Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Σόιμπλε: Δεν φταίω εγώ για τα προβλήματα της Ελλάδας, φταίει η κυβέρνησή της

Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιμένει να επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στο συνέδριο της Δυτικογερμανικής Ραδιοτηλεόρασης WDR στο Βερολίνο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Έλληνες που μαστίζονται από την κρίση. Ταυτόχρονα, όμως επέρριψε την ευθύνη στο "ελληνικό πολιτικό σύστημα το οποίο με ή χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του". Έγιναν βήματα προόδου, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ωστόσο όμως πως "η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συνεχίζει να επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα".
 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: "Βγήκε με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τίποτα δεν έγινε".  Και υπογράμμισε πως η κατάσταση στη χώρα δεν είναι ανταγωνιστική. 
Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα υποστήριξε ότι η ευθύνη επιμερίζεται στην Ελλάδα και την "ελλειμματική λειτουργία των κρατικών δομών της". "Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει υπό τις ισχύουσες προϋποθέσεις συμμετοχής σε ένα σταθερό νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, τότε θα πρέπει να θέσει την οικονομία και τον κρατικό της μηχανισμό σε κατάσταση που να διασφαλίζεται αυτό μακροχρόνια". "Έγιναν πολλά, αλλά όχι αρκετά", συμπλήρωσε.
Φέρεται μάλιστα να δήλωσε: μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα. 
To "καρφί" Μοσκοβισί 
Μιλώντας σε ένα άλλο συνέδριο και συγκεκριμένα στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici πέταξε "καρφί" εναντίον της γερμανικής προσέγγισης στο ελληνικό πρόβλημα.
"Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χωρίς δημοκρατική λογοδοσία". Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε μάλιστα αυτή την προσέγγιση εντελώς "απαράδεκτη". 
Η φράση του κ. Moscovici ερμηνεύεται ως ευθεία βολή απέναντι στη γερμανική στάση ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 
Ο Επίτροπος έκανε μάλιστα αυτή την επισήμανση απευθυνόμενος στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, και τον Βέλγο υπουργό Οικονομικών, Johan Van Overtveldt, οι οποίοι συμμετέχουν στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το ελληνικό ζήτημα απάντησε ότι έχουμε συμφωνήσει στο παρελθόν ότι θα δοθούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (αν θα χρειαστεί στο τέλος του προγράμματος). "Το ΔΝΤ και η Ελλάδα θέλουν αυτά τα μέτρα νωρίτερα. Δεν φτάσαμε σε λύση στο τελευταίο Eurogroup και έχουμε ένα νέο Eurogroup σε δυο εβδομάδες. Βλέπω περιθώριο για ελιγμούς προκειμένου να υπάρξει λύση" είπε ο Βέλγος υπουργός, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com