Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Οι μεταρρυθμίσεις της γ΄ αξιολόγησης και η σύνδεση με το χρέος

Μπορεί ακόμη να μην έχει κλείσει τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο, στα γραφεία των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον που εδρεύουν οι δανειστές της Ελλάδας έχουν αρχίσει να καταγράφουν τα κεφάλαια πάνω στα οποία θα εξεταστεί η Ελλάδα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Η τρίτη αξιολόγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει άμεση συνάφεια με τη (μη) λύση που προωθεί το Βερολίνο για το ελληνικό χρέος, δηλαδή την "εξασφάλιση", όπως λένε γνώστες των τεκταινόμενων, ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και έτσι δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο τίτλος της τρίτης αξιολόγησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα μπορούσε να είναι "πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη" δηλαδή παρεμβάσεις σε πολλαπλά επίπεδα που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να αναπνεύσει και ανεβάσει στροφές. Ποια είναι αυτά τα κεφάλαια;


- Iδιωτικοποιήσεις 
Βασικό κεφάλαιο στην επόμενη αξιολόγηση θα είναι η εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η θέσπιση νέων και πιο φιλόδοξων στόχων. Ο περιορισμός του ρόλου του κράτους στην οικονομία με παράλληλη αύξηση του ιδιωτικού τομέα σε αυτήν θεωρείται από τους δανειστές ως καταλύτης για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων και την άνοδο της παραγωγικότητας που με τη σειρά της οδηγεί σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης

- Tαχύτερη απονομή δικαιοσύνης 
Οι δανειστές είναι πεπεισμένοι ότι οι ρυθμοί χελώνας με τους οποίους επιλύονται μέσω της δικαστικής οδού ζητήματα που αφορούν στις επενδύσεις αποτελεί τροχοπέδη για την προσέλκυση μεγάλων και σοβαρών ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στην τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να περιληφθούν ριζικές παρεμβάσεις για να αποκτήσει η Ελλάδα ένα πιο φιλικό και αποτελεσματικό για την ανάπτυξη δικαστικό σύστημα.

- Πιο φιλική δημόσια διοίκηση στις επενδύσεις 
Σημαντικό κεφάλαιο της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται να είναι και η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο γρήγορη και πιο φιλική για τις επενδύσεις. Αναμένονται παρεμβάσεις για την ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων.

- Επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου για την πραγματοποίηση επενδύσεων με στόχο να γίνει πιο φιλικό για αυτές
Για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την εξασφάλιση υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομίας που με τη σειρά τους θα επιτρέψουν και τη χρηματοδότηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων σχεδιάζεται και η αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων που θα δίνονται στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com