Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Αλ. Χαρίτσης: Θετικό παράδειγμα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων η Ελλάδα

Ως θετικό παράδειγμα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα στη Σύνοδο της Μάλτας για την Πολιτική Συνοχής, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη Σύνοδο της Μάλτας, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως «η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για τις άλλες χώρες για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε πάρα πολύ την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Χρησιμοποιήθηκε ως ένα θετικό παράδειγμα για το πώς μπορούν αυτοί οι πόροι, με σωστή διαχείριση, με υψηλούς βαθμούς απορρόφησης να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».


Σε ερώτηση σχετικά με την απορρόφηση κονδυλίων και πώς αυτή μεταφράζεται σε νούμερα για την πραγματική οικονομία, ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε πως «το 2015 καταφέραμε με μια προσπάθεια που έγινε ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο, και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε σε δύσκολες συνθήκες, να αξιοποιήσουμε το σύνολο των πόρων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που είχαμε στη διάθεσή μας. Το σύνολο των πόρων αξιοποιήθηκε πλήρως, δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ από την ελληνική οικονομία. Σε απόλυτα νούμερα, αυτό μεταφράστηκε για το τελευταίο τετράμηνο του 2015, σε 5 δισ. ευρώ, τα οποία έπεσαν στην πραγματική οικονομία σε μια σειρά από αναπτυξιακά προγράμματα, υποδομών και κοινωνικής πολιτικής, τα οποία  κράτησαν όρθια την ελληνική οικονομία σε δύσκολες συνθήκες».
«Αντιστοίχως και το 2016, με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε. Και το 2016 λοιπόν καταφέραμε, ενώ ο στόχος που είχαμε θέσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2016 από την αρχή της χρονιάς ήταν να προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε το 7% των διαθέσιμων πόρων, να υπερβούμε αυτό τον στόχο κατά 50%. Φτάσαμε σε μία απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων μόνο για τη νέα προγραμματική περίοδο που ξεπέρασε το 11,4%. Αυτό σημαίνει πρακτικά σε νούμερα ότι 50% περισσότερα χρήματα, πάνω από 1,9 δισ. ευρώ από τους πόρους του νέου προγράμματος, έπεσαν στην πραγματική οικονομία. Ήταν λοιπόν κι αυτή μια επιτυχία. Αυτές οι επιτυχίες χρησιμοποιούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως καλή πρακτική, ως παράδειγμα, για το πώς μπορούν οι ευρωπαϊκοί κοινοτικοί πόροι να στηρίξουν μια οικονομία που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την αξιολόγηση και το ζήτημα του χρέους, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε: «Έχει καταστεί απολύτως σαφές σε όλους ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση. Αυτό που εμείς λέγαμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια σε αυτήν τη συγκυρία, να θάψουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί. Δεν μπορεί απλώς να κλείσουμε την αξιολόγηση για να το πω λαϊκά τσάτρα- πάτρα και να ξαναβρούμε τα προβλήματα μπροστά μας μετά από λίγους μήνες. Αυτό το οποίο έχει ανάγκη η ελληνική   οικονομία είναι μια συνολική συμφωνία. Μια συμφωνία δηλαδή που θα περιλαμβάνει και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com