφαλώς πολύτιμα εργαλεία για την άσκηση της ορθής πολιτικής σε κάθε τομέα. Αν και πολλές φορές οι αναλυτές δε λαμβάνουν υπόψη τι πραγματικά ισχύει στη χώρα. Διότι είναι πράγματι μεγάλη πρόκληση να μπορέσει η Ελλάδα να φέρει από το εξωτερικό νέους και να τους εντάξει στα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι στοίχημα και για το γεγονός ότι μπορεί η εκπαίδευση να μετατραπεί στην καλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και για να ταξιδέψει η ελληνική παιδεία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Ομως, σε ποια πανεπιστήμια θα τους φιλοξενήσουμε; Σ' αυτά που καταλαμβάνονται για ψύλλου πήδημα; Σ' εκείνα που κυριαρχεί ο κομματισμός και η συναλλαγή μεταξύ φοιτητών και καθηγητών; Αραγε για ποια Κέντρα Αριστείας μιλάμε και τι είδους κίνητρα να δοθούν όταν η αριστεία διώκεται και η ισοπέδωση είναι το κεντρικό σύνθημα μιας ασαφούς εκπαιδευτικής πολιτικής; Και το κυριότερο: Πώς μπορεί η Ελλάδα που διώχνει τα παιδιά της να φέρει νέους από το εξωτερικό; Με ποιες υποδομές και με ποια εχέγγυα ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια θα προσφέρουν πραγματική γνώση;
 
website counter
friend finderplentyoffish.com