Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Στην τελική ευθεία για δόση - χρέος

Στην τελική ευθεία θα επιχειρήσει να εισάγει η κυβέρνηση τη μάχη σε δύο "μέτωπα" για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (ώστε να διασφαλίσει κατ' ελάχιστο το επόμενο πακέτο δόσεων), αλλά και την εύρεση κοινού τόπου με τους θεσμούς για το χρέος.
Στο εσωτερικό, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 το πρωί, εντός της ημέρας η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την προώθηση των εκκρεμοτήτων της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ έχει προγραμματιστεί και η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνει και αυτό προαπαιτούμενα.

Οι "ζυμώσεις" στο εσωτερικό, αλλά και η επιτάχυνση του "έργου" πρέπει να γίνουν με φόντο το "εξωτερικό" μέτωπο: τη Σύνοδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών η οποία θα λάβει χώρα την Πέμπτη. Ο λόγος και το Euroworking Group το οποίο, στο καλό σενάριο, θα κληθεί να επιβεβαιώσει ότι έχουν γίνει τα προαπαιτούμενα και ότι μπορεί να γραφτεί η θετική έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Eurogroup της 15ης Ιουλίου.
Το μεγάλο θέμα της συνόδου είναι το χρέος. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν γίνει όλα τα προαπαιτούμενα και θα πρέπει να φανεί κατ ελάχιστο πρόοδος (παρέμεναν 20 σε εκκρεμότητα την προηγούμενη εβδομάδα) ούτως ώστε να κλείσει το θέμα δεύτερη αξιολόγηση και το πακέτο δόσεων πριν "πιάσει" Ιούλιος. Όσο για το μεγάλο "αγκάθι" του χρέους, όπως φάνηκε τις προηγούμενες μέρες οι αποστάσεις παραμένουν πάρα πολύ μεγάλες
Στα εκκρεμή προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται και "αστερίσκοι" στην επάρκεια των δημοσιονομικών παρεμβάσεων του 2018 αλλά και ανοικτά πεδία στην υγεία, στην συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας (που επικαλέσθηκε και ο κ. Σόιμπλε), στις αποκρατικοποιήσεις, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και όχι μόνο. Προαπαιτούμενο ήταν και η απόφαση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (η οποία ελήφθη), διατάξεις που ήδη κατατίθενται ως τροπολογίες στο φορο - νομοσχέδιο που ψηφίζεται την προσεχή Τρίτη με διαδικασία επείγοντος και άλλες παρεμβάσεις που είναι στο δρόμο.
Αν δεν γίνουν εγκαίρως τα συμφωνηθέντα, οι εκπρόσωποι του ESM ήταν ξεκάθαροι μιλώντας την προηγούμενη Τετάρτη στα συνέδρια του ΣΕΒ και του Economist: αν δεν υπάρχει ταχύτατη ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά, τότε η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να μεταφερθεί χρονικά για τον Ιούλιο.
Αλλά και ο Ντέκλαν Κοστέλο έδωσε από τον Economist "προθεσμία" να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση εγκαίρως.
Το πακέτο δόσεων δεν συνδέεται μόνο με τα προαπαιτούμενα αλλά και με τα ζητήματα που συνεχίζει να εγείρει ο Γερμανικός άξονας για την συμμετοχή του ΔΝΤ προκειμένου να εγκριθούν από τα κοινοβούλια. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αυξάνει την πίεση για απομάκρυνση της συζήτησης από το χρέος, συνδέοντας την περαιτέρω ελάφρυνσή του με "νέα μνημόνια". Και τούτο με γνώμονα τη θέση της Αθήνας για μετάθεση του ζητήματος "χρέος" για την σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου αν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποβεί άκαρπο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com