Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Στα σκαριά μεγαλύτερη δόση για την γείωση προσδοκιών στο χρέος

Σε τρία μέτωπα θα δοθεί η πρώτη δια ζώσης "μάχη" μετά το – αποτυχημένο εκ του αποτελέσματος – Eurogroup της 22ας Μαίου. Στην καθιερωμένη σύνοδο των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που είθισται να προετοιμάζει τις συνόδους του Eurogroup, η Ελλάδα αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον: θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των προαπαιτούμενων, της δόσης αλλά και του χρέους.
Το EWG έχει λάβει "εντολή" από τους ΥΠΟΙΚ από την σύνοδο του Μαίου να διαπιστώσει κατά πόσο έχουν ολοκληρωθεί οι "αστερίσκοι" στις 140 δεσμεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης για να προωθηθεί η έκθεση συμμόρφωσης από την Επιτροπή. Θα διαπιστωθεί αν και σε ποια πεδία υπάρχει ακόμη ζήτημα ώστε να διασφαλιστεί η "ομαλότητα" στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και της δόσης.
Ανάλογη "εντολή" όμως έχει λάβει το EWG (όπως προκύπτει από το έγγραφο της απορριφθείσας πρότασης για κοινή ανακοίνωση του Eurogroup) και για να διαπραγματευθεί το επόμενο πακέτο δόσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ το αρχικό σενάριο που μετέφερε μάλιστα και την προηγούμενη εβδομάδα πηγή της ευρωζώνης ανέφερε μία δόση περί τα 7,4 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ που ζητούσε η Αθήνα, πλέον δεν αποκλείεται να γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι ένα πακέτο δόσεων της τάξης των 10 δισ. ευρώ περίπου θα βοηθούσε στο να αποπληρωθούν πιο γρήγορα οφειλές προς ιδιώτες (στο σενάριο των 7,4 δισ. ευρώ μόνο 1,5 δισ. ευρώ περίπου μπορεί να διατεθεί σε οφειλές και μάλιστα με υποδόσεις) αλλά και να υπάρξει ένα "μαξιλάρι" διαθεσίμων που δεν θα φέρνει την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με ζητήματα ρευστότητας έως τους τελευταίους μήνες του 2017 (σ.σ. κανονικά η επόμενη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, μήνα διενέργειας των γερμανικών εκλογών).
Το μεγάλο μέτωπο του χρέους
Το μεγάλο μέτωπο ωστόσο είναι αυτό του χρέους με τον πήχη των προσδοκιών να παραμένει πολύ χαμηλό, όπως προκύπτει τόσο από τις επίσημες δηλώσεις όσο και από τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες ότι "με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία (συμφωνία) θα παρέχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ώστε η οικονομία να μπορεί να ανακάμψει και πάλι.
Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει επίσης ότι θα πρέπει "η Γερμανία και το ΔΝΤ να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές, ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα". Αυτό θα αποτελούσε και ένα μήνυμα "για τους Έλληνες πολίτες, ότι επιτέλους μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα".
Οι χαμηλές προσδοκίες καθρεφτίζονται και στην πρόταση που συζητήθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και τελικά απορρίφθηκε. Όπως μετέδιδε χθες το ΣΚΑΙ, μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που είναι σαφώς μικρότερης κλίμακας από αυτά που θα ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν οι Ευρωπαίοι στο άκαρπο Eurogroup του Μαΐου.
Η κυριότερη πρόταση των Ευρωπαίων ήταν η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων μόνο του δεύτερου Μνημονίου κατά 15 χρόνια και ανάλογο "πάγωμα" των τόκων τους, αλλά και μείωση του επιτοκίου από την επαναγορά ομολόγων που έγινε κατά το δεύτερο Μνημόνιο και απόδοση των κερδών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες.
Μάλιστα, η ασυμφωνία με το ΔΝΤ οδήγησε στην αναβολή της χρηματοδότησης από πλευράς του ΔΝΤ έως ότου να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους με μία επί της αρχής συμμετοχή που επίσης απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.
Πλέον επιδιώκονται "βελτιώσεις" με τις πρώτες "ενδείξεις" να αναμένονται αύριο και το μεγάλο "ραντεβού" να έχει οριστεί για τις 15 Ιουνίου στην σύνοδο του Eurogroup.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com