Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Τσίπρας σε υπουργούς: Σύγκρουση με γραφειοκρατεία- Τρέξτε τα ώριμα επενδυτικά σχέδια

"Η συμφωνία ανοίγει καθαρό διάδρομο εξόδου από τα μνημόνια" τόνισε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του στην απολογιστική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για τη συμφωνία που επετεύχθη στο πρόσφατο Eurogroup.
Ο κ. Τσίπρας, ανέλυσε τα θετικά σημεία της συμφωνίας με αιχμή την έξοδο στις αγορές και την απαλλαγή από την Επιτροπεία, εστιάζοντας ωστόσο στην ανάγκη για εδώ και τώρα αξιοποίηση του θετικού momentum στο οποίο βρίσκεται η οικονομία.
  Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους υπουργούς του να ανεβάσουν στροφές και να βγάλουν από τα συρτάρια ώριμα επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν λόγω γραφειοκρατίας. 
Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση δύο νομοσχεδίων εντός του θέρους ( Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και πρωτοβάθμια υγεία) ενώ σε πολιτικό επίπεδο, επιχείρησε να φρενάρει και πάλι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, μιλώντας για εξάντληση της τετραετίας και διεκδίκηση εκ νέου της εντολής το 2019. 
Επιτέθηκε εκ νέου στα ΜΜΕ μιλώντας για πρωτοφανές αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον, καλώντας τους υπουργούς του να το αγνοήσουν μεν αλλά και να μιλούν οι ίδιοι, λιγότερο: Θα κριθούμε από τα έργα και όχι τα λόγια, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. 

Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε για: 

Τα θετικά της απόφασης



Προσδιορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Έγινε αποδεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια θέση μας από το 2015. Πιθανή αρνητική εξέλιξη θα συνοδεύεται από αυτόματη επέκταση των μεσοπρόθεσμο για το χρέος. Οι εταίροι γίνονται συνέταιροι

Περιλαμβάνει δέσμευση για δράσεις και προγράμματα ανάπτυξης και κάνει δεκτό πάγιο αίτημα για ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας .  αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο έλειπε προετοιμάζουμε συνεργασίες τόσο με την ετεπ όσο και με άλλες αναπτυξιακές τράπεζες της ΕΕ όσο και την Παγκόσμια τράπεζα

Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και απόφαση για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές. Αίρει κάθε αβεβαιότητα και καιστά εφικτή την έξοδο από τα προγράμματα.

Στόχοι



Ορθώς δηλώσαμε ότι αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Γιατί τρεις βδομάδες πιο πριν απορρίψαμε μια πρόταση που δεν εγγυάτο την προοπτική εξόδου της χώρας στις αγορές με ασφάλεια.

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται από τους καθ ύλην αρμόδιους: Αυτούς που θα κληθούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και στα ελληνικά ομόλογα. Τα ομόλογα σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις τους από την αρχή της κρίσης.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η περαιτέρω καθοδική πορεία των ομολόγων ώστε να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Είναι βραχυπρόθεσμος στόχος μας αλλά όχι ο κύριος. Αυτός είναι η πλήρης κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και να δώσουμε δυναμική επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας.

Ανάπτυξη


Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το επενδυτικό ενδιαφέρον παίρνει τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου κύματος. Αυτό σημαίνει ρευστότητα. Το επόμενο διάστημα μπορούμε να δούμε ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα ξεχάσουμε τις εφιαλτικές αναφορές σε κοφτές, νέα μέτρα κλπ.

Δεν αρκεί να διαχειριστούμε αυτό το μομέντουμ. Το θέμα είναι να το αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να εγγυηθούμε ότι η δυναμική ανάκαμψη δεν θα είναι για τους λίγους. Δείκτες και νούμερα χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία.

Να κατευθύνουμε με ορθό τρόπο. Να δημιουργήσουμε νέο παραγωγικό μοντέλο με παρεμβάσεις υπέρ των στρωμάτων που έχουν υποστεί τις περισσότερες

Παραγωγικό μοντέλο

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει συντονισμός της αναπτυξιακής πορείας. Δεν θα επιτρέψουμε άναρχη ανάπτυξη χωρίς συνθήκες ευημερίας για τους πολλούς. Πρέπει να επιτευχθούν συγκεκριμένα σχέδια, ενός εθνικού αναπτυξιακού πλάνου.

Προχωράμε άμεσα σε διενέργεια 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων . Το επόμενο 15ήμερο ξεκινάμε από τη Δυτική Μακεδονία, με στόχο έως το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί

Οφείλουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τα ώριμα επενδυτικά σχέδια χωρίς καθυστερήσεις.  Φάκελοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συρτάρια των υπουργών  από τη γραφειοκρατία να ξεκολλήσουν.  Να συγκρουστούμε όχι μόνο με μικροσυμφέροντα αλλά και τον φόβο απέναντι στην ευθύνη.

Θετικό ισοζύγιο εργασίας

*Να είμαστε άτεγκτοι στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.  Μέχρι στιγμής στον τομέα της εργασίας έχουμε πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας είναι για πρώτη φορά θετικό. 230.000 νέες θέσεις εργασίας από τον Ιανουάριο του 2015.

Την περίοδο Παπανδρέου χάθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας, 93.000 κατά την Κυβέρνηση Παπαδήμου, 259.000 επί Σαμαρά. Σήμερα έχουμε 230.000 θετικό ισοζύγιο.

Κύρια και απόλυτη προτεραιότητα η ανάκτηση της εργασίας. Πρέπει να βρεθεί και η βέλτιστη λύση στο θέμα των συμβασιούχων. Να σταματήσει η συνθήκη ομηρείας.


Νομοθετήματα

Το επόμενο διάστημα – η βουλή θα κλείσει λίγες μέρες - δεν υπάρχουν διακοπές:

1. Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού θα έρθει το νομοσχέδιο για τη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δεν θα είναι το σχολείο προθάλαμος των φροντιστηρίων.

2. Νομοσχέδιο για πρωτοβάθμια υγεία.

Διαφθορά

Διακηρυγμένος στόχος δεν ήταν μόνο η έξοδος από την κρίση αλλά και η καταπολέμηση της διαφθοράς.  Υπάρχουν πολλές υποθέσεις που διερευνώνται από κρατικούς λειτουργούς. Είμαστε υποχρεωμένοι να μη συγκαλύψουμε τίποτα. Να μην υποχωρήσουμε απέναντι στις δυνάμεις που κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα. Είτε για υπόθεση Siemens είτε για υποθέσεις όπως η Novartis, τα εξοπλιστικά, το Ερρίκος Ντυνάν.

Είτε για εγκληματικές ενέργειες όπως η αθλια υπόθεση του NOOR1 με τους περίεργους θανάτους μαρτύρων. Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αφεθεί απερίσπαστη η δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της.


Μήνυμα σε υπουργούς

*Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Έχουμε το πολιτικό και οικονομικό μομέντουμ και πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Να επιταχύνουμε το νομοθετικό έργο, να ανεβάσουμε ταχύτητες.

*Έχουμε  2 χρόνια έως το τέλος της τετραετίας και άλλων τεσσάρων μετά τις εκλογές.

*Πρώτος σταθμός η έξοδος από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Γνωρίζω πως όλο αυτό το διάστημα δουλεύουμε σε αρνητικό συσχετισμό και πρωτοφανώς αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον . Αλλά με αυτό απέναντι 2 φορές ο λαός μας εμπιστεύτηκε για το πιο δύσκολο έργο. Να αγνοήσετε το επικοινωνιακό περιβάλλον και να κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε. Και σας θυμίζω ότι μιλούν τα έργα και όχι α λόγια. Από τα έργα θα κριθούμε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com